Figovovi piškotni zvitki

Saj niti ne vem kako naj poimenujem te zvitke. Majhni zdravi paketki, polni svežih sladkih fig, so odličen, sladek in zdrav prigrizek. S fino hrustljavo skorjico in ravno prav mehkim nadevom se kar stopijo v ustih, sploh ko so še rahlo topli. So kot neke vrste majhni štrudeljčki, čeprav s tisim pravim zavitkom iz vlečenega testa nimajo dosti skupnega. Bolj podobne so industrijskim Štrudlom – majhnim rezinam s sadnim polnilom (češnjevim, slivovim, figovim..). Nekako me sladica še najbolj spominja nanje, a če ti zaupam skrivnost – jih pravzaprav še nikoli nisem jedla 🙂 Jih pa pogosto zasledim v reklamnem letaku ali trgovinah.

Zakaj piškotne? Ker me testo spominja na piškote 🙂 Tiste zdrave, polnozrnate piškote. Ker je fino hrustljavo, a nikakor ne pretrdo. Ker je ravno prav sladko…

Figove tablice so povsem brez glutena (če uporabiš brezglutenske kosmiče seveda), brez navadnega sladkorja, jajc, mleka ali mlečnih izdelkov… So torej veganske in zato vsestranske 😉

Priprava ni težka, zaradi drobljivega testa morda malce delikatna, a nikakor ne preveč. Četudi se pri pogibanju testo malce zlomi, to še ne pomeni, da sladica ni oz. ne bo uspela. Obreznine testa uporabi za zakrpanje luknjic (in pozneje za piškotke 😉 ), svoje roke pa kot pripomoček za krpanje testa.

Nadev? Ojoj, ta nadev! Še sreča da sem ga naredila malce preveč in tako lahko kar takoj podrzala stene skledice. Pripravljen je izjemno hitro in enostavno in če ti bo všeč, si ga lahko pripraviš še kdaj. Odličen bo na gostem jogurtu (grškem ali pa rastlinskem če si vegi), na hladnih ali vročih kosmičih, proseni kaši, namazan na kruh ali na palačinke, v vročih dneh pa dodatek čokoladnemu ali vanilijevemu sladoledu.

Pa še to: če fig (res) ne maraš jih lahko zamenjaš z malinami, borovnicami, dobro zrelimi slivami…

Iz spodnjih količin dobiš približno 6 – 8 koščkov (odvisno kako debelo bo testo ter na kako velike kose boš figov zavitek pozneje razrezal/a).

Sestavine:

Za piškotno testo…

  • 140 g ovsenih kosmičev
  • 120 g orehov
  • 1 čž cimeta
  • ščepec soli
  • 55-65 ml javorjevega sirupa

Za nadev…

  • 200 g temnih svežih fig
  • 1 JŽ javorjevega sirupa
  • 20 g chia semen

Posip… (neobvezno)

  • kokosov sladkor
  • cimet

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj Cezija.

V mikserju zmiksaj orehe, nato dodaj kosmiče, cimet i nsol ter ponovno zmiksaj dokler ne dobiš moki podobne strukture. Pretresi v skledo, prilij sirup in z metlico dobro zmešaj, da se vse sestavine prepojijo. Javor dodajaj postopoma, po občutku (pa tudi po okusu).

V mikserju (ni ti ga potrebno niti pomivati), zmiksaj fige (peclje odstrani) z javorjevim sirupom in chia semeni. Po potrebi aparat večkrat ustavi in iz stranic posode podrzaj sestavine. Ko se enakomerno zmiksajo, preloži v skledico in počakaj približno 10 – 15 minut, da chia želira.

This image has an empty alt attribute; its file name is g-5-768x1024.jpeg

Delovno površino (lahko pa tudi direktno peki papir – le da ga dobro obteži z vseh strani) potresi z brezglutensko moko (na primer riževo). Testo z rokami obliku v kepo, jo rahlo splošči ter postavi na površino.

S pomokanim valjerjem previdno razvaljaj na ne več kot 0,5 cm debelo. Če testo poka, ga sproti s prsti zakrpaj. Nasvet: pri lažjem valjanju si pri blezglutenskih testih lahko pomagaš tako, da testo prekriješ s prozorno kuhinjsko folijo ter valjaš preko nje. Se zelo dobro obnese!

Eno polovico testa na debelo premaži s figovo ‘marmelado’, drugo polovico pa počasi in previdno prepogni čez nadev. S prsti dobro zatisnei levo in desno stran in po potrebi odreži odvečne stranice. Ko je ves nadev varno spravljen pod testom, zavitek s pomočjo ravne spatule prestavi na pekač, obložen s peki papirjem. Če si valjal/a na pekiju pa ga kar s podlago prestavi na pekač.

Peci cca. 20 minut (odvisno od pečice!), oziroma dokler se testo rahlo ne obarva. Testo postane trše po koncu peke, med hlajenjem.

Ohladi na rešetki, nato razreži na poljubno velike kose.

Zero waste. Da nič ne bo šlo v nič, pa še nasvet. Zagotovo ti bodo ostali koščki testa oz. t.i. obreznine. NIč hudega, med prsti jih dobro stisni, med dlanmi oblukuje manjše kroglice, jih rahlo splošči, v njih z mezinčkom naredi luknjico in jih nadevaj z figami. Piškotke speci skupaj z zavitkom.

Če imaš rajši mehkejše rezine, jih hrani v pločevinasti posodi na sobni temperaturi.

Dodaj odgovor