Mandljeve palačinke z ricotto (albuminsko skuto)

Pogosto pečem palačinke in prav vsakič so drugačne. Včasih tanke, drugič debele. Iz različnih mok (in kaš), s pretlačenim sadjem, z jajci ali brez. Veliko receptov najdeš ravno na tej strani. Malo prebrskaj in poišči svojo najljubšo kombinacijo 😉

Te palačinke so prav tako nekaj posebnega. Zmes zanje ni tekoča, kot je to pri palačinkah v navadi. Je gosta, takšna, da te majhne sladke polpetke lahko oblikuješ z dlanmi. No, testo zopet ni tako gosto, je malce pacljivo, a so palačinke ravno zaradi tega sočne. Pripravljene so iz mandljeve in riževe moke ter skute. Torej so povsem brez glutena in hkrati polne beljakovin.

Tudi skuta ni čisto običajna, čeprav se lahko odločiš tudi za takšno (v tem primeru le malce prilagodi razmerje mok). Gre za sirarsko oziroma albuminsko skuto. Pa tudi to ne čisto vsako, temveč kozjo, ki jo kupim na koseški tržnici v Pustotnikovi trgovinici. Kozji mlečni izdelki so namreč edini, ki mi ustrezajo (oziroma ustrezjo mojemu želodcu), zanje pa že tako ali tako velja, da so veliko bolj zdravi in lažje prevaljivi od katerihkoli drugih. Glede jih nikar ne imej pomislike, morda boš nad zamenjavo prav prijetno presenečen/a.

Ta okusen zajtrk seveda ne bi bil sladek, če v njem ne bi bilo sladkorja. Zato vsekakor je. Sladkala sem jih s kokosovim sladkorjem, za dodaten okus sem v zmes naribala še nekaj lupinice ekološke limone.

Ker je mandljeva moka precej gosta, kljub skuti (albuminska hkrati tudi ni mastna) potrebuje ob sebi nekaj malce bolj sočnega. Kot je na primer žlica (prav tako Pustotnikovega) ovčjega jogurta (odličen bi bil tudi grški) ter žlica pretlačenih malin iz ekološke kmetije Avšič. Doma nam maline prav nikoli ne uspevajo in res ne vem zakaj. Še dobro da iamm za okusno zelenjavo in sadje plan b 😉

Limonino skutine palačinke s kremastim jogurtom in dobro zrelimi malinami so odličen začetek dneva. Ravno prav sladke, okusne in ja, tudi zdrave.

Sestavine:

  • 230 g (albuminske kozje) skute
  • 2 žlički kokosovega sladkorja
  • 1 čž nastrgane limonine lupinice
  • ščep vanilije v prahu
  • 1 jajce
  • 4 JŽ mandljeve moke
  • 2 JŽ riževe moke

Postopek:

Sestavine zmiksaj ter s pomokanimi rokami oblikuj majhne rahle polpetke.

Palačinke speci na kokosovem olju ter ponudi z jogurtom in sladkim sadjem.

Dodaj odgovor