S kašo in sirom polnjeni melancani

Melancani. Jajčevci. Vijolična zelenjava, ki sem jo do sedaj le redko kupila. Nekajkrat, za popestritev jedilnika.

Najbolj znana jed, v katerih ne smejo manjkati je ratatui. Pečena polenta zelenjava, v kateri jim družbo delajo paradižniki, bučke, paprika, ter sveža zelišča.

Najpreprostejša priprava melancanov je na žaru, a tukaj je potrebno paziti da niso premastni, zato jih je dobro prej natreti s soljo in čez nekaj časa, ko spustijo vodo dobro obrisati, nato pa premazati z olivčkom, potresti s suhimi zelišči in speči na vroči plošči. Melancani so namreč kot goba – dobro vpijejo okuse drugih sestavin, kar je super, pa tudi maščobe, kar zna nekatere motiti.

Kombinacija jajčevcev in paradižnika je verjetno ena najpogostejših, tako kot tudi tista s sirom.

Nekateri jajčevce naravnost obožujejo in so v tem letnem času dnevno na njihovem meniju. Potem so tu tisti, ki jih sovražijo. In od teh je zagotovo večina takšnih, ki jajčevcev ne mara zato, ker jih ne znajo pripraviti. O tem sem prepričana. In ne, tudi sama za melancane nisem prav noben strokovnjak. Nasprotno – še veliko se moram naučiti. Se pa rada igram, kombiniram preproste sestavine in ustvarjam nove jedi. In na koncu (skoraj vedno) v njih tudi zelo uživam.

Tile jajčevci so že eni takšnih. Verjetno so za okusno večerjo poskrbele tudi sestavine, ki jih imam tudi sicer precej rada. Prosena kaša, mlad kozji sir, maslene pinjole, sveža bazilika… In če vse to združiš, dobiš zanimivo toplo in za želodec prijetno poletno večerjo.

Trenutno jajčevce ponuja skoraj vsaka trgovina. A če želiš čim bolj sveže in po vrhu še ekološke (pa jih tako kot jaz ne gojiš na svojem vrtu), priporočam, da se odpraviš na tržnico in poiščeš domače proizvajalce. Jaz sem svoje že našla. Ne na tržnici, pač pa kar v njihovi prodajalni. Zelenjavo najraje kupujem na ekološki kmetiji Avšič in poleg številnih drugih dobrot, so trenutno dobro založeni ravno z doma pridelanimi jajčevci. In ker se je plastičnim vrečkam bolje izogniti, si svoj nakup naloži v večkratno uporabne mrežaste vrečke, kakršne ponuja Dantesmile.

Sestavine:

  • 1 srednje velik jajčevec
  • 1/2 čž mlete kumine
  • olivno olje
  • 1 žlica rozin
  • malce limoninega soka
  • 20 g pinjol
  • sesekljana bazilika (ter nekaj celih listov za okras)
  • malce sveže narobane ekološke limonine lupinice
  • nekaj žlic dobro kuhane prosene kaše
  • 50 g naribanega mladega kozjega sira*

*lahko uporabiš tudi mocarelo, a kozji sir se z melancani zares dobro ujema. Moj najljubši je mlad kozji sir kmetije Pustotnik, ki se na vročini ravno prav topi. Je prijetno kremast in ravno prav slan

Postopek:

Jajčevec po dolžini prereži na polovico, nato pa v vsako polovico s konico noža na rahlo zareži, a pazi, da ne zarežeš v lupino (kako, si poglej na eni izmed fotografij). Meso posoli in pusti stati cca. 15 minut. Medtem zmešaj kumino z oljem in ogrej ponev.

Jajčevec bo zaradi soli spustil nekaj tekočine in do s kuhinjsko papirnato brisačko dobro obriši. Zelenjavo s čopičem premaži s pripravljenim oljem in jo položi na ponev tako, da je meso obrnjeno navzdol. Peci približno 10 – 15 minut, oziroma dokler se lepo zlato ne obarva in zmehča.

Jajčevce prestavi na peki papir, tokrat s kožo obrnjeno navzdol. Z jušno žlico izdolbi meso, a pusti vsaj pol centimetra podlage. Polovico izdolbene zelenjave (po želji odstrani dele, s peščicami – so užitni, a nekoliko grenki) zmešaj z vnaprej kuhano proseno kašo, nasekljano baziliko, zmehčanimi rozinami, limonino lupinico, kapljico oljčnega olja, polovico sira in večino pinjol. Z zmesjo napolni polovički jajčevca, nato ju potresi s preostankom sira. Peci približno pol ure, oziroma dokler se sir lepo ne stopi, jajčevci pa dobijo lepo bravo.

Polnjeno pečeno zelenjavo potresi s preostankom pinjol ter okrasi s celimi lističi bazilike.

Dodaj odgovor