Ajdov puding s pasiranimi marelicami

To je eden tistih (poletnih) zajtrkov, ki niso lepi za pogled, so pa zato toliko bolj okusni. Pa ne le okusni, tudi kremasti, sladki in hranljivi. Sestavine so preproste in ni jih veliko. Nekaj sadja, (zelena!) ajdova kaša, malce rastlinskega napitka ter nekaj začimb. Za hrustljavost kakšen orešček (pistacije so zakon!), za osvežitev pa mladi lističi melise.

Melisa je sicer zelišče, ki ga imamo vedno na vrtu a ga nikoli ne uporabljam. Veliko ljubša mi je meta – brez te poleti skorajda ne gre. Uporabljam jo tako pri sladkih kot pri slanih jedeh. Zato sem jo tudi tukaj meliso dozirala zelo previdno. Sprva le lisič za okras, ko pa sem zadevico preizkusila, sem ugotovila, da je ravno melisa tista, ki s svojim rahlo limonastim priokusom ajdovem pudingu doda svežino in nekoliko privzdigne sladke okuse. Zato sem jo hitro nasekljala še nekaj večjih listov ter jih med zajtrkom sproti posipavala v lončke s pudingom. Ker so majhni, sta dva izginila takoj, trtjega pa sem prihranila za dopoldansko malico.

This image has an empty alt attribute; its file name is a-1-768x1024.jpeg

Ni pa to prvi puding z ajdo, ki sem ga naredila. Pred leti sem nekaj podobnega že ustvarjala in sicer z malinami (klik). Sicer pa ajdo tudi sicer rada uporabljam. Iz nje pripravljam razne rižote (zelenjavne ali piščančje), kot zakuho jo uporabljam pri raznih enolončnicah, velikokrat pa nadomesti jutranje kosmiče. Skupaj s svežim ali suhim sadjem, oreščki, semeni, kakavovimi zrni, joguertom ali kokosom je odličen začetek dneva (klik). Tako, kot je bil to jutro tudi moj marelično ajdov puding.

This image has an empty alt attribute; its file name is e-1-859x1024.jpeg

Za tri manjše lončke… (oz. za 2 obroka)

Sestavine:

  • 125 g ajdove kaše (in nekaj kapljic limone)
  • 80 ml mandljevega mleka
  • 6 zrelih marelic (cca. 200 g brez koščic)
  • 1 velika ali dve manjši banani, najbolje zamrznjeni
  • ščepec prav eburbonske vanilije v prahu
  • pol čž mletega cimeta
  • pol čž mletega kardamoma
  • grobo sesekljana pistacija
  • lističi melise
This image has an empty alt attribute; its file name is f-2-1024x768.jpeg

Postopek:

Za nekaj ur (ali čez noč) v vodi z limono namoči ajdo. Nato kašo skozi cedilo dobro speri in odcedi.

V mikserju ali s pomočjo paličnega mešalnika zmiksaj marelice. Preloži jih v skledico. V misker dodaj 3/4 ajde, banano, manljdevo mleko ter začibe in zmiksaj v gladko kremo (ali pa pusti kak cel delček). Ročno vmešaj preostanek ajde.

V kozarček naloži marelični džem in ajdov puding ter z žličko narahlo premešaj. Okrasi z nasekljano pistacijo in svežimi lističi melise. Ponudi takoj ali dobro ohlajeno.

This image has an empty alt attribute; its file name is g-1-768x1024.jpeg
This image has an empty alt attribute; its file name is h-1-768x1024.jpeg

Dodaj odgovor