Čičerikini hrustki

Mmm… ti kruhki. Tako hrustljavi, neverjetno okusni, lepo začinjeni ter enostavno in hitro pripravljeni… Preprosto se jim ne morem upreti.

Skupaj s skledo vrtne zelenjave sem jih naredila kot prigrizek za naslednji dan, a sem seveda morala takoj preveriti kakšen je njihov okus. To ni bila pretirano pametna poteza, saj sem tekom dneva ves čas hodila v omaro, kamor sem jih (povsem neuspešno) skrila pred samo seboj. Ostala mi je le solata. Očitno bom zopet zagrabila nekaj kosov kruha in si do kosila kar tako krpala luknje v želodcu.

Morda res niso videti nič kaj posebnega, a verjemi, dobri so! Skrivnost je v začimbah, predvsem pa o tem, kako tanko so razvaljani. Bolj kot se potrudiš, tanjše kot narediš, bolj hrustljavi bodo. In bolj hrustljavi v tem prmeru definitivno pomeni boljše. Potrudi se, vredno je. Sama se bom prihodnjič še bolj. Posamezne kepe testa sem namenoma valjala različno debelo, da bui videla kaj se bolj obnese. No, definitivno drži – tanjši kot so, boljši so! Tudi če med valjanjem zaradi tega v testu nastane kakšna luknjica, nič zato.

Lahko jih ješ povsem samostojno, kot čips, lahko jih ponudiš ob skledi solate, ob kremni juhici, kariju, ali svoji najljubši omaki. Moja je zagotovo avoakdova, ti pa zase že najbolje veš kaj ti ustreza. Večino svojih kruhkov sem pojedla kar same, zadnje pa skupaj z lončkom grškega jogurta. Očitno imam obdobje, ko mi mlečne stvari pašejo nekoliko bolj in hladen jogurt je ob fino začinjenih hrustkih prišel še kako prav.

Sestavine:

  • 185 g čičerikine moke
  • 30 ml oljčnega olja
  • 1 čž pecilnega praška
  • 60 – 65 ml vode

Za posip (karkoli od tega lahko izpustiš ali nadomestiš s čim drugim)…

  • sezam
  • semena črne kumine
  • mak
  • suh origano
  • solni cvet
  • sveže mlet črni poper

Postopek:

Pečico segrej na 175 stopinj Celzija.

V multipraktik (sesekljalnik) stresi presajeno čičerikino moko in pecilni prašek in zmiksaj, da se dobro premešata. Nato dodaj olje in zmiksaj, da se ustvari drobtinam podobna struktura. Nato postopoma dodajaj vodo in miksaj, dokler se testo ne zlepi skupaj oz. ne nastane kepa.

Razdeli jo na več delov. Vsakega razvaljaj med dvema peki papirjama, res, čim bolj tanko. Tudi če v testu nastane kakšna luknjica nič zato. Debelina je za hrustljavost krekerjev ključna. Zgornji papir odstrani, potresi testo s posipom, ter preko papirja z dlanjo ali valjarjem dobro pritisni posip v testo.

Papir s pripravljenim testom prestavi na pekač. Odstrani vrhnji papir in peci slabih 10 minut oz. dokler krekerji niso primerno hrustljavi. Postopek ponavljaj dokler ne porabiš vsega testa.

Pečene ohladi na rešetki nato pa jih nalomi na poljubne velike dele.

One comment

Dodaj odgovor