Pirine bombetke

Doma skoraj vedno pečem brezglutenski kruh (a nikoli iz že pripravljenih mešanic), kadar pa kruh kupim, je to večinoma pirin. Imam pa pirino moko tudi doma in jo občasno uporabim pri peki – predvsem sladic. Tokrat pa sem naredila pirine bombetke. Predvsem zato, ker sem si po nekaj dnevih mesa zaželela burgerje. Veganske burgerje 🙂 Recept zanje najdeš tukaj (klik), recept za preproste kruhke pa sledi prav kmalu.

Domače bombetke so seveda drugačne od kupljenih. Kljub temu da sem tokrat uporabla kvas (zanj se odločim bolj redko) in elastično glutensko moko, so vseeno nekoliko gostejše. Kruh pa nikakor ni zabit, temveč povsem mehak – takšen kot za burgerje more biti. Zakaj? Da lahko vpije vse sokove omake in drugih sestavin, ki si poleg okusnega polpete delijo prostor med dvema rezinama kruha. Takšne bombetke lahko pripraviš zelo zelo hitro. Sama sem se jih lotila precej zvečer, da se sem naslednji dan lahko posvetila zgolj polpetkam. Zaradi večerne (ne)svetlobe so tudi fotografije bolj… no, tako-tako. 😉 Vseeno jih nekaj prilagam. Recept brez fotografij pač ni recept. Kajne? 😉

Potrebuješ:

  • 375 g pirine moke (+ še kar nekaj za gnetenje)*
  • 1 vrečkica suhega kvasa
  • 250 ml tople vode
  • 10 ml javorjevega sirupa
  • 50 ml kokosovega olja
  • 1 JŽ (5g) mletega lanenega semena + 3 JŽ vode
  • sezam (ali mak) za posip (neobvezno)

*pri kvašenem testu vedno upoštevam nasvet moje mame. Raje začnem z manjšo količino moko in jo raje potem dodajam. Tako testo ne bo pretrdo.  

Postopek:

Toplo vodo zmešaj z javorjevim sirupom in vanjo stresi vrečko kvasa. pusti da deluje 5-10 minut. laneno semen premešaj z vodo in prav tako pusti stati 5 minut.

Pirino moko presej skozi cedilo in na sredini naredi jamico. Rob moke potresi s soljo. Stopi kokosovo olje.

Namočeno laneno moko prelij v kvasec, nato pa ju prelij v jamico pirine moke. Dodaj še olje in z žlico vse skupaj premešaj. Rahlo lepljivo testo pretresi na pomokano površino. Postopoma dodajaj moko in kakšno minuto ali dve gneti testo. To ne sme biti preveč pacljivo, prav tako pa ne pregosto.

Iz testa oblikuj daljšo ‘rolado’ in jo razreži na 6 delov. Posamezne dele oblikuj v kroglice ter jih položi na pekač, obložen s peki papirjem. Bombetke prekrij s čistim kuhinjskim servietom in pusti počivati vsaj 10 minut.

Med tem časom ogrej pečico na 220 stopinj. Pred peko, bombetke poškropi z vodo in (po želji) potresi s sezamovimi semeni. Peci jih 10 minut. Pečene bombetke ohladi na rešetki.

 

One comment

Dodaj odgovor