‘Majoneza’ iz indijskih oreščkov

Nisem veganka, sploh jajca imam zelo rada. Ne pa tudi majoneze. Že vonj te bele omake me odbija in jo zato v bistvu pravzaprav sploh še nikoli nisem poskusila. Morda je zato kar malo krivično, ko rečem, da majoneze ne maram, pa vseeno. Mi pač ni do nje.

Verjamem, da je doma pripravljena majoneza nekaj povsem drugega. Tako kot pri večini ostale hrane. Vem, da priprava ni tako težka, potrebna pa je precejšnja mera potrpežljivosti da iz surovih jajc in oljčega olja nastane lepa emulzija.

 

Pred časom sem indijske oreščke uporabila za kremo, za krasno in sladko vanilijevo kremo (klik). Ker pa sem že nekaj časa imela doma še eno vrečkico ekoloških oreščkov iz Kalčka, sem jih uporabila še za osnovo za slan namaz. Skupaj z olivnim oljem, limoninim sokom, začimbami ter kančkom jabolčnega kisa je v minuti ali dveh nastala okusna vege majoneza.

To lahko uporabiš na veliko različnih načinov, kar je seveda en velik plus. Na kruhu, kot omako za pečen krompirček, kot premaz za tortilje, rahlo razredčena je odlična omaka za testenine ali preliv za solato… ali nenazadnje (vegani zamižite) omako ponudi ob piščančjih nabodalih, rožnato pečenih gamberih, fileju lososa ali na debelem kosu sočnega mesa.


Potrebuješ:

  • 100 g indijskih oreščkov
  • 2-3 JŽ limoninega soka
  • 3-4 JŽ vode
  • 1 JŽ oljčnega olja
  • 1 čž jabolčnega kisa
  • velik ščep soli
  • sveže mlet črni poper
  • česen v prahu*

*lahko uporabiš tudi strok ali dva svežega česna, pazi le, da ga prej res drobno nasekljaš ali naribaš na droben ribežen

Za redkejšo majonezo dodaj več tekočine. Sama raje naredim gostejšo, ki jo lahko uporabim ko namaz, za prelive pa jo razredčim naknadno.

Postopek:

Indijske oreščke za nekaj ur namoči v vodi (lahko tudi čez noč). Nato jih speri, odcedi in vrzi v zmogljiv mešalnik. Zmiksaj v čim bolj gladko zmes. Dodaj še vse preostale sestavine in zmiksaj do povsem gladke majoneze. Poskusi in po potrebi in okusu dopolni z limono, soljo ali česnom.

Barva majoneze je zaradi belih indijskih oreščov zelo svetle barve. Če želiš rahlo rumenkast odtenek, v zmes dodaj ščepec mlete kurkume.

Tretjino tega vege majoneznega namaza sem pojedla še preden sem ga uspela fotografirati, zato jo iz zgornjih sestavin dobiš nekoliko več. Z veliko žlico okusnega namaza sem premazala sveže pečenih pirine štručke (klik), ki sem jih spekla predvsem za, zopet veganske, burgerje (klik).

 

One comment

Dodaj odgovor