Avokadova veganska majoneza

To, da obožujem avokado, verjetno že veš. Pogosto ga uporabljam v svojih receptih, ki jih delim na tej strani, še pogosteje pa v vsakdanjih jedeh – vsega seveda ne objavljam 🙂 Avokado dodajam solatam, rižotam, testeninam, sladicam (pudingih, tortah, sladoledu), ga jem v omleti, na kruhu… Praktično povsod 🙂

Zato ni čudno da sem morala narediti avokadovo kremo, ki zlahka nadomešča majonezo. Preprosto odlična je, seveda, če uporabiš primerno zrel (tj. mehak) sadež ter kvalitetno oljčno olje. Avokadovo (vegansko) majonezo lahko uporabljaš povsod. Res! Dovolj gosta je, da z njo premažeš rezine popečenega kruha, jo namesto pesta uporabiš pri pripravi testenin ali krompirjeve solate, žlica živahno zelene kreme lepo dopolnjuj zrezke, pečeno ribo, repke škampov (gambere), jajčno omleto… Odlična je kot priloga pečenemu krompirju (še boljša pri pečenemu sladkemu krompirju), kuhani ali pečeni rdeči pesi, skuti… Razredčena pa tudi kot preliv grenkim vrstam solat.

Pri tej prilogi ima velik vpliv intenzivnost oljčnega olja in limone ter seveda tvoj lastni okus. Zato spodnji recept jemlji zgolj kot okvir, znotraj katerega se pogumno opri na svoje brbončice. Sproti preizkušaj, dodaj… In si pripravi avokadovo kremo, ki ti bo resnično šla v slast.

Pred časom sem odkrila zelo kvalitetno slovensko, ekološko oljčno olje Morgan. V svoji ponudbi imajo tudi olja z okusi in med njimi je olje z okusom po limoni. Toplo ti priporočam, da si ob priliki tudi ti priskrbiš steklenico enega izmed teh istrskih kulinaričnih biserov.

Limono olje sem uporabila pri pripravi avokadove majoneze, vseeno pa sem dodala še nekaj sveže iztisnjene limone. Če se v tvoji shrambi nahaja le ‘običajno’ oljčno olje, obvezno dodaj več limoninega soka. Sol? Po okusu. Po želji lahko dodaš še ščepec sveže mletega črnega popra ali še bolje, kajenskega popra, vendar to nikakor ni obvezno.

Tudi kakšno zelišče bi se lepo podalo, na primer suh origano. Čeprav ga sama vedno in redno uporabljam, sem tokrat to sestavino namerno izpustila. Naj bo majoneza čim bolj preprosta. Origano bom oz. sem raje dodajala naknadno, direktno na jed, ki sem ji dodala to super (in super zdravo!) zeleno kremo.

Potrebuješ:

  • 1 mehek avokado (najboljši je haas avokado) oz. 145 g zrelega avokadovega mesa
  • 50 ml oljčnega olja z okusom limone (malo manj če uporabljaš olje brez okusa)
  • 1 JŽ limoninega soka (nekoliko več če nimaš limoninega olja)
  • 1 čž soli (oz. po okusu)

Postopek:

Avokado olupi, razreži in vrži v mešalnik. Dodaj sol in limonin sok ter čim bolj gladko zmiksaj. Med miksanjem postopoma in počasi dolivaj olje. Ko dobiš gladko enakomerno kremo, je majoneza pripravljena.* Preden jo shraniš v steklen, zaprt kozarec, poskusi in po potrebi dodaj limono ali sol.

* če se zaradi slabšega mešalnika olje v avokadovo kremo ne bo lepo vkomponiralo in se bo od ostale kreme ločevalo, ne obupaj. Vse skupaj pretresi v skodelico in z ročno metlico za stepanje zmes spremeni v gladko, kremno, žametno teksturo.

 

One comment

Dodaj odgovor