Slane ovsene tablice

Že kar nekajkrat sem naredila ovsene tablice. A še nikoli slanih. Kosmiči so bili vedno kombinirani s sladkim suhim sadjem (včasih tudi svežim), s semeni, oreščki, kokosom… dodajala sem začimbe kot so cimet, ingver, vanilija ter sladkala z medom ali javorjevim sirupo. Takšne energijske tablice so sicer odličen prigrizek in če jih pravilno hraniš, so dobre tudi več dni. Prav tako odličen prigrizek pa so ovsene tablice v tokratni različici.

Namesto sladkih sem se tokrat odločila da poskusim pripraviti slane tablice. Te seveda lahko razrežeš tudi v obliki kvadratov ali trikotnikov. So kot mali ploščati, a precej nasitni, rahlo žvečljivi kruhki. Odlični že sami po sebi, še bolj pa, če jih obložiš s čim dobrim. Kremni sirček se jim zelo lepo poda, prav tako tudi hummus – namaz iz čičerike. Obložiš jih lahko z rezinami avokada, naribanim korenčkom, rezinami bučke ali svežim zeleno listnato zelenjavo, kot sta mlada špinača ali pikantna rukola.

Za pripravo takšnih ploščic ne potrebuješ mešalnika, vse sestavine le dobro zmešaš, zmes dobro potlačiš ob dno pekača in spečeš. Zelo enostavno! So idealna malica za na pot, v pisarno ali šolo. Ne zavzamejo veliko prostora, celo posode ne potrebuješ zanje. Preprosto jih zavij v prozorno ali aluminijasto folijo in spravi v torbico.

Sestavine:

 • 125 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenskih)
 • 150 ml mleka (po potrebi rastlinskega, na primer riževega ali mandljevega)
 • 2 JŽ suhega origana
 • 1 čž suhe bazilike
 • 1 čž suhega rožmarina (če so iglice še večje, dodatno nasekljanega ali strtega v možnarju)
 • 1 čž soli
 • ščep mletega čilija
 • 20 g mletega lanenega semena
 • 45 g sušenih, v oljčnem olju vloženih paradižnikov*
 • 35 g temnih, kalamata oliv (teža velja za oljke s koščicami)
 • 45 g grobo nasekljanih mandljev

* Na soncu sušene in v olju vložene paradižnike lahko danes dobiš že v vsaki trgovini. A pazi, na okus zelo veliko vpliva kvalieteta proizvoda. Včasih so namreč dodane še druge sestavine, en kup začimb, paradižniki pa plavajo v nekvalitetnem in verjetno najcenejšem sončničnem olju. Meni najljubši so paradižiniki v majhnem kozarčku, ki jih kupim v Dm-u. Ekološki, temno rdeči, vloženi v oljčnem olju in čeprav nekoliko dražji, res zelo okusni.

Postopek:

Pečico ogrej na 175-180 stopinj Celzija.

V skledi zmešaj kosmiče s soljo, suhimi zelišči in čilijem. Dodaj mleto laneno seme ter vse skupaj zalij z mlekom (oz. rastlinskim napitkom). Premešaj in pusti da zmes stoji približno 10 minut.

Medtem pekač obloži s peki papirjem. Papirja naj bo nekoliko več, naj gleda iz pekača.

Paradižnike malce popivnaj in jih nareži na majhne koščke. Na majhne koščke nareži tudi olive, mandlje pa grobo sesekljaj. Vse troje primešaj kosmičem.

Zmes pretresi v pravokoten pekač. Zelo pomembno je, da je

res enakomerno razporejena, se drži skupaj in je čvrsto pritisnjena ob dno pekača.**

Peci približno 20 – 30 minut. Čas peke je odvisen od debeline pravokotnika. Pečene kosmiče s pomočjo peki papirja prestavi na rešetko, popolnoma ohlajene pa razreži na pravokotnike ali kvadrate. Hrani v hladilniku, v dobro zaprti stekleni posodi.

**To najlažje storiš tako, da čez kup kosmičev položiš stranice peki papirja, ki gledajo iz pekača (ali pa uporabiš nov list papirja), in z dlanmi pritisneš ob pekač ter tako enostavno in brez umazanih rok  oblikuješ raven, čvrst pravokotnik. Preden pekač postaviš v pečico, zgornjo plast papirja seveda odstrani

Dodaj odgovor