Piščančji fileji s koromačem

Še vedno sem prepričana, da so najpreprostejše jedi najbolj okusne. Da ni treba, da je seznam sestavin dolg, postopek zakompliciran in da za kuhanje zapraviš več ur. Da tudi brez vsega tega lahko uživaš v okusnem in zdravem obroku.

Čeprav nikakor ne morem brez kruha, riža, krompirja, testenin in raznoranih žit, pa se vse bolj zavedam kako pomembne so beljakovine. Seveda jih lahko dobiš tudi, če mesa ne uživaš. Stvar ni v tem, da na voljo ne bi bilo dovolj z beljakovinami bogate rastlinske hrane, pač pa, da je telo ne more absorbirati v tolikšni meri. Vegetarijanci pa morajo paziti tudi na to, kako določena živila kombinirajo, da z njimi telesu zagotovijo vse potrebne snovi.

Piščančje meso je dober vir beljakovin. Meso je sočno, nežno in okusno. Ker pa pravzaprav nima nekega izrazitega okusa, ga lahko pripraviš vsakič drugače. Okus mu dajejo predvsem različne začimbe in zelišča, pa razne omake in zelenjava.

Recept za piščančje fileje je tokrat povsem enostaven. Spremljajo ga mediteranski okusi nežnega in rahlo sladkega koromača (janeža), aromatičen rožmarin in česen, ki mu doda ravno toliko ostrine, da vse skupaj ni dolgočasno. Omaka je povsem naravna in čeprav jo bo po peki ostalo le malo, je za sočnost nujno potrebna. Tako pripravljen piščanec je idealen za lahko večerjo, skupaj z izbrano prilogo in skledo osvežujoče solate pa hitro in enostavno kosilce.

Spodnje količine veljajo za 1 osebo.

Sestavine:

  • olivno olje
  • 1 srednje velik koromač
  • 2 čajni žlički suhega rožmarina
  • sol in poper
  • piščančja prsa brez kosti
  • cca. 1 dcl piščančje osnove (lahko tudi zelenjavne)
  • strok česna
  • svež peteršilj

Postopek:

Ponev segrej na srednjo temperaturo. Prilij olje in na njem do zlate barve prepraži nekajmilimetrske rezine koromača, potresene z žličko stretega suhega rožmarina in soljo. Nato prilij osnovo in zelenjavo duši toliko časa, da se zmehča. Koromač skupaj z omako prestavi na krožnik, ponev pa obriši s kuhinjsko brisačko.

Meso soli in popraj. Temperaturo nekoliko povišaj, v ponev prilij olje in na njej opeci dve ločeni polovici piščačjih prsi. Med peko meso potresi s preostalim rožmarinom. Ko je meso pečeno, v ponev dodaj drobno sesekljan strok česna. Med stalnim mešanjem ga kakšno minuto praži, nato pa v ponev vrni koromač in omako. Meso pokrij s pokrovko in vse skupaj duši še nekaj minut.

Jed potresi z grobo nasekljanim svežim peteršiljem ter mletim črnim poprom, ter ponudi z izbrano prilogo…

…za prilogo lahko ponudiš široke rezance, riž, kuhan ali pečen krompir… V pečici pečen krompirček je bil tudi moja izbira in v tej zelo preprosti večerji sem uživala veliko bolj kot v mariskateri, veliko bolj ‘zakomplicirani’ jedi.

 

Dodaj odgovor