Sladki muškatni kolački

Zadnje čase pogosto objavljam sladice. In če se ti zdi, da jem le to – no, imaš po svoje prav 🙂 Ne jem le sladkarij, jih pa poleg vsega ostalega jem redno, torej vsak dan. Najraje imam domače, če teh ni, si pač privoščim kupljeno čokolado ali sladoled (ja, tudi pozimi paše). Tokrat zopet objavljam sladek recept in seveda je tudi ta zdrav. Ni pa čokoladen, tako kot večina…

Lani sem nekaj dni preživela v Londonu. Ker sem si vse pomembnejše stvari v angleški prestolnici pogledala že pred leti, sem šla tja predvsem z namenom uživati v dobri hrani. S tem ne mislim na drage in prestižne restavracije, pač pa na manjše, simpatične lokale, ki ponujajo zdravo in polnovredno hrano po dokaj normalnih cenah. In teh ni malo. Veliko sem jih opazila na instagramu, kjer so me prepričale s svojimi fotografijami jedi in nato ‘pogooglala’ kje točno se nahajajo. Čeprav sem kar nekaj lokalov, povsem po mojem okusu, vseh zaradi časa in lokacije, kjer sem stanovala, pač nisem mogla obiskati. Kar nekaj lokalčkov se mi je močno vtisnilo v spomin. Eden takših je bil zagotovo sredi ene največjih nakupovalnih hiš na Oxford streetu. V Selfridges-u je, nekje med med oblačili skrita manjša restavracija, ki jo vodita simpatični temnolasi sestri. Imenuje se Hemsley + Hemsley. Tam sem jedla kar dvakrat. Zajtrk (oziroma zajtrk po hotelskem zajtrku 😉 ) – božanske kostanjeve palačinke z gostim kokosovim jogurtom, pomarančo in medom ter kosilo – file ribe z ajdovimi rezanci in različno, odlično pripravljeno zelenjavo – prav tako zelo zelo dobro! Če te pot kdaj zanese v London, si med nakupovalno mrzlico le privošči še nekaj dobrega za pod zob 😉

In ko sem zadnjič čisto po naključju na internetu našla recept za kolačke, ki sta ga sestri prispevali za neko kuharsko spletno stran in so bile sestavine čisto po mojem okusu (brez glutena in navadnega belega sladkorja 😉 ), sem jih preprosto morala pripraviti. Tudi zato, ker se mi vedno zdi zanimivo, kako določene sestavine, na katere sploh pomislil ne bi, lahko vključiš v recepte – sploh sladke.

Tukaj je del zmesi (s svojo sladkobo pa tudi sladkorja) nadomestil pire muškatne buče. Da ti pomagam, to je tista svetlo oranžna buča hruškaste oblike, ki ima za razliko od okrogle temno oranžne Hokaido buče, zelo malo semen. Brez skrbi, buče v kolačkih ni čutiti, jim pa dajo sladkobo in sočnost.

V receptu ni masla niti jajc, v kremi ni ne mleka ne smetane. Torej so kolački tudi za vse vegane. In nikar se ne ustaši, če to nisi. Prepričana sem, da bodo kolački všeč tudi vsem ostalim. Tudi sama nisem ne veganka ne vegetarijanka, mi je pa všeč dejstvo, da tudi brez določenih sestavin, za katere bi marsikdo pomislil, da sploh pri pripravi sladic ne gre, lahko narediš nekaj zelo okusnega.

Po spodnjem receptu lahko pripraviš 10 muffinčkov. Mi je pa ostalo nekaj kreme – lahko bi kolačke prepolovila in jo uporabila še na sredini, ali pa pač bolj radodarno okrasila vrh kolačkov. A za moj oksu je čajna žlička sladke kreme povsem dovolj. Ti pa – presodi sam(a).

Sestavine:

Za kolačke:

 • 300 g pireja muškatne buče*
 • 140 g ajdove moke
 • 1 JŽ cimeta v prahu
 • 4 JŽ stopljenega kokosovega olja (cca. dobrih 55 ml)
 • 4JŽ javorjevega sirupa (cca. dobrih 55 ml)
 • 2čž mlete burbonske vanilije
 • 1čž pecilnega praška
 • 1JŽ jabolčnega kisa (cca. 15 ml)

Za kremo:

 • 1,5 JŽ javorjevega sirupa (cca. 40 ml)
 • 130 kokosovega olja
 • 2 JŽ tahinija (cca. 30 ml/g)
 • 2čž vanilije v prahu

Za okras:

 • suhi vrtnični popki (moji so seveda užitni, iz ljubljanskega Kalčka, lahko pa tudi nasekljana temna čokolada, pistacija ali kakšni drugi oreščki…)

Priprava:

Za bučni pire pečico segrej na 200 stopinj. Muškatni buči odreži konca, jo vdolžno prepolovi in s pomočjo žlice odstrani semena. Višji pekač napolni z max. 0,5 cm vode in vanjo položi polovici buče s kožo navzgor. Peci cca. 40 minut oziroma dokler se buča povsem ne zmehča. Nato z žlico izdolbi bučno meso ter ga ohladi. Temperaturo pečice znižaj na 165 stopinj.

Buči dodaj stopljeno kokosovo olje, javorjev sirup in jabolčni kis ter nekaj žlic vode. Zmiksaj do gladkega, nato dodaj še preostale (suhe) sestavine in ponovno zmiksaj. Pripravljeno zmes razporedi v modelčke za mufiine, ki si jih pred tem obložil(a) s primernimi papirčki. Peci cca. 15-20 minut oziroma dokler na zobotrebčku, ko ga zapičiš v kolaček, ni sledu zmesi. Kolačke ohladi.

Za kremo z električnim ročnim mešalnikom zmiksaj vse sestavine, tokrat uporabi trdo in ne stopljeno maščobo. Daj v hladilnik. Ko se kolački povsem ohladijo, iz hladilnika vzemi kremo, jo še enkrat zmiksaj z mešalnikom in z njo premaži kolačke. Okrasi jih po svojem okusu.

Dodaj odgovor