Zdravi Ferreroti

Spet kroglice. Zakaj? Ker so enostavna, hitra in zdrava sladica. Tokrat čokoladna. Zakaj? Ker obožujem vse, kar vsebuje kakav. Niso pa to povsem čokoladne kroglice. V njih je namreč kar nekaj lešnikov, zato so precej podobne slavnim Fererro rochejem. Seveda so te moje kroglice veliko bolj zdrave, vsebujejo le nekaj osnovnih sestavin, so brez raznih emulgatorjev, glutena, mlečnih izdelkov ter belega sladkorja.

Nekaj let nazaj sem ferrerote že naredila. Zanje sem uporabila kupljene oblate oz. vaflje, lešnike, Nutello in čokolado za obliv. Najdeš jih tukaj (klik). Ti čokolatini so doma poželi precej veliko navdušenje. In čeprav so veliko bolj zdravi od kupljenih, pa je današnji recept še bolj enostaven (čeprav že tisto ni noben bav bav) in verjetno najbolj zdrava različica priljubljenih čokoladnih bonbonov. Kdo torej pravi da sladkanje ne more biti zdravo? S današnjimi Fererro Rocheji zagotovo je.

Za 16 kroglic…

Sestavine:

  • 150 g praženih lešnikov *
  • 2 JŽ presnega, nesladkanega kakava
  • 1 čž vanilije v prahu
  • ščepec soli
  • 3 JŽ (cca. 30ml) javorjevega sirupa

+ pest nasekljanih lešnikov

Postopek:

Od 150 g lešnikov jih 16 prihrani, ostale pa v zmoglivem mešalniku zmiksaj v lešnikovo moko. Dodaj kakav, vanilijo in ščepec soli ter ponovno zmiksaj, nato prilij še sladilo. Še nekaj obratov v mešalniku, nato pa iz zmesi že lahko oblikuješ kroglice. V vsako potisni po en cel lešnik, ter jo med dlanmi ponovno oblikuj v čim lepšo okroglo obliko. Ko porabiš vso zmes, kroglice povaljaj v nasekljanih lešnikih. Kroglice za nekaj ur postavi v hladilnik (ali za pol ure v zamrzovalnik), da se primerno strdijo.

*lešnike lahko kupiš že pražene, ti so navadno tudi olupljeni. Če takšnih nimaš ali jih v trgovini ne najdeš, lešnike prepraži sam(a). Stresi jih na pekač, obložen s peki papirjem. Na 175 stopinjah jih peci približno 15 minut medtem pladenj nekajkrat pretresi. Pražene med prsti podrgni, da oreščkom odstraniš kožico. Lahko pa si zadevico še bolj poenostaviš in kupiš že pripravljeno lešnikovo moko. 

Dodaj odgovor