Topla ajdova kaša z gobicami, zelenjavo in avokadom

Oh, ta ajda… Preprosto obožujem jo! Že leta pečem ajdov kruh, ajdove testenine so (poleg riževih) ene mojih najljubših, iz ajdove moke pa pripravljam tudi testo za pico, palačinke, piškote in druge sladice. Zelo pogosto pa ajdo jem v njeni najbolj osnovni obliki. Kot kašo. Že večkrat sem zapisala, pa tudi sedaj bom – prisegam na zelankasto ajdo, ne tisto rjavo, ki na žalost še vedno prevladuje na prodajnih policah.

Ajdovo kašo po večini pripravljam v tri različne namene. Sladko za zajtrk (ohlajena je na primer odlična na jogurtu, skupaj s svežim sadjem, semeni, oreščki in veliko žlico medu), slano pa v ‘rižotah’ ali kot zakuho enolončnicam (zelenjavnim ali piščančjim).

Pri rižotah gre nekako takole – ajdo skuham posebaj, nato pa na maščobi popražim meso in različno zelenjavo – pač tisto, ki je pri roki. Na koncu vmešam še kašo, na hitro premešam in serviram. Kadar ajdo naredim za prilogo, jo navadno pripravim brez mesa, tako kot sem jo tudi danes. In čeprav je ajdova rižota moja stalnica in je zaradi izbora ostalih sestavin vsakič drugačna, receptov zanjo navadno ne objavljam. Ne vem, morda se mi zdi, da je takšna jed tako enostavna za pripravo, da zanjo ne potrebuješ novih idej in natančnega postopka. Kašo pač združiš s svojimi najljubšimi sestavinami in s tem zagotovo ne zgrešiš.

Tokrat recept objavljam. Ajdo sem namreč pripravila s kopico mojih naljubših sestavin, takšnih, ki jih navadno uporabljam jeseni. Takrat, ko na vrtu ni več svežih bučk, graha in paprike, ki sicer najpogosteje skočijo v ponev. V kaši se skriva še zadnja sveža špinača, brokoli in koromač, pa rjavi šampinjoni, koščki avokada, nekaj rdeče čebulice in na suncu sušeni v oljčnem olju vloženi paradižnički. A, saj res, pa pečena buča – buče so jeseni pač nujne.

Poleg tega pa sem za pripravo rižote prvič uporabila prav posebno olje. Avokadovo! Ja, tudi to obstaja! Ne le, da je odporno proti izjemno visokim temperaturam (torej na njem brez pomislilekov lahko pečeš, pražiš, celo cvreš…) je hkrati eno najbolj zdravih maščob.

In četudi ti avokado kot sadež ni preveč všeč, ne skrbi, okusa se niti ne čuti. Avokadovo olje sem dobila pri podjetju Panorganic, tistemu, ki trgovske police že dolgo zalaga s solatami Živa in svežimi zelišči, čeprav imajo v svoji ponudbi še marsikaj. No, po novem, tudi ta super hladno stiskana avokadova olja. Tudi ekstra deviškega imajo – no, tega, ki je še dragocenejši, pa ti priporočam predvsem za uporabo na solatah ali kot piko na i že pripravljenim rižotam, testeninam in drugim toplim dobrotam.

Sestavine:

 • ajdova kaša (cca. 100 g na osebo)
 • rjavi šampinjoni
 • brokoli
 • koromač
 • sveža špinača
 • v oljčnem olju vloženi suhi paradižniki
 • hokaido buča
 • rdeča čebulica
 • avokado

+

 • sol in poper
 • suh origano
 • nekaj kapljic limoninega soka
 • svež peteršilj

Skuhaš ajdo, odcediš in kašo postaviš na stran. Na hitro pokuhaš svež brokoli, ga spereš pod hladno vodo (da ohrani barvo) in narežeš na manjše koščke. Bučo narežeš na kockice, premažeš z oljem in pečeš v pečici.

Na olju podušiš na kocke narezan koromač, nato dodaš gobice. Prepražiš jih na dokaj visoki temperaturi ter jih začiniš s suhim origanom.

Nato vmešaš špinačo in ko uveni dodaš ajdo, vnaprej pokuhan brokoli, rdečo čebulico in nasekljan paradižnik. Soliš, popraš, dodaš nekaj kapljic limone, premešaš in odstaviš.

Ajdovi rižoti dodaš pečene koščke buče in dobro zrel avokado. Potreseš s svežim peteršiljem in serviraš.

One comment

Dodaj odgovor