Veganski slivovi cmoki z vanilijevo kremo

Letos sem vzljubila cmoke! Ne, popravek – letos sem se končno lotila priprave cmokov. Cmokov, ki sem jih rada jedla predvsem kot otrok. No, ne povsem enakih, saj so bili tisti pripravljeni povsem po običajnem receptu. Krompir, bela moka, jajce, maslo. Vmes sadje (največkrat sliva, občasno marelica), na vrhu pa na maslu prepražene drobtinice s cimetom.

Ker rada ustvarjam (predvsem zdrave in hranljive jedi), sem se prejšnji mesec prvič tudi sama preizkusila v pripravi te okusne sladice. Naredila sem marelične cmoke s testom iz skute ter mešanice mandljeve in kokosove moke (klik). In bili so odlični! Zato je takoj padla odločitev – ko bodo na voljo prve slive, naredim še ‘češpljeve’.

Seveda pa nisem zgolj zamenjala sliv z marelicami, ampak sem poskusila pripraviti povsem drugačno testo. Prvo je bilo brezglutensko, to, današnje, to ni, čeprav lahko tisto nekaj pirine moke, ki sem jo uporabila jaz, brez težav zamenjaš za brezglutensko (na primer ajdovo, mandljevo ali riževo), če to seveda želiš. Prejšnji, torej marelični so bili vegetarijanski, veganski pa ne, saj se je poleg skute v testu skrivalo tudi jajce. No ti, ti so hkrati vegetarijanski in veganski. Jajc ni, masla ni. Tudi skute ne. Čeprav obožujem cimet, ga v tem receptu prav tako ne boš zasledil(a). Namesto njega prihaja v ospredje vanilija in to v odlični kremi, ki sem jo prav tako najdeš na tem blogu (klik).

 

Kaj je torej še drugačnega v tem receptu? Aha, navaden bel krompir je zamenjal bolj hranljiv sladki krompir (ki mimogrede sploh ni krompir), sladkorja v receptu praktično ni, saj je že krompir sam po sebi dovolj sladek, prav tako pa tudi vanilijeva omaka (kjer je za sladkobo poskrbel veliko bolj zdrav javorjev sirup).

 

 

 

 

 

 

Namesto bele moke sem uporabila ovseno in nekaj pirine, cmoke pa sem potresla z mletim makom. Cmoki so malce večji od običajnih in skupaj z vanilijevo omako in makom že nekoliko spominjajo avstrijski germknödele (le da je tisti kvašen, iz pšenične moke, masla, sladkorja in podobnih belih zadev in zato vseeno povsem nekaj drugega kot moji knedlčki 😉 ).

 

 

 

 

 

Avstrijskih knedlov še nisem poskusila, morda jih nekoč bom. Do takrat bom ostala pri svojih cmokih. Mareličnih, slivovih ali kakšnih drugih. Enkrat skutnih, drugič krompirjevih, tretjič pa… kdo ve? Bom že spackala kaj zanimivega in drugačnega 😉 Ne takoj, čez čas pa zagotovo. Morda drugo leto, ko bodo na voljo prve sladke vrtne jagode – jagodnih cmokov še nikoli nisem jedla, a imam občutek, da znajo biti odlični.

Iz zapisanih količin lahko pripraviš približno 5 cmokov, seveda pa je odvisno kako velike želiš. Moji so kar precejšnji, v njih se skriva cela sliva, ti pa lahko narediš več manjših in morda uporabiš le polovičke sadežev.

 

Potrebuješ:

  • 300 g sladkega krompirja z lupino (oz. 250 gramov kuhanega brez lupine)
  • cca. 150 g ovsene moke (oziroma mletih ovsenih kosmičev, po želji brezglutenskih)
  • cca. 25-50 g pirine moke (ki jo lahko zamenjaš za katerokoli drugo)
  • čajno žličko stopljenega kokosovega olja
  • ščepec soli
  • po želji, a povsem neobvezno še ščepec cimeta in ali ingverja v prahu

ter…

  • vanilijevo omako (klik)
  • nekaj žličk mletega maka

Postopek:

Krompir skuhaš v vodi, celega, z lupino vred. Ko se popolnoma zmehča, vodo odcediš, krompir pa olupiš iz vilico do dobro pretlčiš tako, da dobiš pire. Rahlo ohladiš, nato primešaš žličko maščobe ter postopoma dodajaš moko, zmešano s ščepcem soli (po želji tudi začimb). Količina moke je odvisna od sočnosti in velikosti krompirja.

Ko z rokami lahko vsaj približno gneteš testo, v roke vzameš del testa (če se še malce packa dodaš pikico moke) ter ga med dlanjo sploščiš. Nanj postaviš razkoščičeno slivo in plošček zapreš in ga s pomočjo dlani oblikuješ v čim lepšo kroglico. Če je še nekoliko pacljiv, vsako kroglico povaljaš še v malce moke.

Zavreš vodo, temperaturo nekoliko znižaš in v vodo počasi spuščaš cmoke. Ko priplavajo na površje so gotovi. S pomočjo penovke (ali večje, ravne žlice), jih pobereš iz vode. Ponudiš jih z vanilijevo omako, na cmoke pa za piko na i potreseš še malo mletega maka.

Save

One comment

Dodaj odgovor