Sladko osvežilni breskov smoothie

Letos je noro! Noro vroče! In ne razumi me narobe – ljubim toploto in sem verjetno ena tistih, ki najbolj komaj čaka, da je konec zime, saj sem, kot večkrat pravim, alergična na mraz. In to mislim povsem resno! Ravno zato vsako leto komaj čakam prve sončne žarke. In tisti, pomladni so najlepši. Poznopomladni in prvi poletni dnevi so moji najljubši. Ko je zunaj že prijetno toplo, a ne prevroče. Ker tale vrečina. To je pa noro! (Sem to že omenila? 😉 )

Ne spomnim se poletja, ko bi bilo vreme tako neznosno kot je v zadnjih dneh. Resnično pravi vročinski val. Na srečo naj bi trajal le ta teden in je včeraj dosegel svoj vrhunec.

Pravzaprav se sploh ne bi smela pritoževati. Kljub temu, da bom letos vse poletje ostala doma (morju in drugim vrstam počitnic sem se žal morala odpovedati), pa iamm vseeno ‘dopust’, tako da se lahko skrivam v hiši. In to praktično od jutra do večera. Še po opravkih sem v zadnjem tednu hodila le takoj zjutraj, tako, da sem bila do devetih že ‘varno’ pod svojo domačo streho. Potem pa sem se bolj kot ne prekladala iz enega dela hiše na drugega. Tam, kjer je bilo v določenem času pač bolj hladno. Stran od sonca. In kako zelo se mi smilijo ljudje, ki morajo v tej vročini delati v neklimatiziranih, zatohlih pisarnah ali še huje, delavci na cestah! Kapo dol da zmorejo! Jaz verjetno ne bi… Utruja me že vročina kot taka in vse kar lahko delam je, da iščem (čim bolj okusne) vire ohladitve. Vsaj do prve rahle ohladitve. Če gre verjeti napovedi, naj bi čez nekaj dni končno vsaj malce lažje zadihali. Hvala bogu! 🙂

Še najraje pijem vodo, a v zadnjih dneh se mi je že kar malce zamerila. Zato sem si pač delala različne osvežilne napitke. Enega delim s teboj. Morda zato, ker je vsaj malce bolj poseben, pa čeprav zelo preprost. Rahlo eksotičen, čeprav so glavne sestavine še vedno naše domače (no, ne prav naše naše, ampak slovenske, primorske, dekanske) breskve. In ker je tudi pri pijači pomemben okus, zanj poleti poskrbi predvsem sadje, pa čeprav sladko. Smoothie torej je nekoliko sladek, zaradi ingverja ne presladek. Osvežilen pa predvsem zaradi dodatka ledu, ki ga, priznajmo, v teh dnevih ni nikoli dovolj.

Za 2 osebi…

Potrebuješ:

  • 2 breskvi
  • 65 ml kokosove vode
  • 65 ml sveže iztisnjenega pomarančnega soka
  • zvrhano čajno žličko drobno naribanega svežega ingverja
  • 10 ml medu
  • 2 Jž oz. 20 ml grškega jogurta
  • kocke ledu

Postopek:

Breskvi na dnu rahlo zarežeš z nožkem (v obliki križ kraža). Vržeš jih v krop, za približno pol minutke. Vodo odcediš, breskvama odstraniš lupinico ter ju ohladiš.

Ohlajena sadeža narežeš in z izjemo medu zmiksaš s preostalimi sestavinami. Serviraš z ledenimi kockami, najbolje v globoki poletni senci.

 

Save

2 comments

Dodaj odgovor