Ajdov napitek z vanilijo in kardamomom

Dandanes je ponudba rastlinskih napitkov res velika. Včasih je bilo možno dobiti le sojino in riževo mleko. V skoraj vsaki trgovini pa sedaj že lahko opaziš napitke iz lešnikov, mandljev, ovsa in seveda kokosa. Potem pa so tu še bolje založene ter specializirane prodajalne, kjer je ponudba še večja: kvinojino mleko, pa proseno, napitek iz indijskih oreščkov, makadamije, celo konoplje.

Pred časom pa sem prvič zagledala ajdovo mleko. Skoraj sem ga že kupila, ko sem pogledala sestavine, zapisane na embalaži. V njem je bilo poleg ajde in seveda vode še precej drugih dodatkov – poleg sladil so bili prisotni še nekateri zgoščevalci, ki jim ne zaupam povsem. In če se že odločim za zdravo alternativo kupljenemu kravjemu mleku, naj bo ta pač kvaliteten (in brez nepotrebnih primesi).

No, potem sem pogledala še na spletu – očitno ajdovo mleko ni novost, saj ga je že pri nas možno dobiti na več različnih koncev. Spet sem oči vrgla na sestavine – tokrat sprejemljivejše, vseeno pa je napitek poleg ajde, po kateri so ga poimenovali, v skoraj enakem deležu vseboval tudi riž. Rižev je tako ali tako moja stalnica, saj je naravno sladek in zato odličen za vse moje napitke s kurkumo, ingverjem, cimetom in kardamomom, pa kot dodatek metinemu čaju, ki mu običajno dodam še žlico medu in presnega kakava (‘after eight’ v skodelici 😉 ). A mene je zanimal le okus 100-odstotnega ajdove pijače, zato se tudi za ta nakup nisem odločila.

Preprosto nora sem na ajdo in radovednost kakšen bi bil torej napitek zgolj iz nje, je bila vse večja. Zato sem pobrskala po tujih spletnih straneh in našla preprost recept iz povsem naravnih (in hkrati meni zelo ljubih) sestavin.

Iz omenjenega recepta sem dobila malo 3/4 litra napitka – lahko bi ga dobila še več – uporabila bi več vode. Seveda, če bi želela malo manj intenziven okus po ajdi.

Potrebuješ:

  • 175 g ajdove kaše*
  • 1 JŽ limoninega soka
  • cca. 500 ml vode
  • 2 JŽ javorjevega sirupa
  • 1/2 čž prave, burbonske vanilije v prahu**
  • 1 čž mletega kardamoma
  • večji ščep cimeta
  • ščepec morske soli

* priporočam zeleno ajdo, ne tiste rjave, pražene; sama prisegam na znamko Biotop

**lahko uporabiš tudi pravi tekoči vanilijev izvleček, vendar je (še) dražji od tiste v prahu

Postopek:

Ajdovo kašo čez noč namočiš v vodi, ki si ji dodal(a) limonin sok. Naslednji dan ajdo v večjem cedilu dobro spereš, streseš v zmogljiv mešalnik in priliješ pol litra sveže vode. Zmiksaš do gladkega. Skozi sterilno gazo* precediš, da se znebiš morebitnih delčkov ajde**.

Ajdov napitek zliješ nazaj v mešalnik, dodaš javorjev sirup in začimbe ter še enkrat na hitro premešaš. Hraniš v zaprti steklenici in pred uporabo dobro pretreseš.***

 

*sterilno gazo že za nekaj centov dobiš v vsaki lekarni

**če imaš slabši mešalnik, napitek lahko precediš tudi dvakrat

***ker se pri rastlinskih napitkih loči redkejši del od gostejšega, jih moraš pred zaužitjem vedno pretresti (enako velja tudi za kupljene rastlinske napitke, z izjemo tistih, ki vsebujejo celo vrsto dodatkov, ki to bolj ali manj uspešno preprečijo)

 

 

Dodaj odgovor