Krhki mandljevi piškotki s kardamomom

1

Ti, sicer zelo preprosti in hitro pripravljeni piškotki, niso za vsakogar. Ni se potrebno ustrašiti, nobenih prav posebnih sestavin ni v njih, so pa, tako po okusu in teksturi vseeno malce posebni.

V zadnjem času pojem toliko sladkih reči, da sem si zaželela nekaj, no, malce manj sladkega 😉 Hrustanje piškotov mi je bilo vedno zelo ljubo. Veliko bolj kot razne smetanaste in kremaste sladice, čeprav v zadnjem času tudi proti tistim nimam prav nič 😉

In hrustljavost je ravno to, kar mi je pri teh piškotih všeč. So precej drobljivi, a nič zato. Meni so všeč. Ali bodo tudi tebi, ne vem, a če imaš rad(a) zdrave sladice, nekoliko drugačne od običajnih, ki so poleg vsega še brez kristalnega sladkorja, glutena in seveda niso industrijski, poskusi.

2

3

Še ena ‘posebnost’ piškotkov je mlet kardamom, ki pa ga ne uporablja prav veliko ljudi (vsaj tistih ki jih poznam jaz, ne), a je vseeno na voljo prav v vsaki trgovini. Tudi meni sprva ni bil všeč, a mi je prirsel k srcu. Tako zelo, da ga uživam vsak dan. V mojem večernem napitku, ki ga bom prav kamlu delila tudi s teboj.

4

Sestavine:

  • 70 g ajdove moke
  • 50 g mandljeve moke
  • 50 g fino mletega kokosa
  • pol čž kardamoma v prahu
  • pol čž prave vanilije v prahu
  • ščep sode bikarbone
  • ščepec soli
  • 65 g masla
  • 15 – 20 g javorjevega sirupa

5

Postopek:

Pečico ogrej na 160 stopinj. Pekač obloži s peki papirjem. V eni skledi zmešaj obe moki (prej jih presej skozi cedilo), kokos, kardamom, vaniljo, sodo in sol.

V manjši kozici stopi maslo ter mu premešaj javorjev sirup. Rahlo ohladi, nato prelij čez suhe sestavine in dobro prmešaj. Pusti stati 10 minut.

Nato z rahlo vlažnimi rokami v dlaneh stiskaj piškotno zmaso toliko časa, da jo lahko oblikuješ v kroglico. Pripravljene kroglice nato med dlanmi splošči v diske in piškote peci cca. 12 minut. Čas peke je seveda nekoliko odvisen od pečice ter debeline piškotov.

6

7

Mandlje sicer lahko zmelješ tudi sam(a), a ker imajo navadno kožico, ki greni in v piškotih rahlo zmoti, priporočam, da uporabiš že mleto mandljevo moko. Sama sem uporabila ekološko, iz trgovine Kalček, kjer sem kupila tudi fino mlet kokos, slovensko maslo ter tisto pravo 100% burbonsko vanilijo v prahu, ki je nekaj povsem drugega kot ‘umetni’ vaniijev sladkor 😉 Predvsem pa je veliko preprostejša za peko kot celi vanilijevi stroki 😉

Dodaj odgovor