Čokoladne lučke

1

Kljub pogostim popoldanskim padavinam in rahli ohladitvi, poletja še zdaleč ni konec! Zato še vedno redno in pridno delam domače sladoledne lučke 🙂 Trenutno imam obdobje čokolade – tako zelo mi paše in vsak dan bi jo lahko pojedla v enormnih količinah. Ne mlečne, tiste sploh ne maram, pač pa temne čokolade s čim višjim deležem kakava. Če se mi ljubi (recept je preprost, le lena sem) si naredim kar domače čokolatine. Stopim kokosovo olje, kakavovo maslo, primešam presen kakav v prahu ter sladilo. Recept je podoben temu, ki sem ga uporabila za preliv tokratnih lučk. Čokoladnih seveda 🙂

2

Tokrat nisem uporabila kupljenih modelčkov za lučke, pa tudi ne lesenih sladolednih palčk – vse sem namreč že porabila, v našem malem kraju pa jih ni mogoče dobiti. Zato sem se znašla drugače. Plastične modelčke za lučke sem zamenjala za povsem navadne papirnate kozarčke, palčke pa za ljubke papirnate slamice, ki sem jih že nekaj časa imela doma, pa jih za pitje skoraj nikoli ne uporabljam.

Sladoled je narejen iz zgolj parih sestavin. Je bogatega čokoladnega okusa, gost, kremast in ja, tudi zdrav je! In to zelo! Prav zato si ga lahko privoščiš kadarkoli in povsem brez slabe vesti 😉 In kaj ga dela tako hranljivega? Avokado! Eden najbolj zdravih sadežev. Brez skrbi, tudi če ga ne maraš, ga v sladoledu sploh ni čutiti. Poskrbi pa za kremasto strukturo, brez uporabe smetane ali mleka. Tudi kakav je presen, ekološki in ne kakšen že sladkan kakavov napitek. Surov kakav je zakladnica vitaminov in mineralov, predvsem magnezija. Za sladilo sem uporabila javorjev sirup, ki ga imam blazno rada! Po mojem mennju je tudi eden najbolj zdravih oblik naravnega sladkorja. Je izjemno sladek in ima rahlo karamelni okus. Meni je veliko bolj všče od sirupa agave, seveda lahko uporabiš tudi tega. Ali pa med. Preliv je prav tako čokoladni, posip pa… Ja, za še nekaj zdravih maščob (in beljakovin ter nujnih hranil) so poleg avokada poskrbela še oluščena konopljina semena.

3

Sestavine:

Za sladoled:

  • 1 dobro zrel hass avokado
  • 25 g kakava v prahu
  • 30-35 ml javorjevega sirupa
  • ščepec himalajske soli

Za preliv:

  • 10 g kakavovega masla
  • 15 g kokosovega olja
  • 15 g kakava v prahu
  • 15 ml javorjevega sirupa

Za posip:

  • oluščena konopljina semena Be Hempy

4

Za sladoled zmiksaš vse zgoraj naštete sestavine. Razporediš v papirnate lončke in na sredino vstaviš palčko, leseno žličko ali tršo papirnato slamico. Zamrzneš.

Za preliv nad vodno kopeljo stopiš kakavovo maslo in kokosovo olje. Dodaš javorjev sirup in kakav ter vse skupaj dobro zmešaš z mestlico za stepanje, da se znebiš morebitnih grudic.

Preliv rahlo ohladiš, lučke odviješ in jih preliješ s čokolado. Potreseš s konopljinimi semeni in za 10 minut vrneš v zamrzovalnik, da se čokoladni preliv dokončno strdi.

5

Ko lučke vzameš iz zmrzovalnika, ti toplo priporočam da jih za nekaj časa postaviš na sobno temperaturo, da se vsaj rahlo stopijo, saj so potem neprimerno boljšega, bolj polnega in kremastega okusa kot sicer (preizkušeno!). Če se ti zelo mudi, pa lahko lučko z nožem razrežeš, vržeš v mikserček in še enkrat na hitro zmiksaš v kremasto zmes. Sprva bo lučka zdrobljena, z nekaj vrtlajji več pa se spremeni v  kremast sladoled. Če nimaš aparata za pripravo sladoleda, ki bi sladoled počasi ohlajal in s tem ohranil njegovo fino strukturo, se moraš pač znajti malce drugače 😉

One comment

Dodaj odgovor