Sladoled iz črnega sezama

1

Zagotovo si opazil/a da slaščičarne dandanes poleg običajnih okusov sladoleda ponujajo tudi nekatere bolj eksotične ali pa v enem samem okusu kombinirajo na videz nezdružljive sestavine. Takšnih slaščičarn je vse več in če si dovolj pogum/na si verjetno vsaj kakšnega poskusil/a tudi sama.

In če se ti malce drugačni okusi sladoledov zdijo zanimivi jih seveda lahko pripraviš tudi doma. Jaz sem se tega prvič lotila ravno danes. Naredila sem si nekaj kepic sladoleda iz črnega sezama. Barva res ni najbolj privlačna, je pa zagotovo zabavno če prihodnič svoje prijatelje ‘počastiš’ s skrinostno sivim sladoledom 😉

2

Ta sladoled ima seveda tudi eno veliko prednost. Je namreč izjemno zdrav. Še en razlog več, da si ga privoščiš, kajne? 😉 Črni sezam je namreč prava zakladnica kalcija, banana, ki se skriva v zmesi pa je polna magnezija. In ker ga boš zagotovo pojedel (pojedla) nekje na soncu in s tem kalcij, magnezij in D-vitamin pa je zmagovita formula za močne kosti 🙂 Kepici sladoleda bodo hvaležni tudi zobje, nohti in lasje, pa tudi mišice se takšnega posladka zagotovo ne bodo branile 😀

3

Skratka, sladoled je prava zdrava bomba (še barve je takšne 😉 ). Pa okus? Ja, zagotovo nekaj posebnega. Nikakor ni slab, da ne bo pomote. Sezama se skorajda ne čuti, morda le nekoliko omili sladkobo. Je kremast, a vsaj zame povsem dovolj sladek (zahvaljujoč kokosovemu mleku, res dobro zreli banani in sladkemu javorjevemu sirupu), vsekakor pa ga za večjo osvežitev priporočam v kombinaciji s sočnim svežim poletnim sadjem. Rezina pomaranče ali nektarine bi bila več kot odlična izbira. No, jaz sem se zadovoljila kar z marelicami iz domačega vrta.

4

Sestavine:

  • 200 ml kokosovega mleka
  • 1 res dobro zrela banana
  • 25 g mletega črnega sezama*
  • 2-3 JŽ javorjevega sirupa (ali tekočega sladila po želji)
  • pol čž mletega cimeta

* sezam predhodno zmelješ v zmogljivem mešalniku ali kavnem mlinčku

Postopek:

Do gladkega zmiksaš vse zgoraj naštete sestavine.** Maso preliješ v nižji, s peki papirjem obložen pekač in zamrzneš.

Zamrznjen sladoled z nožem narežeš na manjše dele, pretreseš v mikserček (navaden sesekljalnik bo čisto ok) in zmiksaš do gladkega.

Ne ustraši se, če se bo sladoled najprej rabil v drobne dobtinice. Še par vrtljajev in že ga lahko oblikuješ v kepice ali večje žličnike. Po želji potresi z nekaj celimi sezamovimi semeni.

**če imaš aparat za sladoled, ga uporabi, sicer beri dalje…

5

Prav poseben sladoled pa se potrebuje tudi prav posebno serviranje. Jaz sem si ga namesto v običajni skledici (korentov pa tako ali tako ne jem) privoščila na unikatnem keramičnem krožniku slovenske umetnice Hane Karim. Punca je res nadarjena in polna novih idej. Uživa v tem kar počne, tako kot jaz uživam v kuhanju. Kmalu bo odprla svojo spletno trgovino, do takrat pa si njeno delo lahko ogledaš kar tukaj (klik).

Dodaj odgovor