Češnjev sladoled s kokosovim mlekom in koščki temne čokolade

1

Ena mojih najljubših sladic je zagotovo sladoled! Zato poleti resnično pridem na svoj račun. Res je, privoščila bi si ga lahko kadarkoli čez leto, a se nanj v mrzlih dneh niti ne spomim. Si raje naredim vročo čokolado in se pod debelo oddejo udobno zleknem pred televizijo.

2

3

Ko sem bila majhna, je bila izbira sladoledov dokaj skopa. Od družinskih Planica, od lučk Lučka in Ježek. Pa seveda vanilijevi korneti in tiste luštne žogice. Kar se tiče trgovinske ponudbe se je tukaj skorajda že zaključilo. Malo pozneje so prišli še razni Snickersi, Machoti in podobne uvožene zadevice, danes pa je na razpolago toliko različnih vrst sladoledov, da vseh niti poskusiti ne moreš. Nekateri so zelo ‘umetni’, brez pravega okusa, spet drugi so zelo okusni. Skupno pa jim je eno – so polni raznih dodatkov, arom in barvil. Da prepričajo z okusom (in ceno), da ostanejo dolgo sveži.

4

Potem so tu še slaščičarne. Tudi tukaj so razlike ogromne. Večinoma mi sladoledi na ‘kepice’ niso všeč, seveda pa obstajajo svetle izjeme in kar nekaj slaščičaren je, kamor se vsako leto rada vrnem.

A ti sladoledi so navadno dragi, pa tudi v mojem malem kraju se jih ne dobi. Zato je najboljša opcija kar doma pripravljen sladoled. Je zdrav, brez nepotrebnih in zdravju škodljivih dodatkov, pa še dokaj poceni je. In če želiš tudi ti pripraviti svoj sladoled ti ni treba takoj odhiteti v trgovino po novo mašinco, saj ga preprosto lahko narediš tudi brez sladolednega aparata. Je pa res, da ga je najbolje pojesti kar sproti, kar pa verjamem, da ne bo težko 😉

5

Okusi so seveda različni. In ravno to je najbolje – doma lahko pripraviš točno takšnega, ki je všeč tebi. Bo saden ali čokoladen? Z mlekom, rastlinskim napitkom ali kokosovim mlekom? Ali zgolj in samo iz sadja. Boš dodal(a) sladkor, med, agavin ali javorjev sirup ali pa bo povsem brez dodatih sladil? Odločitev je tvoja. Nekaj idej ti ponujam čisto na koncu te objave, najprej pa k današnjem receptu.

6

Že iz ene izmed zgornjih fotorafij lahko vidiš osnovne sestavine. In ja, tako malo jih je. Sladke temne češnje, kokosovo mleko, strok vanilije in rjav trsni sladkor. A, pa nekaj temne čokolade. Ker je v kombinaciji s češnjami nekaj najboljšega 😉 Točen recept sledi…

8

Sestavine:

  • 500 g temnih češenj
  • 200 ml kokoosvega mleka
  • 50 g (trsnega neobdelanega, ekološkega) rjavega sladkorja
  • strok vanilije
  • 50 g temne čokolade

9

Postopek:

Češnje razkoščičiš. Nekaj jih prihraniš, ostale pa skupaj s kokosovim mlekom, sladkorjem in semeni stroka vanilije kuhaš približno 10 minut, oziroma dokler se češnje povsem ne zmehčajo. Rahlo ohladiš, nato pa v mikserčku zmiksaš do gladkega.

Ko se vse skupaj popolnoma ohladi, vmešaš nekaj nasekljanih češenj, ki si jih prihranil/a na začetku ter nasekljano temno čokolado. Zmes zliješ v manjši pekač (ali večjo plitko posodo), obložen s peki papirjem in zamrzneš. Naj zmes ne bo višja od dveh centimetrov.

Sladoled lahko ješ takoj, ko vsaj malo zamrzne in ga s sladoledno žlico lahko postrgaš. Če ga pustiš v zamrzovalniku čez noč ali še dlje, pa bo sladoleden kvadrat precej trd. Zato z ostrim nožem preprosto narežeš želeno količino sladoleda, koščke vržeš v sesekljalinik in ponovno zmiksaš do gladkega.

7_Fotor

Odvisno od tega kako sladke so češnje (temne naj bi bile) in kako sladkosned/a si, količino sladkorja prilagodi. Enako tudi temno čokolado. Koščki čokolade v sladoledu nekatere tudi motijo in če si med njimi, jo preprosto izpusti. Za čokoladni ‘kik’ pa kepico sladoleda prelij s stopljeno čokolado.

Pa še to: sladoled je primeren tudi za alergike na laktozo in za vegane, ker ne vsebuje živalskih mlečnih izdelkov, kot so mleko, smetana ali jogurt, ki so navadno dodani sladoledom.

10

Nekaj že objavljenih domačih receptov za sladoled, najdeš tako, da v iskalnik preprosto vtipkaš ‘sladoled’ 🙂 Iskalnik najdeš na desni strani, pod ‘ključne besede’.

11c12

Če si ljubitelj(ica) češnje, ne spreglej:

  • panna cotta s češnjami (klik)
  • čokoladna pita s češnjami (klik)
  • češnjev smoothie (klik)
  • ajdove palačinke s češnjami, banano in jogurtom (klik)
  • dve zdravi sladici (ali zajtrka) s češnjami v kozarcu (klik in klik)

Dodaj odgovor