Moong dal z zelenjavo in rižem

1

Zadnje pol leta poskušam v svoj vsakdan vnesti nekaj stvari, ki jih toplo priporoča ayurveda. Če ne veš kaj to je, samo v stavku ali dveh…

Ayurveda je veda o življenju. Je nastarejša ‘znanost’, ki izvira iz Indije. Vse ostale alternativne oblike zdravljena, tako kot tudi uradna medicina (vsaj tista prva, ki še ni bila lobij farmacije) izvirajo ravno iz nje. Ayurveda temelji na vsem, kar je naravno. Pri zdravljenju ne gleda le na posamezne simptome, temveč na človeka kot celoto. Ljudi deli na tri osebnosti, tri doshe. Zdrav človek ima elemente, ki doshe sestavljajo, uravnotežene, v nasprotnem primeru pa se ayurvedski zdravnik z različnimi pristopi trudi, da vzpostavi ravnovesju in s tem zdravje ter boljše počutje. Ayurveda je mnogo več kot le duhovnost – meditacija in zdrava prehrana, na kar večina najprej pomisli, čeprav brez teh stvari zagotovo ne gre.

Toplo ti priporočam, da si prebereš, kaj vse uči in zagovarja in prepričana sem, da boš v veliko stvareh našel/našla smisel, sploh pa, če te pestijo kakršnekoli zdravstvene težave in verjameš, da se telo lahko pozdravi samo, če ga le spodbudimo s pravimi stvarmi. In ne, ni se ti potrebno povsem podrediti vsemu. Morda v znanosti najdeš le drobceno stvar ali dve, ki jih želiš preizkusiti.

2

Tudi sama sem se odločila, da nekaj časa poskušam živeti po nekaterih ayurvedskih načelih, ki pa so seveda v skladu z mojo dosho. Vako vsako jutro naredim nekaj vaj Pozdrava soncu, popoldan pa si vzmamem 20 minut časa za meditacijo. Čeprav ne zmorem popolne koncentracije in se osredotočiti zgolj na dihanje, saj mi ves čas begajo sem ter tja,  pa vseeno čutim, da me ta praksa umiri in sprosti.

Tudi pri prehrani poskušam čim večkrat kuhati tako, kot je bilo predlagano specifično za moje telo in potrebe. Ayurveda res da daje poudarek vegetarijanski prehrani, seveda pa je veliko receptov tudi takšnih, ki vsebujejo meso in/ali ribe.

Sicer pa vsakdo, četudi ne pozna svojih natančnih karakteristik, v svoje življenje vsaj občasno brez težav vnese obrok, ki po ayurvedi ne le nasiti, temveč tudi neguje in zdravi. In če veljajo nekatere specifike glede določenih sestavin za vsako posamezno dosho, pa so na drugi strani jedi, ki so koristne za večino ljudi.

Če le lahko uporabljaj svežo in ne zamrznjene zelenjave (poleti to res ni težko), uporabljaj več začimb, ki omogočajo lažjo prebavo hrane (kot na primer kumina, koriander, kurkuma in ingver). Kuhaj in peci na gheeju (prečiščenem maslu), izjemno okusni in zdravi maščobi, ki je odporna na tako zelo visoke temperature, da na njej lahko brez skrbi tudi cvreš. Prisegam na čim bolj lokalne sestavine, zato že dolgo kupujem Zlati ghee (klik).

3

Danes ti torej ponujam recept za enostavno ayurvedsko obarvano jed, ki je primerna praktično za vse. Nekaj takšnega si naredim približno enkrat na teden, najraje za večerjo… Jed je lahko prebavljiva, a nasitna. Je polna beljakovin in zdravih hidratov. Primerna je za vegetarijance, vse, ki ne prenesete laktoze in tiste, ki se izogibate glutenu.

33

Poleg zelenjave sta glavni sestavini riž (čeprav je z vidika ayurvede bel boljši in veliko lažje prebavljiv, sem jaz tokrat uporabila oba – pol rjavega in pol belega) ter moong dal. Mung dal so polovičke oluščenega fižola mung. Ta je zunaj sicer zelen, notranjost pa je rumena. Mung dal je edina stročnica, ki ne napenja. Je izredno lahko prebavljiva in pravi zaklad beljakovin.

Žita in stročnice so že tako ali tako zelo priporočljiva kombinacija, ne le v ayurvedi, tudi nasploh. Skupaj namreč tvorijo popolno kombiacijo vseh potrebnih aminokislin, ki jih telesu ne moremo zagotoviti, če jih jemo ločeno. Najbolj znana kombinacija je rizi-bizi (riž z grahom), a ti nikakor ni treba ostati zgolj pri tem. V slovenski kuhinji se v podobni kombinaciji izkažeta tudi ričet (ješprenj s fižolom) ter primorska pasta-fižol (makarončki s fižolom). Ti pa greš lahko še korak dlje… Poskusi testenine z zeleno lečo ali kruh s humusom ali namazom iz rdeče leče. Proseno kašo z grahom, polento s stročjim fižolom, ajdo s čičeriko… Najdi svojo najljubšo kominacijo. In ne pozabi na obilico zelenjave in začimb 😉

5

Količina: za 2 osebi

Potrebuješ:

 • 100 g mung dala
 • 50 g rjavega basmati riža
 • 50 g belega basmati riža
 • 2 jedilni žlici gheeja
 • pol rdeče čebulice, drobno nasekljane
 • jedilna žlica začimb (kumine, koriandrovih ter janeževih semen)
 • narezana zelenjava (moja izbira: koromač, 2 korenja, pest svežega graha, rumena paprika, 3 paradižniki, nekaj redkvic, zucchini bučka in nekaj zelenih oliv)
 • čajna žlička kurkume v prahu
 • velik ščep ingverja v prahu
 • šopek nasekljanih svežih zelišč (peteršilj, majeron, timijan, origano, bazilika)
 • sol, poper
 • nekaj črne kumine (ali sezama) za posip

444Ayurvedske jedi resda niso najbolj ‘fotogenične’ so pa zagotovo vedno polne okusa!

Na poljubno velike kose razreži izbrano zelenjavo. Zelišča operi in sesekljaj. Začimbe rahlo prepraži v suhi ponvici, nato jih v možnarju stri v prah.

Na gheeju nežno poduši čebulico, dodaj začimbe, žličko kurkume in večji ščep ingverja v prahu. Premešaj, minuto ali dve praži, nato postopno dodajaj zelenjavo. Najprej tršo (kot npr. koromač, korenje in svež grah), skupaj s polovico nasekljanega paradižnika. Po potrebi malce zalij, pokrij in zelenjavo duši toliko, da se povsem zmehča. Soli in popraj po okusu. Med dušenjem seveda ne pozabi dodati mehkejših vrst zelenjave, dokler se v ponvi ne zmehčajo vse. Nato vmešaj še večino nasekljanih svežih zelišč in ugasni štedilnik.

Medtem ko pripravljaš zelenjavo, pripravi še ‘glavne zvezde’. Mung dala ti ni potrebno namočiti, jaz sem vseeno ga, tako kot to storim z vsemi stročnicami. V vsakem primeru ga dobro spakni in skupaj z lovorjevim listom skuhaj do mehkega. Posebaj skuhaj še bel riž ter rjav basmati riž. Kuhana žita in stročnice odcedi in premešaj.

Na krožnik naloži obilico dušene zelenjave, nanjo pa mešanico munga in riža. Potresi s semeni črne kumine (ali črnega sezama) in preostankom svežih zelišč.

Po želji in za nekaj dodatne svežine lahko jed pokapljaš z nekaj kapljicami limone ali limete.

Zelenjavo na krožniku seveda premešaj z rižem in mungom, da se bodo okusi prepojili 😉

44

Vem, da misliš, da je najbolj zdrava čim bolj presna (torej toplotno neobdelana) zelenjava. Morda že, a z vidika ayurveda ima veliko prednosti tudi kuhana ali do mehkega dušena. Takšna postane veliko lažje prebavljiva, poleg tega pa nekatere vrste zelenjave ravno s kuhanjem pridobijo na hranilni vrednosti. Korenček in paradižnik sta že eni takšnih.

Takšen obrok tudi brez težav prilagodiš svojemu okusu. Izberi najljubšo zelenjavo, ki naj bo sveža in sezonska. Uporabi začimbno mešanico, ki ti najbolj ‘sede’, količina začimb pa naj bo zopet pisana na tvojo kožo.

4

Če vseeno ne moreš brez mlečnih izdelkov, med zelenjavo čisto na koncu vmešaj žlico ali dve ekološkega jogurta (vegani pa ga lahko nadomestite s kokosovim mlekom). Eno in drugo hkrati oblaži intenzivnost začimb, če si z njimi slučajno pretiraval(a) 🙂

Dodaj odgovor