Ajdove palačinke s češnjami in bananami, jogurtom, lešniki in prav posebnim namazom

uv

Naša domača češnja res ni velika, a na njej vsako leto zraste ravno za eno košaro hrustljavih rdečih sadežev. Na žalost so kosi pogosti obiskovalci in če češenj ne poberemo dovolj zgodaj, se bolj kot mi, z njimi mastijo oni. Letos smo jim zagotovo prekrižali načrte in jih obrali takoj, ko so se obarvale rdeče.

Te češnje niso primerne za peko. Najboljše so kar same. So hrustljave, sočne in ravno prav sladke. Včeraj sem pojedla skoraj vse (priznam, res sem malce pretiravala), sem jih nekaj vseeno pustila za dodatek današnjemu zajtrku.

2

Palačinke imam zelo rada, tako sladke kot slane. Je pa minilo že kar nekaj časa odkar sem si jih nazadnje privoščila. Danes je bil vsekakor dan zanje. Začetek tedna je, zaspan in oblačen ponedeljek. No, moje jutro je bilo prav lepo, predvsem pa okusno 🙂 Spekla sem si tri malce debelejše palačinke, jih nadevala z rezinami banane, češnjami in lešnikovim gheejem. Palačinkam sem dodala še nekaj žličk gostega jogurta (za svežino) in jih potresla s praženimi nasekljanimi lešniki. Mljask! 😉

3

Verjetno te že zanima kaj je LeGhee (lešnikov ghee), kajne? 😉

Ghee že veš kaj je – gre za zdravo čisto zlato maščobo, ki jo dobijo s pravilnim in počasnim segrevanjem masla. Takšna maščoba je zelo zdrava, tudi zato, ker je odporna na visoke temeprature zato na njej brez težav lahko kuhaš, pečeš in celo cvreš.

Tako kot vseh ostalih sestavin je tudi gheejem na tržišču veliko. Sama že dolgo prisegam na slovensko znamko Zlati Ghee. In če so nekoč imeli v ponudbi le prekuhano maslo, je danes njihov asortima veliko večji. Ustvarjajo gheeje z različnimi okusi in ena njihovih novejših pogruntavščin je LeGhee. Gre za namaz, narejen iz gheeja (kakopak 😉 ), kakava, medu, lešnikov in cimeta. To, da je narejen izključno iz ekoloških sestavin, pa je le še dodaten plus.

4

Za 3 malce debelejše ali 4 tanjše palačinke potrebuješ:

  • 80 g ajdove moke
  • ščepec soli
  • 1 jajce
  • 10 g (1 čž) stopljenega gheeja (ali kakšne druge maščobe)
  • 150-200 ml vode (odvisno kako tanke palačinke želiš)

+ žlička gheeja za peko

Za nadev potrebuješ:

  • 1 dobro zrelo banano, narezano na kolutke
  • pest češenj, izkoščičenih in narezanih
  • nekaj žlic LeGheeja
  • nekaj žlic gostega jogurta
  • nekaj praženih lešnikov, grobo nasekljanih

5

Postopek:

Za palačinke zmešaš moko s soljo. Dodaš razžvrkljano jajce in stopljeno maščobo. Premešaš, nato pa postopoma dodajaš vodo. Zmes naj bo dokaj redka. Če želiš tanjše palačinke dodaj več vode, za malce debelejše manj. Sama imam raje takšne, da vanje lahko ugriznem, zato mi je 150 ml vode zadostovalo. Masa za palačinke naj počiva vsaj pol ure.*

Medtem nareži sadje, popraži in nasekljaj lešnike ter pripravi jogurt in ohlajen (jaz LeGhee hranim v hladilniku) čokoladno-lešnikov namaz.

Ponev za palačinke segrej in jo premaži z malce maščobe. Maso še enkrat premešaj, nato pa jo z zajemalko prelij na ponev, pri čemer ponev malce rotiraj, da se bo zmes lepo enakomerno razporedila po njej. Palačinka je pečena, ko rob le-te začne rahlo odstopati. Pečeno palačinko preloži na krožnik (praktično kar zdrsi iz ponve).**

Vsako palačinko nadevaj. Malo banan, malo češenj. Vmes pa nekaj žličk zdaj še trdega namaza. Malo tu, malo tam. Namaz se bo zaradi toplih palačink hitro in lepo stopil. Palačinke nato zapogni, nanje dodaj še nekaj svežega sadja in namaza. Za sočnost pa še nekaj žličk čvrstega jogurta ali kisle smetane ter nasekljane pražene lešnike za hrustljavost.

* maso lahko pripraviš že dan prej in jo pred peko hraniš v hladilniku

**najboljše pri teh palačinkah je, da jih ni potrebno obračati 

67

Ne le da so okusne, takšne palačinke so tudi zelo zdrave. O beli moki ni ne duha ne sluha, zamenjala jo je ajda, ki je zelo zdrava, pa še povsem brez glutena je (če si slučajno nanj občutlji/a). In čeprav ne vsebujejo niti malo sladkorja, so ravno prav sladke. Banane in med v namazu so za to dobro poskrbeli. Sočnost doda jogurt, praženi lešniki pa s svojo hrustljavosto piko na i.

 

Dodaj odgovor