Jabolka v srajčki

1

Zadnje čase dobivam veliko prošenj za preproste, brezglutenske sladice, ki so lahke in niso nasičene z raznimi kremami, bodisi mlečnim ali pa tistim, narejenimi iz oreščkov. Takšne so predvsem presne sladice, s katerimi sicer ni prav nič narobe. Vseeno pa se mi zdi, da z njimi (pa čeprav so zdrave, ne vsebujejo jajc, mlečnih izdelkov in so večinoma brez glutena), ni dobro pretiravati. Tako ‘podlage’ kot kreme so večinoma pripravljene iz večjih količin jedrc. Oreščke sicer pogosto jem tudi sama, a v enem samem kosu presne torte jih je velikokrat občutno preveč. Poleg tega je iz večih razlogov pametno, da se jih pred uživanjem vsaj nekaj ur namaka v vodi, kar pri presnih posladkih (z izjemo krem, kjer se oreščki zaradi lažjega miksanja pač morajo namočiti) pogosto zapostavlja. Surovi oreščki so namreč lahko precej težki za prebavo in če takšne pogosto uživaš tudi ti, naj ti povem, da to nikakor ni zdravo.

2

Ker sem imela že od malega rada jabolčni zavitek, sem se odločila, da tokrat objavim recept za nekakšno različico dobro znanega štrudla. Razlik v pripravi in sestavinah je kar nekaj, okus pa se sploh ne razlikuje tako zelo. Moj zavitek (oz. zavitki) so brez jajc, kisle smetane in skute. Testo je povsem brez glutena, saj so ga nadomestili riževi papirji, ki jih navadno uporabljamo za spomladanske zvitke z zelenjavo, mesom, repki kozic… Prav tako nisem uporabila čisto nič sladkorja – pa ne zato, ker bi se ga izogibala, pač pa, ker sem za štrudelčke uporabila sladko vrsto jabolk, prej pa sem jih še podušila, s čimer postanejo še slajša.

Štrudelčki so dobri tako topli kot hladni (meni celo še boljši), v njih pa se skriva obilica na maslu dušenih jabolk, posutih z veliko količino cimeta. Spodaj prilagam osnovni recept. Lahko ga nadgradiš tako, da dodaš malce domače skute, rozine ali suhe brusnice. Poleg cimeta lahko uporabiš nekaj mletih klinčkov ali pa ščep ingverja v prahu. Ali pa med jabolčka zamešaš nekaj popraženih nasekljanih lešnikov. Če boš jabolka sladkal(a), uporabi surov, rjavi trsni sladkor.

3

Za 6 zvitkov ali 2 porciji potrebuješ:

  • 6 riževih papirjev
  • 2 srednje velika jaboka
  • žličko cimeta v prahu
  • ghee (oziroma prečiščeno maslo)*

*ghee lahko nadomestiš za surovo maslo ali kokosovo olje

4

Postopek:

Jabolka olupi in jih nareži na tanke krhlje. Večje prereži, da dobiš obliko ‘palčk’, saj takšne lažje zavil(a) v testo. Posuj jih s cimetom v prahu. Na nizki temepraturi jih v ponvi nekaj minut nežno duši na žlici prečiščenega masla. Rahlo ohladi.

Riževe liste enega za drugim pod hladno tekočo vodo speri. Moker papir položi na krožnik. Ko se primerno zmehča, nanj nadevaj jabolka ter jih, tako kot spomladanske zvitke, dobro zavij. Ko pripraviš vseh šest štrudelčkov, jih dobro premaži s stopljenim gheejem in na peki papirju v ogreti pečici na 175 stopinjah peci dokler ne dobijo lepe barve. Med peko jih vsaj enkrat zelo nežno obrni.

Opomba:

Jabolka med peko lahko spustijo nekaj tekočine. Nikar se ne sekiraj, ko se bodo na pladnju ohladili, bodo ravno tako okusni. Je pa res, da jih je v tem primeru med peko fino čim prej obrniti in s tem preprečiti, da bi se sok jabolk razlil pod ostale zvitke in jih zlepil na papir za peko.

Dodaj odgovor