Kvinojine palačinke (ali rahli brezglutenski kruhki)

1Rada imam preproste recepte. Kot verjetno vsi, tudi ti. Sploh pa so mi všeč takšni, kjer je potrebno le nekaj sestavin, so hitro pripravljeni, okusni tako topli kot hladni ter pozneje uporabljeni na različne načine.

Ayurvedske palačinke so ene takšnih. Namenoma tokrat objavljam zgolj osnovni recept, brez drugih dodatkov, s katerimi navadno ponudim palačinke. Ravno zato, ker jih lahko nadgradiš po svoje.

Ne gre za tanke palačinke, kakršne smo vajeni, temveč za malce debelejšo različico, torej za palačinke, ki ne potrebujejo zvijanja ali prepogibanja, temveč jih ješ s priborom, ali še bolje, zgolj primeš v roke in vanje zagrizeš.

2In naj te ime ‘ayurvedske’ ne odvrne od nadaljnega branja. Recept zanje sem našla na tuji spletni strani (čeprav sem ga malce prilagodila) in tam so palačinke poimenovali po eni najstarejših ved. Ayurveda v prevodu pomeni veda o življenju. Gre za celotno filozofijo življenja, prehrane, zdravljenja in zdravja nasploh… Zagotovo so palačinke poimenovali ayurvedske tako zato, ker so pečene na gheeju – prečiščenem maslu, ki velja za eno najbolj zdravih ter v ayurvedi tudi najpogosteje uporabljenih maščob. Ne le da z njim kuhajo in pečejo (ghee je odličene, ker je odporn proti visokim temperaturam in maščoba tudi v primeru cvrtja ni škodljiva!), uporabljajo ga tudi kot namaz na kruhu, pa za masažo telesa, kot zdravilo za različne zdravstvene težave ter celo v kozmetične (lepotilne) namene.

Ni nujno, da palačinke spečeš ravno na gheeju – tega lahko zamenjaš tudi za kokosovo olje. Je pa fino, da veš, da je ghee zares okusno kulinarično zdravilo. Meni sprva ni bilo najbolj všeč, zdaj pa sem z gheejem kar malce zasvojena 😉

3Palačinke, o katerih pišem so brez glutena, ne vsebujejo semen, oreščkov, niti moke. Kvinoja namreč ni prav nič izmed naštetega. Morda je seme še najpravilnejši izraz zanjo. Kvinojine palačinke so rahle in puhaste, kljub temu da ne vsebujejo jajc ali pecilnega praška. Tudi mleka ni v njih, ne živalskega in ne rastlinskega.

Hmm.. In iz česa torej so? Zgolj iz kvinoje, vode, ščepca soli in malce sode bikarbone.

4

Najboljše pa je, da takšne palačinke lahko ješ kot slano ali sladko jed.

Za slane palačinke…

Pri slanih v zmes dodaj svoje najljubše začimbe (lahko tudi pikantne) ter ščep suhih zelišč (na primer origano, timijan ali baziliko). Ponudiš jih lahko ob raznih juhah, jih premažeš z maslom (še bolje gheejem ;)), obložiš s sirom ali zelenjavo, jih uporabljaš namesto kruha -odlične so namesto žemljice, za majhne simpatične in lahke sendviče.

Za sladke palačinke…

V zmes za sladke palačinke lahko dodaš kanček cimeta ali prave vanilije v prahu ter malce rjavega trsnega sladkorja. Ponudiš jih s sadjem, stopljeno čokolado, gostim jogurtom ali/in hrustljavimi oreščki.

Spodaj pa, kot rečeno, osnovni recept. Iz napisanih količin lahko pripraviš 8 manjših, nekoliko debelejših palačink.

5

Sestavine:

  • 75 g kvinoje
  • 75 ml vode
  • ščepec soli
  • pol čajne žličke sode bikarbone
  • ghee za peko palačink

Postopek:

Kvinojo dobro spereš pod tekočo vodo ter jo za nekaj ur (najbolje pa kar čez noč) namočiš v mlačni vodi. Dodam ji še kakšno kapljico limone, ni pa nujno. Zjutraj kvinojo zopet dobro spereš (uporabi večje cedilo). Odcediš, nato pa jo streseš v zmogljiv mešalnik (blender). Priliješ svežo vodo, soliš ter dodaš še sodo bikarbono. Zmiksaš do gladkega*.

Ponev premažeš z gheejem (ali z maslom, kokosovim maslom…). Ko se dobro segreje nanj vliješ del zmesi za palačinke. Ker je ta dokaj gosta, brez težav hkrati narediš več manjših palačink, ki se ne bodo razlile po celotni površini. V večji ponvi lahko tako spečeš približno tri naenkrat. Ko so primerno pečene, jih kakšno minuto pečeš še na drugi strani.

*tudi če bo ostalo kakšno celo kvinojino zrno, nič zato. Morda ti bodo takšne še bolj všeč 😉

6

Vidiš kako enostavno je? In takšnih palačink ne bodo vesele zgolj tvoje brbončice, temveč ti bo hvaležno celo telo, saj ne bodo obremenile prebave in ti, tako kot običajne palačinke, obležale v želodcu. Upam, da sem te zanje navdušila in jih boš poskusil(a) tudi sam(a). Jaz jih v zadnjem času pripravljam kar pogosto- včasih slane, še raje pa kar sladke 🙂

Mimogrede, za peko teh palačink vselej uporabljam ghee. Pisegam na tistega, ki se skriva pod imenom Zlati ghee in je slovenski ekološki proizvod. Na voljo je že marsikje, zagotovo pa ga imajo v eni največjih trgovin z bio izdelki pri nas, v Kalčku. Tam sem tokrat kupila tudi kvinojo. Čeprav imajo v ponudbi različne barve (rdečo, črno in paketek pisane kvinoje), za palačinke navadno uporabljam kar belo.

Gree je načeloma pripravljen iz kravjega masla, Zlati ghee pa ima v prodaji tudi kozji ghee. Uporabljam oba. Tradicionalnega za slane palačinke, kozjega pa za sladke. Okusa se namreč precej razlikujeta.

7

p.s.: nekoč sem že naredila palačinke iz kvinoje. Vseeno pa sem zanje potrebovala nekaj več sestavin. Dodala sem jim riževo moko, jajce, mleko, sladkor in vanilijo. Tudi tiste so bile okusne, recept si lahko ogledaš tukaj (klik).

p.s.2: nekateri uporaljajo tudi kvinojino moko, ki ni nič drugega kot fino mleta zrna surove kvinoje. Sama se takšni moki izogibam. Kvinoja namreč vsebuje številne saponine (ki niso preveč zdravi, pa še grenijo radi) in ravno zato je kvinojo pre nadaljno uporabo dobro fino sprati (toliko, da se ne peni več). Pri moki pa to seveda ni mogoče…

One comment

Dodaj odgovor