Hrustljavi fileji skuše z zelenjavo na žaru

1

Vsaj nekajkrat mesečno si privoščim ribe. Navadno so to ene izmed tistih, ki jih po ulovu domov prinese oče, občasno pa si pri potujočem prodajalcu privoščim porcijo svežih sardelc. Prisegam na ulov iz našega morja, čeprav priznam, da si tu pa tam privoščim tudi kak file lososa, ne smem pa pozabiti niti na okusne repke kozic oz. gambere.

2

Najraje imam modre ribe. Ne le da so veliko bolj zdrave, tudi njihov okus je boljši. Vsaj meni. Bele so sicer nežnejše in so verjetno prava izbira za tiste, ki rib sicer ne marajo preveč in tudi sama jih rada jem, a moja najljubša je zagotovo modra skuša.

Skuše so po obliki precej ozke, a zato nekoliko debelejše. Meso je čvrsto, polnega okusa in bolj nasitno kot pri belih ribah. Krasne so pečene v pečici, na ponvi ali žaru, pa tudi kuhane so lahko prijetna popestritev zelenjavnih enolončnic (sploh v kombinaciji z rižem).

Iz skuš pa lahko pripraviš tudi fileje in to povsem enostavno. Verjetno ravno zato, ker so ‘debelejše’ in tako za filetiraje prijaznejše. Eno sem sfilitirala pretekli vikend in fileje dobro popekla na žar ponvi, tako da je kožica postala zelo hrustljava in nadvse okusna. Ribi je na ponvi delala družbo že izbara zelenjava. Moja najljubša kombinacija z ribami je zagotovo pečen gomolj koromača, rdeča paprika in debelejše rezine limone, ki med peko pridobijo na okusu -kot bi kar nekoliko  karamelizirali. Tokrat sem dodala še čisto malo mlado čebulico. Prav nič okusa po čebuli ni imela – bila je nežna, sladka in žal mi je, da je na tržnici nisem kupila še več. Vem za naslednjič 😉 Če bi jih imela, bi na žaru popekla še šparglje – tako pripravljeni so najbolj okusni!

3

Vse skupaj sem dopolnila z rjavim rižem ter z nekaj svežimi zelišči. Rožmarin je lepo prezimil in svež z vrta je najboljši. Le na drobno ga je potrebno sesekljati, sicer se rad ‘zatakne’ v grlu. Sveže koromačevo zelenje nikakor ni za odpis, pač pa okusna začimba v marsikateri jedi. Peteršilj sem kupila – domačega seveda še ni, sem ga pa kupila že zadnjič in nekaj listkov prihranila ravno za mojo ribico. Sestavine so za eno osebo, recept pa je tako preprost da skorajda ne potrebuje navodil 🙂

4

Potrebuješ:

  • 85 g rjavega riža
  • 2 fileja skuše
  • 1 manjši koromač
  • 1 manjšo ali 1/2 običajno velike mesnate rdeče paprike
  • nekaj mladih čebulic
  • 1 manjšo bio limono
  • sveža zelišča (rožmarin, peteršilj in zelenje koromača)
  • olivno olje
  • sol (ter če želiš, poljubne začimbe za riž)

Postopek:

Ribo filetiraš (ali za to prosiš prodajalca). Koromač razrežeš na štiri dele (paziš da ga prerežeš čez del, ki drži liste skupaj, sicer bo razpadel na več manjših delov), na štiri dele razrežeš bio limono, na poljubno velike dele pa še rdečo papriko. Rožmarin drobno nasekljaš. Kar z rokami natrgaš manjše dele koromačevega zelenja ter svežega peteršilja.

Medtem ko močno segreješ ponev za žar, v slani vodi skuhaš riž. Začiniš ga po želji (kurkuma, kajenski poper, žafran…)

Na segreto ponev kapneš nekaj olivnega olja in na njem prepražiš koromač in papriko. Nato dodaš še rezine limone ter ribje fileje s kožo obrnjeno navzdol. Nazadnje dodaš še čebulico (če imaš večjo, pa lahko že prej).

Ko se primerno zapeče, zelenjavo obrneš. Ribo na strani, kjer je kožica pečeš skoraj celoten čas, da zares postane hrustljava. Čisto na koncu jo obrneš ter pečeš še kakšno minuto ali dve.

Na krožnik serviraš riž, nanj položiš pečeno zelenjavo in limone, fileje pa z rokami ‘razdrobiš na večje kose’. Vse skupaj preliješš z malce olja in potreseš s svežimi zelišči. Med obrokom pečeno limono stisneš čez ribo ali pa kar direktno poješ njeno okusno zapečeno meso.

5

Dodaj odgovor