Atayef – prav posebne arabske palačinke

1Atayef (tudi Katayef oz. Qatayef) so arabske sladke palačinke, običajno nadevane s sladko skuto, potresene z oreščki (največkrat s pistacijo) ter obilno prelite s sladkornim sirupom. Osnovne sestavine za zmes so med drugim bela moka, sladkor, suhi kvas… jajc tukaj ni. Izredno simpatične so, ker se lahko zlepijo skupaj in jedo kot nekakšni mini sladki takosi. Ravno zato sem jih hotela imeti v svoji zbirki 🙂 Seveda sem recept prilagodila svojemu okusu, hkrati pa ga naredila lažjega ter veliko bolj zdravega.

2

Masa za palčinke, ki sem jiha naredila, je večinoma iz pirine moke (z rahlim dodatkom dveh drugih), sladkorja je manj, pa še ta je surov, rjavi. Palačink nisem nadevala s skuto, temveč z grškim jogurtom, pistacije sem obdržala. So ene izmed mojih najljubših oreščkov. Soljene uporabljam v slanih jedeh, neslane pri sladicah. Ene ali druge pa pogosto grizljam tudi povsem same 🙂 Namesto sladkornega sirupa sem čez palačinkice prelila malo javorjevega sirupa (ki ga je testo takoj vpilo, pretiravati pa nisem želela), zraven pa sem ponudila nekaj sočnih klementin.

3

Moji prvi atayefki sicer niso tako lepi, kot bi morali biti. Niso pravilnih oblik, pa tudi barva je nekoliko bolj bleda kot ‘original’. A nič hudega, ker vaja dela mojstra, bodo naslednjič že veliko lepši 😉

4A, pa še to. Žepke po želji lahko povsem zapreš in jih (v primeru, da jih polniš s skuto) še enkrat spečeš! Moji naslednji bodo zagotovo takšni. Za polnilo bom uporabila albuminsko skuto, namočene in razrezane datelje, pomarančno lupinico in cimet. Prelila pa jih bom z medom, ki ga danes žal nisem imela pri roki. Joj, se mi že cedijo sline! 🙂

5

6

Sestavine (za cca. 20 majhnih palačink):

Palačinke:

 • 80 g pirine moke
 • 20 g večnamenske moke
 • 20 g koruzne moke
 • 1/2 čž rjavega sladkorja
 • 1/2 čž suhega kvasa
 • 1/2 čž bio pecilnega praška
 • večji ščep sode bikarbone
 • ščepec soli
 • 145 ml vode
 • 65 ml toplega mleka

Nadev:

 • gost, polnomasten grški jogurt
 • večja pest sesekljanih, neslanih pistacij
 • javorjev sirup (po želji med)
 • naribana lupinica klementine

7

8

Postopek:

Z metlico za stepanje dobro zmešaj suhe sestavine. Dodaj vodo in toplo, a ne prevroče mleko. Pusti, da zmes počiva vsaj 20 minut.

Ponev segrej na srednjo temepraturo. Pokapljaj jo z oljem in ga s pomočjo kuhinjske papirnate brisačke premaži čez celotno površino. Maso ponovno premešaj (gostejša je kot pri običajnih palačinkah), z jedilno žlico jo prilij na ponev (ena zvrhana žlica bo dovolj, masa pa naj se sama razlije v manjši krog). Afayeti se pečejo zgolj na eni strani. Če je masa prave konsistence, se morajo na vrhu pojaviti mehurčki. Če se ne, po potrebi dodaj malce vode ali pecilnega praška.

Palačinke s tanko spatulo preloži na kuhinjski servet ter jih pokrij dokler ne spečeš vseh. Tako bodo ostale prijetno mehke.

nato vsako posebej položi v dlan ter jo nadevaj z jogurtom (ali skuto). Nadev razporedi na sredino oz. bolj proti vrhu. Nato palačinko z blazinicami prstov zapri, tako da krajčka dobro stisneš skupaj.

Palačinke potresi s sesekljano, neslano pistacijo, čeznje nastrgaj lupinico klementine (lahko tudi pomaranče ali limone) ter prelij s poljubnim sladilom. Postrezi.

9

Takšne palačinke so lahko krasna zamenjava za pustne krofe. V trgovinah jih že ponujajo po akcijskih cenah – kako tudi ne pust je letos namreč že zelo zgodaj, na začetku februarja. Sama se krofom sicer zlahka uprem – pravzaprav mi niti niso pretirano všeč, otroci pa se jim navadno malce težje. In kaj drugega jim lahko ponudiš kot alternativo, kot ravno palačinke? 😉  Takšne majhne, nadevane in lepo servirane jim bodo zagotovo teknile! Pa še veliko bolj zdrave so.

10

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

Dodaj odgovor