Ajdov puding z banano, malinami in javorjevim sirupom

1

Naj te ime recepta in barva pudinga na fotografiji ne prestrašita. Hitro narejen puding je namreč odličnega okusa. Ravno prav sladek, gost in kremast je, poleg tega pa je še izjemno hranljiv, torej zdrav, pa tudi nasiten.

2

Lahko bi vse sestavine zmešala skupaj in dobila rožno obarvan puding, a sem namenoma pustila sicer nekoliko surovo, sivkasto barvo ajdove kaše. Ker včasih ni potrebno, da hrana sije v živobarvnih odtenkih. Ker je tudi v svoji naravni obliki lahko prav tako okusna in slastna.

3

Ta ‘puding’ je pravzaprav presen. Se ne kuha, sestavine se zgolj zmiksajo v gladek pire. Ajdova kaša namreč ne potrebuje kuhanja! Dovolj je, da jo čez noč namočiš, potem pa dobro spereš in že jo lahko uživaš.

IMG_0092

IMG_0091_Fotor_Collage

Vem, da okus ajde ni všeč vsem. Nekateri jo obožujejo (obožujemo!), drugi se nad njo zmrdujejo. Ti jo verjetno še niso jedli pripravljene tako, da bi jim vzbudila tek 🙂 Ker z ajdo zares lahko eksperimetiraš in jo vključiš tako v sladke jedi (kuhano in ohlajeno v jutranji jogurt s svežim sadjem in oreščki- najbolj preprost način), kot tudi v peciva in številne raznolike slane jedi, kot nadomestek riža. Na tem blogu boš našel/našla ogromno receptov z ajdo, vselej pa poudarjam, da sama uporabljam zgolj nepraženo ajdo – torej tisto, ki je rahlo zelenkaste barve in nikoli ne kupujem rjave, pražene ajdove kaše.

Tudi moko iz tega žita (ki pravzaprav ni žito) uporabljam pogosto, oziroma kar največ. Za kruh, palačinke, peciva, piškote.  Ajdo imam torej zares rada in zato sem navdušena tudi nad receptom, ki sledi…

Količine so za dva lončka, za dve osebi. Lahko tudi za enega, a je puding, kot rečeno oz. zapisano zgoraj, gost in precej nasiten, zato zlahka nahraniš dva (ali si polovico prihraniš za naslednji dan).

4

Potrebuješ:

  • 100 g ajdove kaše (zelene, nepražene)
  • limono
  • rižev napitek (riževo ‘mleko)
  • zamrznjeno banano
  • skledico malin (svežih ali zamrznjenih)
  • burbonsko vanilijo v prahu
  • 1 jedilno žlico javorjevega sirupa (lahko uporabiš tudi med)
  • 1 jedilno žlico konopljinih semen (neobvezno, a zaželjeno)
  • 1 čajno žličko cvetnega prahu + nekaj za okras

Postopek:

Čez noč (ali vsaj za nekaj ur) v vodi namočiš ajdovo kaš, ki ji dodaš nekaj kapljic limone. Nato jo v cedilu pod tekočo vodo dobro spereš in pustiš da tekočina odteče, da se kaša osuši.

Medtem v mešalniku v gladek pire zmešaš maline z javorjevim sirupom. Če uporabljaš zamrznjene, jih pred tem vsaj pusti na sobni temperaturi, da se primerno zmehčajo. Malinin pire preloži v skledo.

V mešalniku (vmesno pomivanje ni potrebno!) zmiksaj ajdo z riževim napitkom (dodajaj postopoma, po potrebi in želji glede na to, kako gost puding želiš imeti), zamrznjeno banano* , nekaj kapljicami limoninega soka, konopljinimi semeni, vanilijo in cvetnim prahom.

V kozarca naloži plast ajdovega pudinga, plast malin, pa zopet puding in maline. S pomočjo žličke ju rahlo premešaj, kozarčka pa okrasi s cvetnim prahom in malinami.

*banano olupi, nareži na kolobarje in zamrzni. Takšna večkrat pride prav. Za smoothije, razne sladice (sploh presne), predvsem pa za hitre in okusne domače sladolede 😉

6

One comment

Dodaj odgovor