S peso in avokadom polnjena jajčka

1

Žal mi je, da fotografije niso uspele tako, kot sem si želela. Naj te to ne odvrne od preizkušanja recepta, ker tako okusnih jajčk vsaj jaz še nisem jedla 😉 In verjemi, jajca so redno na mojem jedilniku. Včasih se celo vprašam, če jih slučajno ne pojem preveč… A glede na to, da mi pašejo in jih imam rada, mi tudi škoditi ne morejo 😉 Jem jih v vseh oblikah, a polnjenih, trdo kuhanih jajc, še nikoli nisem jedla.

2

Ne vem zakaj, a vedno se mi je zdelo, da je s tem čisto preveč dela. Da jih kuhaš, ohlajaš, posebaj pa delaš še nadev zanje. In potem vse skupaj le z grizljajem ali dvema poješ. Poleg tega mi je bilo vselej škoda rumenjakov. Ker kadarkoli sem naletela na recept za polnjena jajčka, rumenjakov ni bilo. Polnili so jih z raznimi sirnimi ali smetanovimi nadevi z zelišči in/ali zelenjavo, celo s tunami in raznimi mesnimi paštetkami. Kje pa so rumenjaki? kaj potem narediš z njimi? Trdo kuhani niso uporabni za kakšna peciva ali kreme, samostojno pa jih težko ješ – so presuhi.

3

6zato sem bila toliko bolj vesela, ko sem naletela na recept, kjer so bili uporabljeni tudi rumenjaki. Ker le celo jajce je pravo jajce 😉 Recept sem seveda prilagodila svojemu okusu in ustvarila polnjena jajčka po moje. Prvič. Na koncu sem se še malce poigrala in iz njih naredila podobo strašljivih oči. Tako so idelani kot prigrizek za Halloween (ali po naše, noč čarovnic), ki se hitro približuje. Slan prigrizek je odličen uvod v okusno jesensko večerjo (lahko pa jajčka ješ zgolj s skledo motovilca in tako poskrbiš za lahek obrok), večerji pa seveda sledi nekaj sladkega. Za noč čarovnic priporočam majhne kapučino kolačke (klik) ali kakijevo sladico s polnozrnatimi piškoti, mascarponejevo kremo in temno čokolado (klik).

4

Količina: 3 polnjena jajčka (6 oči)

Sestavine:

  • 3 jajca
  • srednje velika pesa
  • sol
  • poper
  • žlica olivnega olja
  • en zrel avokado
  • strok česna
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • črne olive
  • nekaj listov sveže bazilike ali špinače*

*tole moje je špinača. Hecna kajne? 😉 Neka posebna vrsta, plezalna špinača je. Ampak za strašljiva jajčka je njena nenavadna oblika listov kot naročena!

5

Skuhaš trdo kuhana jajca in jih dobro ohladiš. Do mehkega skuhaš peso in jo ohladiš.

Ohlajena jajca olupiš, prerežeš in odstraniš rumenjake. Ohlajeno peso olupiš, narežeš na kocke. Peso skupaj z rumenjaki, soljo, poprom in olivnim oljem do gladkega zmiksaš. S pomočjo dresirne vrečke jo nabrizgaš v luknje beljakov.

Zmiksaš avokado, skupaj z nasekljanim česnom in nekaj kapljicami limone. z dobro očiščeno dresirno vrečko avokadovo kremo nabrizgaš na peso. Okrasiš z narezanimi črnimi olivami in listom špinače (ali sveže bazilike, origana…). Ponudiš takoj.

p.s.: Zadnji stavek je še kako pomemben. Če boš takšna jajčka hranil(a) v hladilniku, bo beljak kmalu prevzel barvo rdeče pese in se vijolično obarval 😉

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

Dodaj odgovor