Za sladko noč čarovnic

1

Buuuuuuuu…. Noč čarovnic bo kmalu tu! 😀

In če ne zdaj, kdaj je potem pravi čas za sladkanje? 😉 S tem 1. november oz. noč čarovnic povezujejo predvsem Američani. Lov na sladkarije po bližnjih ulicah je tam preprosto obvezen. Kostumi prav tako. Da o številnih izrezljanih bučah sploh ne izgubljamo besed…

2

3

Slovenci teh navad še nismo prevzeli. Vsaj ne povsem. Buče nekateri z veseljem in vsako leto izrezujejo, tu pa se pravzaprav konča. Bolj kot ves pom pom okoli kostumov, zabav in sladkarij se osredotočamo na tiste, ki jih ni več med nami. V tem času je smeha pravzaprav še manj kot sicer. Noč čarovnic kot ga poznajo čez lužo vsaj starejši niti ne poznajo ne…

4

Drugače je pri mladih. Halloween je le še dodaten razlog za številne zabave, na katerih zadnja leta ne manjkajo niti kostumi. Seveda v smislu – bolj grozno masko kot nosiš, večji frajer si 😉 Na takšnih zabavah je sicer bolj kot sladkarije prisoten alkohol, jaz pa sem se seveda raje osredotočila na prve. Že lani sem v tem času pripravila hecne male čarovniške muffine (klik), letos je na vrsti nekaj drugačnega…

5

Naredila sem preprosto sladico, ki ti bo vzela le malo časa. Takšno, ki ne potrebuje peke, le nekaj pravih sestavin. Količine lahko prilagodiš svoji potrebi po sladkorju oz. velikosti kozarčkov, v kateri sladico želiš postreči. Iz napisanih sestavin sem sama pripravila dve porciji. Zlahka pa bi jih postregla nekaj več, pač v manjših ‘dozah’.

6

Navadno za vse komponente sladice poskrbim sama. Tokrat so mi na pomoč priskočili kupljeni piškoti. Sem pa izbrala polnozrnate z dodatkom kakava. Ker si je včasih stvari potrebno tudi malce poenostaviti. Tako kakav kot čokolada sta dobra prijatelja tako mascarponeja kot kakija, ki sem ga uporabila. Sladek sadež je pravi jesenski hit in trenutno ni trgovine, ki ne bi bila založena z njim. Čez lužo bi kaki verjetno raje zamenjali za sladek bučni pire, saj v Ameriki resnično obožujejo bučne sladice. Tudi sama sem velika ljubiteljica velikih oranžnih buč. najraje jih pečem v pečici in začinim z obilico soli in še kakšno malce ostrejšo začimbo 😉 Za tokratni sladki lonček pa sem raje izbrala kaki vrste Parsimmon.

In čeprav je moja sladica brezalkoholna, jo za prehod iz zadnjega oktobra na 11. mesec, zlahka ‘začiniš’ z malce alkohola 😉 V mascarpone kremo preprosto priliješ nekaj kapljic ruma (ali čokoladnega likerja) in to je vse. Easy!

7

Sestavine:

  • dva čvrsta kakija vrste Persimon
  • cimet
  • 250 g mascarone sira
  • nekaj žličk sladke smetane
  • burbonsko vanilijo v prahu
  • dve žlici medu
  • nekaj čokoladnih, polnozrnatih piškotov
  • malo nasekljane kvalitetne temne čokolade

+ po želji še kanček ruma, ki ga vmešaš v mascarpone.

Postopek:

Kakija skupaj s cimetom zmiksaš v gost pire. V posodi dobro zmešaš mascarpone, ki mu priliješ malce sladke smetane (le toliko, da se lepo razmeša, še vedno pa je krema dovolj gosta) ter med in ščep prave vanilije. V skledico nadrobiš piškote, čokolado pa z nožem narežeš na večje ostružke.

Nato sledi zlaganje sladice. Najprej plast piškotov, mascarpone krema, kaki. Pa zopet malce piškotov, mascarpone, kaki… Na koncu sladico okrasiš z ostružki temne čokolade.

8

Recept je nastal kot izziv Mercatorjevega projekta kuhaM.

kuham1

 

One comment

Dodaj odgovor