Palačinke z rikoto in v pečici pečenim grozdjem

1Te palačinke so resnično božanske. Malo manjše, malo debelejše. In rahle, čeprav brez bele moke. Najboljša od vsega je omaka. Bolj priloga ali hitra nespasirana marmelada. Topla, sočna in sladka je. Pa sezonska! Iz svežega domačega temnega grozdja.

In žal mi je, da vsega tega nisem mogla prenesti na fotografije. Če redno spremljaš blog, veš, da sem nekoč že omenila, da so vse fotografije produkt že precej utrujenega telefona. Fotoaparata namreč nimam, vsaj kakšnega dobrega ne. Prav tako fotografij ne obdelujem in vse kar vidiš je realna situacija trenutnih pogojev (svetlobe). Vstajam zgodaj in vedno najprej zajtrkujem. Posledica tega je neugodna svetloba, sploh zdaj jeseni, ko je zjutraj še precej mračno.

2Verjemi pa mi, da se recept splača preizkusiti. Četudi boš naredil(a) palačinke po svoje, iz moke, ki jo tudi sicer uporabljaš, sta grški jogurt in preprosta topla omaka temnega grozdja obvezni sestavini.

3

4

Moje palačinke so vedno nekoliko debelejše od običajnih. Ne gre za tipične, kot list tanke palačinke, ki bi jih lahko premazal z nadevom in zavil v roladico. Te so takšne, ki kar cele, odprte lahko primeš v roko in grizljaš kot kruh 🙂 Lahko jih režeš z nožem ali pa vanje zarežeš kar z stranico vilice. Rob palačink je sicer nekoliko tanjši, sredica pa meri vsaj polovico centimetra. Sploh kadar v zmes dam skuto, tanjših sploh ni možno narediti. A meni so debelejše palačinke veliko bolj všeč kot tiste tanke. Tiste prave, ameriške pa so še debelejše in sploh zelo okusne.

Moje palačinke so kot rečeno brez bele moke. Pšenične pravzaprav ne uporabljam, le zelo zelo redko, v kakšni sladici. Sicer pa sem velika ljubiteljica ajdove moke. Tudi tokrat sem jo uporabila, kombinirala pa sem jo s pirino.

So pa takšne palačinke (zaradi rikote (skute), debeline in polnovredne, težje moke) tudi bolj nasitne (a hkrati zdrave). Zase sem tokrat spekla 4. Količine so ravno pravšnje za zajtrk, ki te bo prijetno nasitil, a ti ne bo obležal v želodcu.

5

Za palačinke potrebuješ:

 • 35 g polnovredne ajdove moke
 • 15 g pirine moke
 • 50 g albuminske skute (rikote)
 • 1 jajce
 • 50 ml riževega napitka (lahko uporabiš mleko, mandljev ali ovsen napitek… po želji)
 • ščep sode bikarbone
 • ščepec soli
 • nekaj kapljic limoninega soka

Za prilogo potrebuješ:

 • nekaj žlic grškega jogurta
 • temno grozdje
 • kokosovo olje
 • javorjev sirup (lahko ga nadomestiš z agavinim, medom ali s kvalitetnim rjavim ali kokosovim sladkorjem)

6Za palačinke presej obe moki, dodaj sodo, sol in premešaj. V drugi posodici zmešaj jajce s skuto, mlekom, in nekaj kapljicami limoninega soka. To vlij med suhe sestavine in z metlico premešaj. Zmes more biti gosta – precej bolj kot za tipične palačinke. Ko masa počiva, se loti omake.

Grozdje operi in osuši. Jagode prereži na pol. Če imaš to srečo, da imaš na voljo grozdje brez pešk, super. Sicer peške odstrani. malce dela, a se izplača! Grozdje prelij s stopljenim kokosovim oljem in z malce javorjevega sirupa. Na 150 stopinjah peci toliko časa, da se vse fino pregreje, grozdje pa zmehča.

Medtem se loti peke palačink. Ponev segrej na srednjo temperaturo, stopi kokosovo maščobo in s pomočjo jedilne žlice na ponev naloži zmes za palačinko.* Počasi jo speci na eni strani, nato še na drugi. Nikar ne imej previsoke temeprature, sicer bo zunaj hitro pečena, znotraj pa še surova. Ko je prva pečena ponavljaj dokler ne porabiš vse zmesi. Da se ostale ne ohladijo, jih medtem postavi v toplo pečico.

* za eno palačinko sem porabila eno veliko jušno žlico mase

7

Palačinke serviraj skupaj s še toplim grozdjem ter s hladnim gostim grškim jogurtom. Po želji jih prelij s še mao sladila (javor, agava ali med). Jesenski zajtrk po mojem okusu! 🙂

8

Če zjutraj nimaš časa za palačinke, pa si že zvečer lahko pripraviš kosmiče z jogurtom in svežim grozdjem. Recept/ Najdeš ga tukaj (klik).

One comment

Dodaj odgovor