Breskve z žara z vanilijevim jogurtom

1Sladice so lahko tudi povsem enostavne. Brez kompliciranja. Navadno poobedek ali pa nadomestilo zajtrka. Pri meni je bila sladica ravno to. Okusen zajtrk. In ker vstajam že zgodaj, sonce pa že tako ali tako pozno obsije domačo hišo, so fotografije bolj, no, tako tako. Mračne, malce zamolkle. Skorajda ne za objavo, a lepe fotografije niso bistvo mojega bloga. A zajtrk je bil preprosto slasten, zato recept vseeno sledi. Hitro pripravljen in ravno prav nasiten je bil odličen začetek čudovitega dne.

2Na tržnici sem kupila domače breskve. Slovenske, Primorske. Nekaj (večino) sem jih pojedla kar tako, ostali pa sta mi še dve. Že dolgo sem jih poskusila speči na žaru, ker so menda odlične. In ker imam ravno novo žar ponev, ki sem jo v preteklem mesecu zelo pridno uporabljala, sem nanjo tokrat položila nekaj drugega kot le meso, ribe in zelenjavo. Da končno vidim (in okusim), kakšno je na žaru pečeno sadje.

3Samo breskve bi bile premalo. Potrebovale so nekakšen dodatek in ker sem velika ljubiteljica grškega jogurta sem vedela, da z njim ne morem zgrešiti. Polnjene breskve bi bile kot lahek posladek po kosilu povsem dovolj, ker pa sem si jih sama privoščila za zajtrk, sem poleg potrebovala še nekaj malce bolj konkretnega. Palačinke so bile prava izbira. Vedno so 🙂 Recepta zanje tokrat ne bom pisala, saj je vendar vsem dobro znan 🙂 Edina razlika je, da sem namesto bele moke uporabila moko iz rjavega riža (zato so palačinke nekoliko debelejše od običajnih), v zmes sem poleg jajca in ščepca soli dodala še velik ščep cimeta, namesto sladkorja pa žličko javorjevega sirupa. A, pa namesto mleka sem uporabila mešanico riževega napitka in radenske.

4Nazaj k breskvam. Prav hecno je, da bom pisala recept zanje, ker je priprava tako zelo enostavna 🙂 Tudi omakica ne vsebuje veliko sestavin. A včasih so preproste stvari res najboljše, idej za hitro sladico pa večkrat primanjkuje.

5Sestavine:

  • 2 ravno prav zreli breskvi
  • kokosovo olje
  • grški jogurt
  • vanilija v prahu
  • žlička sladkorja, medu ali javorjevega sirupa
  • robide
  • sveža meta

Breskve prepoloviš, odstraniš peško ter premažeš s kokosovim oljem. Segreješ ponev za žar in pečeš toliko časa, da dobijo lepe zlato rjave proge.

Grški jogurt zmešaš s sladilom in vanilijo. Na vsako polovico pečenega sadja položiš eno žličko pripravljene omake, okrasiš z robido ter lističi sveže mete.

6Popečene breskve so še slajše, tople še boljše. Grški jogurt z vanilijo je odlična kombinacija, če pa ga nimaš ali ne maraš, ga zlahka nadomestiš s kombinacijo mascarpona in sladke smetane. Robide vse skupaj malce dvignejo, poživijo. Verjetno zato, ker tudi povsem zrele, vsebujejo nekaj prijetne kisline. Če jih ne bi imela, bi čez kremo zagotovo potresla nekaj sveže limonine lupinice.

Je pa tudi meta tista, ki vsem skupaj da svoj pečat. Lahko jo zamenjaš za meliso, pa tudi timijan bi se lepo podal, sploh limonski. Zelišča s(m)o včasih uporabljali le v slanih jedeh, danes pa vse bolj tudi v sladicah. Tudi rožmarin se z breskvami prav lepo zrazume, celo bazilika. Se ti zdi nenavadno? Poskusi! Mogoče boš odkril(a) svojo novo najljubšo kombinacijo!

7

8

Dodaj odgovor