Piščanec s stročjim fižolom in grahom v kokosovem mleku

1

Zagotovo najbolj hvaležno meso je piščanec. Hitro pripravljen, okusen in sočen je. Lahko ga pripraviš na 1001 način in ker sam po sebi nima nekega izrazitega okusa, se lepo poda različni zelenjavi, testeninam, rižu, krompirju… Lahko ga pečeš v pečici, na žaru, v ponvi… Prav tako okusen je kuhan. Tako ohraniš vso sočnost in nežnost. Lahko ga zapečeš na močnem ognju in vmešaš med hrustljavo poletno solato. Mislim, da še nisem srečala nikogar, ki piščanca ne bi imel rad (seveda govorim o ljudeh, ki jedo meso 😉 ).

2

Tudi pri meni je najpogosteje na jedilniku ravno piščanec. Ne le zato, ker je okusen, priprava pa enostavna, tudi cenovno je nekako še vedno najbolj dostopen. In ker, če se le da, posegam po domačem mesu, ravno piščanca še najlažje dobim. Seveda se ne branim niti domačih zajcev, pa divjačinskega mesa in mlade jagnetine. Vseeno pa piščanec ostaja na vrhu moje lestvice.

3

Tokrat sem se zanj odločila zato, ker sem želela porabiti nekaj sestavin, za katere se mi je zdelo, da bi k piščancu prav dobro pasale. In tudi so 🙂 Stročji fižol je z domačega vrta in jaz ga naravnost obožujem! Ozkega, široke, rumenega, zelenega, pisanega… kakršnegakoli pravzaprav! Skuhala sem ga skupaj z zadnjimi sladkornimi (stročjimi) grahi, ki sem jih še našla, ga prelila s kokosovo kremo za kuhanje (je podobna kot kokosovo mleko, le da je gostejša), dodala piščanca ter moj najljubši riž -rjavi jasminov. Še nekaj pravih začimb in to je vse. Le nekaj sestavin, pa tako okusno kosilce 🙂

4

Potrebuješ:

  • stročji fižol
  • kurkumo
  • sol in poper
  • piščančji file
  • 1 manjši paradižnik (ali dva češnjevčka)
  • malo rdeče čebulice
  • kokosovo kremo za kuhanje
  • rjavi riž
  • sveže liste bazilike

Riž kuhaš po navodilu. Skuhaš svež stročji fižol, a ne povsem do mehkega.

Na kokosovem olju rahlo popečeš malo rdeče čebulice ter piščančje meso, narezano na manjše kocke. Meso soliš, mu dodaš na majhne koščke nasekljan svež paradižnik, fižol, kurkumo in poper ter zaliješ z malce vode, ki je ostala od kuhanja stročjega fižola. Dušiš, dokler meso ni kuhano in tekočina ne povre. Zaliješ s kokosovo kremo, premešaš in pustiš še kakšno minutko ali dve, da se okusi prepojijo.

Meso in fižol serviraš na krožnike, potreseš s svežim peteršiljem in ponudiš z rižem. Za okras in dodaten okus dodaš še nekaj svežih listov bazilike. In to je vse!

5

Dodaj odgovor