Sadno skutna tortica brez peke

1

Ker imam rada sladice, sploh če so zdrave, vedno brskam za novimi recepti. Čeprav čokolado obožujem, pa poleti vsekakor prijajo sveže in lahke tortice.

Skuto imam rada, a z njo skoraj nikoli ne delam sladic. Kar je škoda, ker obstaja mnogo dobrih in zdravih receptov za sladke dobrote ravno skutinih. Pri nas doma skuta nikakor ne gre v promet. Kadar pečem, pa pečem za vse, torej se vsem receptom, ki jo vsebujejo pač izognem.

Jo pa z veseljem uporabljam v majhnih sladicah (takšnh, ki jih lahko zložiš v kozarec), ki si jih privoščim za zajtrk ali sladko malico. Skupaj s sadjem, kosmiči, kakavom, medom… Pa s hrustljavimi oreščki, pozimi pa s slastnim suhim sadjem. Ali pa kot del zmesi palačink, na primer cimetovih.

2Tokrat sem naredila torto. No, bolj tortico, ker je njen premer slabih 12 centimetrov, kar je po mojem mnenju ravno prav za dve osebi. Količine v receptu lahko enostavno prilagodiš velikosti pekača. Sploh kar se tiče podlage, saj ti zmesi zanjo pač ne sme primanjkovati. Drugače je pri kremi. Če jo bo manj, bo torta pač nižja. Več kreme, višja torta.

3

Ker je večina podlag za takšne tortice narejenih bodisi z oreščki bodisi iz mletih piškotov, kreme pa z želatino, sem sama želela nekaj drugačnega.

Piškoti so sicer super, ampak osebno imam rada ‘čiste’ sestavine, torej čim manj industrijsko pridelanih. Oreščke in suho sadje, ki sta najpogosteje uporabljeni sestavini (predvsem mandlji in dateljni) sicer obožujem, a trenutno prvih ne smem zaužiti preveč (poleg tega so oreščki pogost alergen in če jih tudi ti ne prenašaš, zdaj vidiš, da za takšne in podobne recepte nikakor niso obvezni), suhemu sadju pa sem se hotela izogniti zato, da bi bila tortica resnično narejena le iz svežih, sezonskih sestavin. Hkrati pa sem želela narediti še sladico, za katero ne potrebuješ pečice. Torej jo lahko brez izgovorov pripraviš tudi ti 🙂 Če imaš seveda rad(a) skuto 🙂

Če bi kremo naredila z želatino, bi bila res bolj kompaktna in bi se lepše rezala, a meni je bolj pomembno, da jem stvari, ki so mi ljubše, kot pa da je torta kot iz kataloga. Zato pri svojih sladicah nikoli ne uporabljam umetnih barvil(jedilnih barv), pa kakšnih tičevih mas in podobnih zadevic 😉 Namesto želatine sem za bolj kompaktno kremo uporabila kar kokosovo olje, ki se v hladilniku tako ali tako strdi in pripomore, da krema na tortni podlagi primerno stoji 🙂

A, pa še to… Čeprav sem sama uporabila kozjo skuto in kozji jogurt, ju brez težav nadomestiš z pogosteje uporabljenimi (in lažje dostopnimi), kravjimi mlečnimi izdelki.

4

Za podlago potrebuješ:

 • 75 g ovsenih kosmičev (ali katerihkoli drugih*)
 • pol banane (približno 45 g)
 • 1 žlico medu
 • 20 g kokosovega olja

Za kremo potrebuješ:

 • 175 g (kozje) albuminske skute
 • 150 g pravega grškega jogurta
 • 2 – 3 žlice medu
 • 30 g kokosovega olja
 • limonino lupinico
 • ščep prave vanilije v prahu (neobvezno, a priporočljivo)

In še…

 • sadje po izbiri (npr. jagode, robide in breskev)
 • nekaj svežih listov mete ali melise
 • limonino lupinico za okras

* če si na brezglutenski dieti, zagotovo veš, da lahko dobiš tudi ovsene kosmiče brez glutena (oves ga v principu tako ali tako ne vsebuje), lahko pa kosmiče nadomestiš s takimi, ki glutena zagotovo ne vsebujejo. Ajdovi na primer, so že takšni.

5

V mešalniku grobo zmiksaš kosmiče. Ne potrebuješ fino mlete moke, meni je ljubše, da vsaj malo začutim kaj jem 🙂 Kosmičem dodaš dobro zrelo, zmečkano banano, med in stopljeno kokosovo olje. Premešaš in zmes pretreseš v pekač* ter jo z rokami dobro pristisneš ob dno. Postaviš v hladilnik (najbolje vsaj za kakšno uro), da se strdi.

Za kremo z električnim mešalnikom zmiksaš skuto z jogurtom**, limonino lupinico, medom, vanilijo in razstopljenim kokosovim oljem. Polovico kreme namažeš na podlago, nato sledi na majhne koščke narezano sadje. Še preostanek kreme in tortica gre lahko v hladilnik. Najbolje je, da jo pustiš kar čez noč, po želji jo lahko za kakšni dve uri postaviš v zamrzovalnik. Tako bo krema zares čvrsta in torta se bo lažje rezala. Sladico vzameš iz pekačka (ali posode), če jo boš zamrznil(a) malce počakaš, da rahlo odstopi. Okrasiš jo s sadjem, limonino lupinico ter svežimi listi mete ali melise.

No, jaz sem bila pač neučakana, zato sem torto le dobro ohladila, okrasila in se že sladkala. Resda zato ni bila tako trdna, kar pa me nikakor ni zmotilo 😉

* meni najljubši so pekači za enkratno uporabo. Narejeni so iz materialna, podobnega peki papirju, zato jih je zelo enostavno odstraniti. preprosto jih strgaš in brez težav sladice vzameš iz njih. Lahko pa preprosto uporabiš plastično posodo, jo obložiš s prozorno kuhinjsko folijo, s pomočjo katere potem tortico enostavno vzameš iz nje in postrežeš. 

** jogurt naj bo res čvrt. Če nimaš grškega, lahko uporabiš čvrst naravni jogurt. Če se ti zdi, da ni dovolj gost, ga odcedi, tako sem z mojim kozjim tokrat naredila tudi jaz. Kako? Na skledo daj večje cedilo, to pa obloži z sterilno gazo (za nekaj centov jo dobiš v vsaki lekarni). nanjo stresi jogurt. Sirotka (tekočina) se bo iztekla v posodo in dobil(a) boš gost jogurt. Skoraj kot grški. Če se ti mudi, jogurtu pomagaj tako, da ga vmes večkrat premešaš, ali pa gazo povežeš v culico in jogurt malce ‘stisneš’ med dlanmi 🙂

6p.s.: to je torta, ki jo brez slabe vesti lahko ješ tudi namesto zajtrka! 🙂 Ovseni kosmiči, med, pa veliko beljakovin iz skute in jogurta. Skupaj s svežim sadjem in slastnim, a hranljivim medom. Le kaj drugega še potrebuješ za dober začetek dneva?

One comment

Dodaj odgovor