Azijska juha s kozicami

1

Mercator nam je, blogarjem, zopet postavil izziv. Tokrat smo morali kuhati tajsko. Kolikor vem, je tamkajšnja najbolj znana jed phad thai. Pečen riž (ali testenine) z rakci ali mesom. Vmešan je še jajček (ali pa je postrežen na vrhu jedi). Priljubljen dodatek so še oreščki, sploh arašidi. Bodisi kot ‘posip’ na vrhu jedi bodisi kot arašidova omaka.

Včeraj sem torej naredila pražen riž (na pol na tajski, na pol na moj način 🙂 ). Danes pa sem se lotila rezancev. Riževe testenine že tako ali tako obožujem, tako da sem vedela, da jih bom zlahka uporabila. In če sem včerajšnji riž kombinirala s piščancem in gobami (mimogrede, recept najdeš tukaj), sem rezancem privošila morski priokus.

2Za lahko večerjo sem pripravila okusno azijsko juhico. Ker zvečer nisem želela uporabiti preveč pikantnih sestavin (npr. čilijev, ki jih mimogrede v tajski kuhinji ni za zgrešiti) juhi nisem dodala kokosovega mleka kot sem sprva načrtovala. Kokosovo mleko sicer obožujem, a najbolj prija v kombinaciji s pikantnimi začimbami. Ravno mleko je tisto, ki pikantnost omili, kar pa, kot rečeno v mojem primeru niti ni bilo potrebno, tokrat so bili čiliji zgolj za okras 😉

Receptu ki sledi pa brez težav dodaš nekaj močnejšega – drobno nasekljan zelen ali rdeč čili, začimbe kot so kurkuma, koriandrova semena ali mešanico za curry, malce več ingverja in česna. V tem primeru vse skupaj zalij z malce mleka (kokosovega seveda) in dobil(a) boš povsem novo, okusno jed.

3Še nekaj o dveh pomembnih sestavinah tele juhice. Limetinih listih (kaffir lime) ter limonski travi. Ker ju je pri nas težko dobiti v sveži obliki sem uporabila suhi. Juhi dasta oseben okus in če imaš rad(a) tajsko hrano se ti jih splača imeti na zalogi. Konec koncev, v suhi obliki mosta obe začimbi še dolgo časa uporabni.

kZa azijsko juhico potrebuješ:

* riževe ploščate rezance srednje debelosti

* ingver

* limetin list

* limonsko travo

* ribjo omako (če je nimaš pa le ščep soli)

* kozice

* sladki grah (bolj znan kot snow peas)

* brokoli

* nekaj drobno nasekljane mlade čebulice

* limetin sok

* svežo baziliko

5

k copy

Priprava je nadvse preprosta. Rezance skuhaš po navodilih iz vrečke. Moje, ki sem jih dobila pri najboljšem sosedu, je bilo potrebno preliti z vrelo vodo, počakati dve, tri minutke, nato pa sprati s hladno vodo. In tako sem tudi naredila. Nato sem skupaj s kosom ingverja, limetinim listom in limonsko travo zavrela vodo in dodala malo ribje omake. Po nekaj minutah vrenja sem tekočino precedila (da sem se znebila začimb), juho pa vrnila nazaj na štedilnik. V jušni osnovi sem skuhala grah, brokoli in kozice. Postregla v krožnik, dodala malo limetinega soka, potresla z mlado čebulico in okrasila z listi omamno dišeče bazilike.

7

Dodaj odgovor