Pražen riž na tajski način s solato iz bambusa in fižolovih kalčkov

1

Nisem še bila na Tajskem, kar pa ne pomeni, da si tja ne želim. Seveda bi se nekoč z veseljem sprehajala po tamkajšnjih rajskih plažah, pila kokosovo vodo (direktno iz kokosa!), se sladkala z mini bananami in ekstra sladkimi ananasi, ter na splošno uživala v njihovi kulinariki. Morsko hrano obožujem in tam je (verjetno) ne manjka. Kljub temu, pa je tajska kuhinja polna receptov tudi s piščancem. In danes sem pripravila pražen riž, in to ravno s piščancem.  Na tajski način.

2Vsaj upam, da sem se približala tajski kuhinji. Tajsko kosilce pa sem si pravzaprav pripravila na pobudo Mercatorja in njihovega projekta kuhaM, v katerem sodelujem tudi sama. Najboljši sosed ima to poletje v ospredju ravno tajske sestavine in njihovo kuhinjo. Občutek imam, da bom ta teden večkrat jedla ‘tajsko’, kar pa me nikakor ne moti, sploh če bodo vsi obroki tako okusni, kot je bil tale 😉

In kaj sem pripravila? Ja, poleg že omenjenega praženega riža, še solatko, narejeno iz sestavin, značilnih za tajsko kuhinjo. Bambus (jedla sem ga prvič), pa fižolovi kalčki, sojina omaka (pravzaprav tamari, ki je veliko boljši), limetin sok. Pa nekaj nam malce bolj znane zelenjave in obvezni posip iz praženih arašidov. Odlično!

Za eno osebo potrebuješ:

* 75 g rjavega jasminovega riža

* 1 piščančji file

* pest gob po izbiri (jaz sem uporabila 5 rjavih šampinjonov)

* malo sveže zelenjave (moja izbira: stočji fižol in azijski sladki grah-snow peas)

* 1 jajce

* ingver

* kurkuma

* česen

* čebula

* 2 žlici tamari omake (ali sojine omake)

* mlado čebulico

* svež, drobno sesekljan čili

* nekaj listov bazilike

Za solato potrebuješ:

* 1 korenje

* pest fižolovih kalčkov (jaz sem uporabila v void vložene)

* pest vloženih bambusovih trakov (ali koščkov)

* malo bučke (ali kumara)

* žlico tamari omake

* limetin sok

* nekaj sesekljanih praženih arašidov

* malce svežega peteršilja (ali koriandra)

3

I4

Za riž:

Riž skuhaš že nekaj ur prej in ga dobro ohladiš. Na olju prepražiš česen, čebulo, drobno nariban ingver in kurkumo. Dodaš na kocke narezanega piščance, nekaj minut zatem narezane gobe in zelenjavo. Začiniš s sojino omako, nato pa vse skupaj odmakneš na eno stran ponve. Poleg ubiješ jajce, ga razžvrkljaš ter primeš šzelenjavi. Vmešaš še riž in na dokaj visoki temperaturi na hitro prepražiš. Vmešaš drobno nasekljan rdeč čili in mlado čebulico ter prestaviš na krožnik. Okrasiš s svežimi listi bazilike in ponudiš s krhlji limete.

5

6

Za solato:

Na olju prepražiš na tanke palčke narezano korenje, malce pozneje še bučko. Začiniš s sojino omako, dodaš bambusove ‘rezance’ (jaz sem jih dodatno vzdolžno razrezala, da niso bili preširoki) ter fižolove kalčke. Odstaviš, vmešaš limetin sok in prestaviš v skledico. Okrasiš s svežim peteršiljem (koriander je še bolj tajski, pa ga v trgovini nisem našla) ter potreseš z nasekljanimi arašidi.

7Vse azijske setavine za kosilo sem kupila ravno v Mercatorju. Limete, vložen bambus (tak, brez sumljivih dodatkov), vložene fižolove kalčke (zopet, zelo naravne, dodana je samo voda ter citronska kislina, nič drugih E-jev) ter ekološko tamari omako (brez dodatka pšenice). Osebno mi je veliko ljubša od običajne sojine. Tudi sladki grah sem našla na njihovih policah. Odličen je in mislim, da ga nisem kupila zadnjič 😉

0 comments

Dodaj odgovor