V pečici pečeni pirini krofi

uvŽal mi je, ker fotografije teh okusnih krofov niso boljše. Bolj živahne, čiste, takšne, da bi se ti takoj cedile sline. Ker, verjemi, recept za te krofe je odličen. Pa še veliko bolj zdrav od tradicionalnih krofov je.

Razlog za slabe fotografije je v tem, da je bil zunaj resnično temačen dan. Luči mi niso bile v pomoč, fotoaparata pa tako ali tako ne uporabljam. Ja, vse fotke iz tega bloga so narejene s telefonom 😉 Želim si, da bi nekoč imela ‘profi’ fotoaparat, tak z objektivi, pravo svetlobo in vsem kar se še potrebuje za dobre, kvalitetne fotografije (če ima kdo kakšnega ‘odveč’ se priporočam 😉 ). Hkrati pa si želim kakšnega fotografskega tečaja, zaradi katerega bom potem takšno mašinco dejansko znala uporabljati in končno delati takšne fotografije, kot si jih želim.

IMG_1490A dovolj o tem. Bom raje govorila (pisala) o receptu, ki sem ga preizkusila danes.

Gre za krofe, ki pa niso tisti tipični krofi, kakršne poznaš. So bolj biskvitki, ki spominjajo nanje. Le da so pripravljeni na mnogo bolj zdrav način in s sestavinami, ki niso zgolj ‘prazne kalorije’. Gre za pirine krofe. In čeprav je v njih kar nekaj sladkorja, sem belega zamenjala za surov rjavi sladkor. Namesto jedilnega olja sem uporabila ekstra deviško hladno stiskano kokosovo olje, krofe pa nisem cvrla temveč pekla v pečici. Za vse, ki imate težave z laktozo pa še to: običajno mleko sem tokrat tudi jaz zamenjala z rastlinskim. In sicer irževim, ki je že samo po sebi prijetno sladkega okusa. Krofi prav tako niso kvašeni, zato je priprava mnogo bolj enostvna (in hitrejša!).

pirini krofi

Sestavine so zapisane na zgornji foografiji. Naj povem, da sem iz teh količin spekla 6 krofov. Ker nisem imela ‘tipičnega’ modela zanje, sem uporabila silikonski pekač za mini šarkelje. In kako luštni krofki so to bili! 😉

IMG_1505Pa se lotimo…

Pečico ogreješ na 190 stopinj celzija. V eni skledi zmešaš presejeno pirino moko, sladkor, pecilni prašek, cimet in sol.

V drugi skledi razžvrkljaš jajce, skupaj z riževim napitkom (mlekom), oljem in vanilijo. Vse to dodaš suhim sestavinam in nežno premešaš.

Izbran pekač za peko (lahko takšen, lahko tak, ki je namenjen peki krofov, konec koncev lahko uporabiš tudi pekač za muffine…) namastiš in napolniš z zmesjo.

Krofe pečeš toliko časa, da ko enkrat zanje zapičiš zobotrebec, ta ostane suh (torej na njem ni ostankov mokrega testa). Čas je odvisen od velikosti krofov (oziroma izbranega pekača). Jaz sem svoje pekla okoli 15 minut.

IMG_1441

Ohlajene krofe sem potresla s sladkorem v prahu. Ja vem, spet sladkor, a tako malo ga je potrebno, da ni niti omembe vredno 😉 Izgleda pa toliko bolje. Sama peciva in biskvite vedno sladkam s sladkorjem v prahu, nikoli s kristalnim. Za posip uporabim cedilo, skozi katerega jih lahko enakomerno sladkam – pa še zmerno po vrhu vsega.

IMG_1458Pa okus? Mi smo bili navdušeni. Krofki so sočni, okusni, ravno prav sladki. Če želiš jih lahko postrežeš z žlico poljubne marmelade, a verjemi, da to sploh ni potrebno. Skupaj s skodelico sadnega čaja so odlična popoldanska malica. Čajanka 1a 🙂

IMG_1437Sem pa danes pripravila še ene krofke. Čokoladne! 🙂 Prav tako brez cvrtja in brez kvasa, brez mleka (ali nadomestka zanj), popolnoma brez namiznega sladkorja in celo brez glutena. Te zanima več? Klikni tukaj.

2 comments

Dodaj odgovor