Mesne kroglice z origanom

1Ne da mesnih kroglic še nikoli nisem pripravljala, pravzaprav jih niti jedla nikoli nisem.. No, če ne štejem tistih majcenih v instant juhah, ki sem jih jedla ko sem bila še majhna. Juh iz vrečk pa že leta in leta ne kupujem. Joj, pa res- čufte – to so tudi neke vrste mesne kroglice, kajne? 😉

Doma jih sicer nikoli nismo pripravljali sem jih pa z veseljem jedla na kosilu v osnovni šoli. Kakorkoli, mesnih kroglic nisem jedla že tako dolgo, da se mi zdi da jih nikoli nisem. Zagotovo pa nisem jedla piščančjih mesnih kroglic. Ha!

Naredila sem jih danes. Navadno se jih pripravlja v kakšni omaki, jaz pa sem jh raje popekla in priložila rižu, ki ga zadnje čase res veliko pojem. Na žalost sem trenutno obsojena na dokaj strogo zdravniško dieto, ki izključuje praktično vse moje najljubše jedi. Ker pa je na seznamu ostal riž – in to kakršen koli in v velikih količinah, je pač riž tisti, ki je dnevno na mojem jedilniku. Še dobro, da ga imam rada 😉 Tako je ravno riž delal družbo mesnim kroglicam, za malce več sočnosti pa sem vseeno dodala nekaj žlic preproste hladne omake. Če bi ‘smela’, bi jo naredila z naravnim jogurtom, namesto njega pa sem tokrat uporabila riževo smetano.

2In kako zelo enastavna je celotna priprava. Navadno je mesu dodano jajce, pa koščki kruha ali drobtine. Moje kroglice so veliko preprostejše. Samo meso, malo čebulice in nekaj začimb. That’s it! Če so že mesne kroglice, naj bo okus po mesu, ne bo jajcu in kruhu, kajne?;)

Sestavin nisem tehtala, ker to tudi ni potrebno. Razmerja ostalih sestavin določaj glede na to koliko mesa boš uporabil(a) in seveda glede na okus. Tukaj resnično ne moreš zgrešiti. Ker obožujem origano, sem k mesu primešala origano. Lahko pa ga nadomestiš z baziliko, peteršilejm, meto…. Sveža zelišča (drobno nasekljana) so seveda boljša, če jih nimaš, so tudi suha več kot odlična.

3

Za mesne kroglice potrebuješ:

  • piščančje bedro
  • limonina lupinica
  • sol
  • suh origano
  • rdečo čebulico
  • žlico riževe (ali katerekoli druge) moke

 Za omako potrebuješ:

  • riževo smetano (zlahka jo zamenjaš za običajno smetano ali še bolje – za  jogurt)
  • suh origano
  • nekaj kapljic limoninega soka
  • sol in poper

Ker mletega piščančjega mesa nisem imela (pa tudi mašince za to seveda nimam) sem še rahlo zamrznjeno piščančje bedro narezala na kocke ter ga v multipraktiku v nekaj potezah zmiksala na primerno majhne koščke. Veliko lažje in boljše se (menda) naredi to ponarejeno mleto meso, če je še rahlo zamrznjeno.

Piščancu sem dodala drobno sesekljano rdečo čebulico, kar precej origana ter malo soli. Limonina lupinica je poskrbela za malce svežine, skupaj z origanom, rižem, bučko in špinačo pa se mi zdi odlična kombinacija. Po želji lahko dodaš še kakšno močnejšo začimbo ali malce nasekljanega česna. Sama z začimbami nisem pretiravala.

Iz zmesi oblikuješ manjše kroglice ter jih narahlo povaljaš v moki. Spečeš jih v ponvi, na olivnem olju. Raje naredi več manjših, kot manj večjih kroglic, da se bo meso res lepo popeklo in v sredini ne bo ostalo surovo.

 Za omakico pa preprosto zmešaš vse zgoraj naštete sestavine.

4Serviranje? Krožnik sem obložila z nekaj sveže špinače, prelite z mešanico limoninega soka in olivnega olja. Kroglice sem servirala na vnaprej kuhanem in ohlajenem rižu, ki sem ga na koncu skupaj z naribano bučko in rdečo čebulico popekla v ponvi. Za dodaten okus kar v isti, kjer so se pred tem pekle kroglice. Riž sem naložila na špinačno posteljico. Kroglice sem skorajda pozabila preliti z riževo omakico, a sem se nanjo še pravočasno spomnila 😉

0 comments

Dodaj odgovor