Nutellini čokolatini

uvVesel božič! :) Srečen, nasmejan, čaroben… In seveda poln dobrot ;)

Če do sedaj ni bilo časa za peko (ali pa si vse piškotke pojedel/pojedla že prejšnje dni) je danes idealen dan za ustvarjanje v kuhinji! Ker božiča ni brez sladkih dobrot in ker so doma pripravljene slaščice veliko boljše kot kupljene. In ker je packanje v kuhinji del prazničnih dni 😉 Če še peke piškotov še vedno ne upaš lotiti (ali pa se ti preprosto ne ljubi) lahko majhne sladke dobrote narediš tudi brez uporabe pečice. Tile truffelčki (čokolatini) so že takšni. In ker z Nutello skorajda ne moreš zgrešiti je moje božično darilo zate: recept za Nutelline truffelčke.

2Priprava je tako zelo enostavna in hitra. Potrebuješ le 4 sestavine. Ja, samo 4! Poleg čokolade, smetane in seveda Nutelle še nekaj lešnikov za posip. In ker tudi ti niso nujni, bodo že prve 3 stvari dovolj, da uživaš v okusnih, doma pripravljenih čokolatinih.

3Truffelčki se mi zdijo tudi zelo lepo darilo. Če seveda prej že sam(a) ne poješ vseh 😉 Posamezen truffelček položi v papirček za mignone (enaki kot za muffine so, le precej manjši), jih zavij v celofan, opremi z listkom z lepimi željami in preseneti svoje najbližje. Tudi jaz sem nekaj svojih čokolatinov namenila osebi, ki jo imam zelo rada. Svoji sestri. Ker vem, da obožuje Nutello 😉

4Verjetno te že zanima, kako pripraviš čokoladne bonbončke, kajne? No, pa pojdimo lepo po vrsti…

Za približno 40 čokolatinov, potrebuješ:

* 400 g temne čokolade

* 150 g Nutelle

* 75 g sladke smetane

* nekaj praženih lešnikov za posip

trufli 1Postopek:

Čokolado (ne vso, največ 300g) nalomiš na majhne koščke in streseš v skledo. Smetano segreješ – more biti vroča, a ne sme zavreti. S smetano preliješ čokolado, in za dve do tri minutke pokriješ s krožnikom. Nato sestavini premešaš, najlažje in najboljše kar z metlico za stepanje ali spatulo, sicer bo pa tudi navadna žlica povsem OK. Čokoladi primešaš Nutello, skledo prekriješ s kuhinjsko folijo in za dve uri postaviš v hladilnik.

Medtem nasekljaš pražene lešnike. Če praženih nimaš, nič zato. Pečico (ja, v tem primeru pečico potrebuješ) segrej na 50-60 stopinj, lešnike stresi na pekač, obložen s peki papirjem, in ‘peci’ približno 15 minut. V tem času kožica lešnikov odstopi (če ne vsa, oreščke malo podrgni med rokami), pa tudi okus rahlo praženih lešnikov je veliko boljši. Nato jih le še na drobno nasekljaj.

Nazaj k čokolatinom. Strjeno zmes zajemaš z čajno žličko in jo povaljaš med dlanmi, da dobiš obliko kroglice. Ne ustraši se, če bo zmes sprva trda (to je odvisno od vrste čokolade, ki jo boš uporabil(a), pa tudi od tega, koliko časa bo masa stala v hladilniku), med rokami se bo sčasoma segrela ravno prav, da ti bo uspelo narediti lepe kroglice. Ko so kroglice narejene jih za nekaj časa vrni v hladilnik (ali za 15 minut postavi v zamrzovalnik).

Medtem stopiš preostalo čokolado. Po potrebi dodaš par kapljic sladke smetane ali kokosovega olja (zopet- odvisno od vrste čokolade in kako redek obliv želiš – jaz sem ostala pri gostejšem). Čokolatine povaljaš v čokoladi (lahko si pomagaš z vilico al kar s prsti, tako kot jaz) in postaviš na rešetko. Ko so vsi truffelčki prekriti, vsakega potreseš s ščepcem nasekljanih lešnikov. Ohladiš. Poješ. Uživaš! 🙂

6Čeprav je postopek na prvi pogled dolg (večinoma le zaradi mojih dodatnih nasvetov 😉 ), je priprava takšnih čokoladnih bombic zares enostavna.

Naj bodo za tvoje domače, boljšo polovico, za prijatelje ali goste, za otroke, božična darilca ali zgolj zate… Ni pomembno. Nutella vedno zmaga 🙂

trufli 2V vsakem primeru si prihrani nekaj čokoladnih kroglic zase, skuhaj si skodelico čaja in ob gledanju najljubšega filma preživi lep božični večer!

4 comments

    • Katja says:

      Uau, si pa hitra! 🙂 Super, me veseli da so ti čokolatini všeč. Dobra ideja, tale s kakavom – in zelo enostavna! Obliv je res lahko vsakokrat drugačen – iz mlečne, temne ali bele čokolade, s posipom ali brez 😉

Dodaj odgovor