Novembrska solata s piščancem in gorčično javorjevim prelivom

1Letošnja jesen je precej topla. Pravzaprav pretopla. Mene sicer ne moti, ker mraza resnično ne maram, zavedam pa se, da takšno vreme, ki ga imamo v zadnjih letih, ne prinaša ničesar dobrega. In če ni mraza, je pa letos toliko več dežja. V takšnem muhastem, oblačnem in rahlo depresivnem vremenu, mi navadno prijajo bolj kalorične jedi ali pa vsaj takšne, na žlico. Da me okrepijo in pogrejejo.

2Solate sicer obožujem, a predvsem poleti. Tudi zdaj jih jem, seveda, ampak v manjših količinah, zgolj kot prilogo konkretnejšim jedem. Ker že nekaj dni nisem jedla solate (prednost dajem juhicam), je bil res že čas zanjo. Zelene (moje najljubše) nisem imela. Sem pa v hladilniku našla bolj jesenske vrste zelenjave, iz katere sem si pripravila lahko in okusno jed. Ni bila za glavni obrok, pač pa za popoldansko malico. Ja, popoldan je res najlažje pograbiti rogljiček ali pest piškotov. Moje malice pa so nekoliko bolj zdrave. Če le imam čas si skuham praktično še eno kosilo (le v nekoliko manjših količinah). Ker pa je bilo danes že dovolj hrane, je bila lahka piščančja solata kot nalašč.

3Zelje jem precej redko, je pa november zagotovo čas zanj. Saj veš, rdeče zelje celo na martinovo ne sme manjkati 😉 Zdi se mi, da zelje potrebuje nekoliko več pozornosti. Če je narejeno (naoljeno, okisano in soljeno) nekoliko vnaprej, toliko bolje. Sicer malo manj hrustlja, je pa okus toliko boljši.

Navadno za solate res uporabljam zgolj to – olje, kis (ali limonin sok), sol… Kakšni posebni dresingi pridejo le redko na vrsto. Morda včasih kak jogurtov z zelišči, a to je resnično prej izjema kot pravilo. In ravno zato, ker je zelje samo po sebi precej dolgočasno, je bila tokrat odlična priložnost, da se malce poigram tudi s prelivom.

4Solato sem skombinirala tako, da je bila kar se da barvita. Zate ne vem, zase pa lahko trdim, da mi je pomemben tudi izgled, ne le okus. In v današnjem oblačnem dnevu je nekaj mavričnih barv še kako zaželenih. Pa četudi na krožniku…

Rdeče zelje sem zato kombinirala z beljim in dvema različnima korenjema. Ker je zelena barva vedno dobrodošla, sploh v solatah, sem dodala še malo svežega peteršilja, ki v tem času, povsem osamljeno raste na vrtu.

Preliv je pikantno sladek. Polnozrnata gorčica (Mercator premium) ter javorjev sirup (novost v moji shrambi). Skupaj z oljem, limono in jabolčnim kisom, sta se super obnesla. Točnega razmerja zanj ti žal ne znam povedati, saj količin nisem merila. Najboje, da poskusiš kaj ti bolj odgovarja – več pikantnosti in manj sladkobe ali obratno? Več sladkobe in manj kisline? Poskušaj in najti tisto pravo razmerje. Predlagam ti, da preliv poizkusiš še preden z njim preliješ solato.

A, pa še to. Ker imam (v katerikoli jedi) rada nekaj hrustljavega, sem se naknadno odločila, da svojo solatko potresem še s slanimi, praženimi bučnicami. Jami!

5Za mavrično novembrsko solato potrebuješ:

* naribano (ali tenko narezano) rdeče zelje

* naribano (ali na tankjo narezano) belo zelje

* rumeno korenje

* oranžno korenje

* pest peteršilja

* malo tanko narezane rdeče čebule

* piščančji file

Preliv sestavljajo:

* olivno olje

* limonin sok

* jabolčni kis

* javorjev sirup (če ga nimaš, se verjetno tudi med obnese enako dobro)

* polnozrnata gorčica

* solni cvet

Posip:

* slane, pražene bučnice (lahko jih nadomestiš s sončnicami ali pa uporabiš oreščke – na primer nasekljane lešnike)

Spečeš meso, ga natrgaš na košče in primešaš narezani zelenjavi. Preliv zmešaš, poskusiš in prilagodiš svojemu okusu. Z njim preliješ solato ter jo potreseš z bučnicami.

6

Dodaj odgovor