Hrustljav krompir in jogurtova krema z avokadom

1Pečen krompir je tako zelo enostavna jed, pa tako okusna. Preprosta in poceni hrana, ki nikoli ne razočara. Prijetno hrustljav krompirček, ravno prav slan (a vseeno raje malo bolj kot premalo). Takšen je odlična priloga k mesu ali ribam, ob veliki skledi zelene solate pa povsem zadostna glavna jed.

2Če svoj krompirček želiš ponesti na malce višjo raven, pečenemu lahko dodaš omako po izbiri. Če (še vedno) prisegaš (le) na ketchup – izvoli. Sama sicer paradižnik obožujem, a ketchupa že dolgo ne uporabljam več. Obstaja namrč toliko drugih, boljših omakic, s katerimi lahko dopolniš krompirin tako vsakič pričaraš malce drugačen okus.

Enostavna izbira je že stara dobra kisla smetana. Lahko ji dodaš začimbe in zelišča, pa je takoj malce bolj zanimiva. Namesto smetane lahko uporabiš tudi skuto, ki jo s smetano, jogurtom ali nekaj kapljicami vode primerno razredčiš ter ji dodaš malce fino nasekljanega česa. H krompirju se odlično poda tudi humus (namaz iz čičerike – za hiter recept klikni tukaj). Ljubitelji majoneze lahko poskusite z njo (meni, se opravičujem, smrdi), ali pa mu dodate ajvar, če je le možno, domač. Prav tako bo pečen krompir vesel družbe gorčice, sploh tiste prave, dijonske ali pa morda žličke grobozrnate.

3Krompir, ki sem ga dobila pri najboljšem sosedu, sem oplemenitila na svoj način…

Ker nisem imela kisle smetane, sem uporabila gost naraven jogurt. Dodala sem mu malo pretlačenega (dobro zrelega!) avokada, ki ga naravnost obožujem in nekaj kapljic limone. V primeru kisle smetane bi limono izpustila.

Tako kot vedno, je priprava enostavna in zato primerna tudi za vse ‘antikuharje’. 🙂

a

b

c

Sestavine so za glavno jed za 1 osebo ali za prilogo za 2.

Potrebuješ:

*  4 enako velike krompirje

* grobo morsko sol

* sveže mlet poper

* olje

* nasekljan peteršilj

* nekaj žlic gostega naravnega jogurta

* slabo polovico dobro zrelega avokada

* nekaj kapljic limoninega soka

4V slani vodi skuhaš krompir. Vodo odliješ, krompir pa rahlo ohladiš. Z dlanjo ga potlačiš, toliko, da se malce razploči. Zložiš ga na pekač, obložen s peki papirjem, preliješ z malce olja in pečeš na 220 stopinjah približno pol urce.

Medtem narediš omakico. Zmešaš jogurt z zmečkanim avokadom in dodaš par kapljic limone. Maso preložiš v pvc vrečko in ji odrežeš vogalček.

Pečen krompir po želji še malo soliš, popraš s sveže mletim pisanim poprom, potreseš s svežim peteršiljem in okrasiš s kremo.

5Dodaj odgovor