Polenta na žaru s čičeriko in avokadovim namazom

1Polento si navadno skuham takrat, kadar nimam idej za kosilo. To se sicer ne zgodi ravno pogosto, včasih pa pač ni časa, želodec pa zahteva svoje. In tako je v večini primerov polenta zame nekakšna rešilna bilka.

Sama po sebi precej neokusna (vsaj meni se tako zdi) in včasih se mi je okus zdel veliko preveč koruzni (seveda, če je pa narejena iz koruze 😉 ). A če polento pripraviš malce drugače kot zgolj na vodi ali mleku, ji dodaš začimbe, zelišča, maslo in sir, je lahko nadvse okusna. Kakorkoli.. Polente nikoli ne jem same. Včasih v ponvi popražim gobice in z njimi obložim koruzni ‘zdrob’. Včasih jo obložim s koščki pečenega piščanci, seveda v družbi z ogromno pisane zelenjave. Polenta je nadvse odlična tudi s pečenim ali mehko kuhanim jajcem ter seveda z veliko količino sira.

Njen okus izboljšam že med samim kuhanjem. Vreli soljeni vodi (piščančji osnovi al imleku) dodam še suh origano, rožmarin ali timijan. Poleg soli včasih dodam še poper, kurkumo ali mleto sladko papriko. Igram se…

2Polento navadno zgolj skuham ter jo nato postrežem z prej omenjenimi prilogami. Včasih pa jo tudi spečem. Do sedaj sem jo vedno pekla v pečici, tokrat sem se odločila za žar. Sicer ne tisti pravi, temveč za žar ponev. Pred kakršnokoli peko moraš polento seveda skuhati, jo ohladiti, po želji razrezati… Tako sem naredila tudi tokrat. Za malce drugačen priokus sem jo namesto v mleku kuhala v čičerikini juhici, obložila pa sem jo s kremo, narejeno iz avokada in goste kisle smetane.  Odličen popoldanski prigrizek!

3

Potrebuješ:

* kuhano čičeriko

* polento

* sol

* polovico manjšega avokada

* večjo žlico goste kisle smetane

* rdečo čebulico

* drobnjak

4Nekaj kuhane čičerike zaliješ z vodo ter s paličnim mešalnikom do gladkega zmiksaš. Soliš, zavreš in v ‘juho’ vkuhaš polento. Ob neprestanem mešanju kuhaš toliko časa, kolikor piše na embalaži. Ko se polenta dobro zgosti jo razmažeš po ravnem krožniku ali pladnju, ki ga obložiš s peki papirjem. Pustiš da se polenta rahlo ohladi, nato jo ohlajaš še v hladilniku (lahko tudi nekaj ur).

Preden se lotiš peke, narediš kremo. Zmiksaš polovico dobro zrelega avokada in kislo smetano. Po želji soliš. Rdečo čebulico narežeš na tanjše rezine, drobnjak sesekljaš ter opereš še nekaj kuhane čičerike.

Ponev za žar močno segreješ. Polento vzameš iz hladilnika in jo razrežeš na poljubno velike kose. Z naoljenim čopičem premažeš žar in na njem iz obeh strani opečeš polento. Vsak košček polente obložiš z žlico avokadovega namaza ter okrasiš s čičeriko, rdečo čebulico in nasekljanim drobnjakom.

5

Dodaj odgovor