Slani krompirjevi žepki

11Prepričana sem, da tudi če ne uhaš in ne pečeš, dobro veš kaj in kakšno je listnato testo. Tisto okusno, masleno, nežno in hrustljavo. Testo, ki se uporablja za razne žepke in navihančke, navadno sladke. Z marmelado, čokolado, skuto ali orehovim nadevom. Vsaka pekarna ponuja vsaj nekaj različic takšnih dobrot. Tiste, malce večje, iz listnatega testa že ustvarjajo tudi slane prigrizke. Listnato testo se namreč enako dobro poda zelenjavnim jedem kot sladicam.

5Sama nisem zagovornica vnaprej pripravljenih izdelkov, a zamrznjene dobrote z različnim nadevom, skritim v okusnem testu so tudi mene  že kdaj rešil pred nenapovedanimi obiski. Sicer že dolgo nazaj, pa vseeno 🙂

Včasih žepke spečem tudi sama. Tega testa seveda ne delam, je veliko preveč zamudno, prezahtevno in vem, da preprosto nikoli ne more uspeti takšno, kot ga lahko kupiš. Listnato testo za hitro in enostavno sladico narežem na kvadratke, na sredino dam žlico marmelade ali čokoladnega namaza, prepognem, robove dobro pritisnem skupaj ter premažem z jajcem. Testo po vrhu v vilico rahlo prebodem, da se testo preveč ne napihne. Iz listnatega testa delam tudi zavitke, navadno kar jabolčne, saj so po mojem mnenju še vedno najboljši. Čeprav je za ‘štrudelj’ morda primernejše vlečeno testo, pa zadnje času uporabljam kar listnatega.

Ker je bil vikend zopet poln sladic, testo pa je bilo potrebno čim prej porabiti (kljub temu, da je bil rok trajanja še do sredine novembra 😉 ), sem se odločila za slano različico listnatih žepkov. Na spletu sem namreč naletela na recept, s krompirjem olnjenih žepkov. seveda sem ga priredila čisto po svoje. Še pred nekaj dnevi bi lahko trdila, da listnato testo pač ne gre skupaj s kromirjem, ko pa sem zadnjič pripravila zelo okusno krompirjevo pito, sem se prepričala, da temu ni tako.

Zato ponovno kombinacija listnatega tetsa s krompirjem. Seveda pa s povsem drugimi dodatki.

2Jed je v celoti vegetarijanska (veganska pač ne, saj testovsebuje maslo, nadev pa sir). Sama sem se odločila zgolj za krompir, ti pa ga po želji lahko kombiniraš še s čim. Na primer s pasiranim grahom, korenjem, brokolijem… Prav tako se lahko po mili volji igraš z začimbami. Če si za pikantno, kar pogumno! 🙂

Za dva žepka potrebuješ:

* dva večja kvadrata listnatega testa (že razvaljanega)

* večji krompir

* sol in poper

* večji šopek svežega peteršilja

* veliko naribanega sira (po možnosti mocarele, sicer pa kakšnega dobro topljenega)

* jajce

* črni sezam

* kisla smetana za prilogo

3

4_FotorKrompir skuhaš v slani vodi. Medtem segreješ pečico na 175 stopinj celzija. Kuhan krompir rahlo ohladiš, ga olupiš in pretlačiš. Soliš, popraš, mu dodaš nasekljan peteršilj (kar precej) in veliko naribanega sira. Najboljša je mocarela, a ne tista sveža, temveč takšna, ki jo navadno prodajajo za pico. Namesto mocarele bo vsak polnomasten in dobro topljiv sir popolnoma v redu.

Iz razvaljanega listanetega testa izrežeš dva večja kvadrata. Na sredino vsakega daš polovico krompirjeve zmesi. Žepek zaviješ tako, da združi nasprotna si vogala kvadrata in s prsi nekoliko pritisneš, da se žepek med peko ne bo povsem razprl. Premažeš ga z razžvrkljanim jajčkom ter potreseš s semeni črnega sezama. Pečeš nekje med 20 in 30 minut oziroma toliko časa, da se testo zlatorumeno zapeče. Rahlo ohladiš in ponudiš z žlico kisle smetane.

66_Fotor

Slani žepki s krompirjem so odličen in nasitek prigrizek ali topla vegetarijanska večerja. Sploh če so narejeni z okusnim krompirjem. Moj je slovenski, vrste Marabel. Po zelo ugodni ceni ga lahko dobiš v Mercatorju.

7

0 comments

Dodaj odgovor