Paprike, polnjene s kvinojo in svežim kozjim sirom

IMG_4070Polnjene paprike so zagotovo zelo dobrodošla sprememba na jedilniku in nujna pozno poletna jed. Ni nujno, da izbereš rumene ter jih polneš z rižem in mletim mesom, kakršen je verjetno najpogostejši način. Polneš jih lahko z marsičem. Nato jih kuhaš ali pa pečeš v pečici. Kuhane seveda potrebujejo omako, pečene pač ne.

IMG_4075Letos sem pojedla verjetno več rdečih paprik kot vseh 25 in še nekaj let skupaj. Veliko boljše kot surove so mi kuhane ali pečene. Kot del testenin, rižot ali zelenjavnih prilog ob mesu ali ribi. Ena manjša, prav simpatična, me je že nekaj dni čakala v hladilniku. Rdečih še nikoli nisem polnila, torej, zakaj ne? Ampak s čim, kako?

Pa sem malce pobrskala po hladilniku. Zadnjič sem od ‘najboljšega soseda’ odšla z zavitkom kvinoje (ojoj, kako zelo jo obožujem!), ekološko svežo špinačo (ki jo je potrebno čim prej porabiti) mandlji in kozjim sirom. Sploh nad sirom sem naravnost navdušena. Res! že tako ali tako so mi kozji mlečni izdelki blizu. Veliko boljši kot kravji, po mojem mnenju. Tudi telo se strinja z menoj, saj mu očitno kozice bolj ustrezajo 😉 Pa je padla odločitev. Vse to bom nekako združila in si pripravila lahek obrok.

IMG_4056Najprej sem pripravila nadev. Kuhana kvinoja, rdeča čebulica, sveža zelišča in seveda sirček. Z zmesjo sem nato napolnila paprike ter dodala nekaj mandljev.

IMG_4062

IMG_4064Nato pa v pečico, da se fino pregreje in zapeče. In kako dobro je bilo! Mercatorjev kozji sir se je izkazal za živilo, ki se bo zagotovo še kdaj znašlo v moji nakupovalni košarici. Z njim sem že kombinirala pečeno grozdje, naredila špinačne palačinke, jutri pa bom s sirom polnila piščančje meso. Potem ga bo zmanjkalo. Vse dokler ne kupim novega zavitka 😉

IMG_4072

Recept za polnjene paprike gre takole…

Sestavine za eno osebo:

* 1 srednje velika, rdeča podolgovata paprika

* 50 g kvinoje

* 40 g svežega kozjega sira (npr. Mercator Premium)

* jedilna žlica drobno sesekljane rdeče čebulice

* malo, čisto na drobno sesekljanega rožmarina

* vejica timijana

* sol in poper

* 4 mandlje  (jaz sem uporabila ekološke iz Mercatorjeve bio linije, jih za nekaj ur namočila, nato pa olupila)

 …ter nekaj špinačnih listov za okras, kontrast in okus 🙂
IMG_4078Kvinojo dobro spereš pod tekočo vodo. Ta korak je pomemben, sicer kvinoja zna greniti. Skuhaš jo po navodilih in ohladiš. Medtem na žlički olja ter na nizkem ognju prepražiš drobno sesekljano rdečo čebulico (je veliko okusnejša kot običajna!). Dušeno čebulico soliš, popraš, dodaš drobno sesekljan rožmarin (res drobno sesekljan!) ter osmukano vejico timijana. Pražiš še minutko, nato čebulico primešaš kvinoji. Vmešaš še večino mladega kozjega sirčka, ki ga prej nekoliko pretlačiš z vilico (tako se bo namreč lažje vmešal).

Papriko razpoloviš, odstraniš semena ter nadevaš s kvinojo. Z žličko potlačiš, da je paprika res gosto napolnjena z zmesjo. Na vrh položiš nekaj mandljevih polovičk, sir, ki ga nisi uporabil(a) vzmesi ter čez vse skupaj potreseš še malce zelišč.

Pečico segreješ na 180 stopinj Celzija, nato pa polovici paprik (ki ju položiš na pekač, obložen s peki papirjem) pečeš približno 20 minut.

IMG_4067Pribora ne potrebuješ. Papriko vzameš v roko in ugrizneš. ‘Skoraj’ boljše kot pica! 😉

Dodaj odgovor