Mehki sadni ovseni piškotki

0Tile piškotki so nastali zelo na hitro, iz nujne potrebe po sladkem. Danes je pač tak dan. Ves mračen, oblačen, jesenski. In prav fino se je pocrkljati s sladkim prigrizkom. Namesto jogurta bi zraven resda bolj pasal čaj, morda popoldanska kavica. A glede na to, da to niso piškotki ‘za pomakanje’, je jogurt morda celo primernejši.

Sicer pa so jabolčni piškotki z datlji zelo enostavni za pripravo. Ne vsebujejo ne jajc, ne mleka in so brez sladkorja. Vseeno pa so zelo sladki, mehki in okusni. Naredila sem jih 12. Žal? sem vse pojedla sama. Polovico sem jih sicer hotela prihraniti za jutri, a to mi nikoli in nikakor ne uspe. Ah ja, jih bom pa jutri zopet naredila… O, ne, saj res. Jutri pečem muffine! 🙂

2Za 12 piškotov potrebuješ:

* 50 g ajdove moke (uporabila sem ekološko moko iz trgovine Dobra Misel)

* 50 g ovsenih kosmičev (brezglutenskih, prav tako iz trgovine Dobra Misel)

* 1 majhno jabolko

* polovica (oziroma 50g) dobro zrele banane

* 2 dateljna

* ščep cimeta

* malce naribane ingverjeve koreninice

p

Pečico segreješ na 175 stopinj celzija. Moko zmešaš s cimetom in drobnimi ovsenimi kosmiči * Dodaš na drobne košče nasekljana datlja, naribano jabolko (pol grobo ter pol fino naribanega) ter polovico grobo zmečkane banana. Po želji vmešaš še kanček sveže naribanega inverja (ali limonine lupinice). Dobiš precej ‘pacljivo’ testo. Po želji lahko dodaš še kanček medu, a če uporabiš sladko jabolko in dobro zrelo banana, le-tega niti ne potrebuješ.

Pekač obložiš s peki papirjem ter nanj s pomočjo čajne žličke polagaš približno enako velike kupčke zmesi. Oblikuješ jih v čim lepši krog, nato pa pečeš približno 25 minut.

Piškotke ohladiš na rešetki.

 * ovsene kosmiče lahko pred tem za nekaj ur namočiš v vodi. Takšni so bolj zdravi in lažje prebavljivi. Ker kosmiči vsebujejo fitinsko kislino, zaradi katere telo ne more sprejeti mineralov, ki so v njih, jih z namakanjem lahko uspešno nevtraliziraš (uničiš).

3 copyPiškoti niso trdi, niti hrustljavi. So prijetno mehki, sočni in, čeprav brez sladkorja, izjemno sladki 😉

One comment

Dodaj odgovor