Palačinke iz ovsenih kosmičev z banano, skuto in domačim mandljevim mlekom

uvTokratne palačinke so povsem drugačne od običajnih. Ne le, da niso tanke, kakršnih smo vajeni sicer, ampak je v njih kar nekaj sestavin, ki jih navadno verjetno ne uporabljaš. Vsaj pri pripravi palačink ne…

2Narejene so namreč iz ovsenih kosmičev in albuminske skute. Za vezavo sem uporabila zmečkano banano, namesto celega jajca pa sem uporabila le beljak, ki je poskrbel za rahlost palačink. Namesto običajnega mleka sem zmesi dodala nekaj žlic mandljevega. Tega sem pripravila sama. Je povsem enostavno in veliko cenejše od kupljenega. Poleg tega ga lahko narediš le toliko, kot ga potrebuješ.

3Palačinke so povsem brez sladkorja, niti medu nisem uporabila. Rahlo sladke so že zaradi banane, ki je tako v zmesi kot tudi ‘priloga’ pečenim palačinkam, za dodatno sladkobo pa zagotovo poskrbijo še sladke primorske fige.

4Takšne palačinke so skorajda kot tortica. Seveda tista, bolj zdrava, a vseeno sladka in slastna 🙂 Idealno in hitro pecivo za zajtrk, ki ga vsakokrat lahko dopolniš z drugačnim sadjem, po želji pa tudi z oreščki, kokosov ali čokolado. Na blogu najdeš precej receptov za palačnike, saj, kot verjetno že veš, jih naravnost obožujem. Četudi jih jem dokaj pogosto, pa so vsakokrat nekoliko drugačne…

Preden pa ti zaupam recept za tokratne ‘mini tortice’, pa najprej še nekaj besed (in hiter recept) za domače mandljevo mleko, velja? 😉

IMG_3553

Mandljevo mleko je zelo priljubljeno rastlinsko mleko. Ker pa samo po sebi ni tako sladko, kot npr. riževo, mu je pogosto dodano sladilo. Navadno v obliki agavinega sirupa. Kot takšno je sicer zelo okusno, je pa res, da sladkanega lahko uporabiš zgolj v sladkih jedeh in napitkih.

Povsem enostavno ga je narediti tudi doma, sploh če imaš dokaj močen ‘blender’. Prav tako pa doma lahko pripraviš nevtralen okus mleka, ki ga nato brez težav uporabiš tudi v slanih, pikantnih jedeh.

Osnovni recept gre takole…

Čez noč v vodi namočiš poljubno količino mandljev. Zjutraj jih olupiš (kar je pri namočenih zelo enostavno) in vržeš v mešalnik. Dodaš približno dvakratno količino vode ter majhen ščepec himalajske soli. Brez skrbi, tako malo soli ne bo zmotilo niti v sladkih receptih 😉 Nato zmiksaš, tekočino pa precediš skozi čisto tkanino oziroma gazo. Kar dobiš je manldjevo mleko, ostanku pa se reče pulpa, ki je nikakor ni potrebno zavržti. Uporabiš jo lahko v jutranjih kosmičih ali pa pri pripravi presnih kroglic.

Če vseeno želiš, da je mleko sladko ga enostavno osladiš z malce medu ali pa poleg oreškov v mešalnik vržeš še suh datelj (prej ga za vsaj 15 minut namoči v vodi, da ze zmehča). Mleku lahko dodaš tudi ščep cimeta ali prave vanilije v prahu. Rahlopogreto mleko, je v kombinaciji s pravim kakavom in žlico kokosovega sladkorja odličen in zdrav napitek 🙂

mPalačinke, kajne? Ok, še recept zanje 🙂

Za 3 palačinke potrebuješ:

* 35 g ovsenih kosmičev (po potrebi brezglutenske)

* 25 g skute (jaz sem uporabila ovčjo albuminsko, vendar bo dobra katerakoli)

* 1 beljak

* 1 zrelo banano

* nekaj žlic mandljevega mleka (oz. po potrebi)

* ščep vinskega kamna (ali pecilnega praška)

* ščep cimeta in prave vanilije v prahu

* žlica kokosovega olja (+ olje za peko)

* fige (ali katerokoli drugo sadje )

5V mikserčku (ali kavnem mlinčku) zmiksaš ovsene kosmiče, da dobiš moko. Polovico dobro zrele banane pretalačiš z vilico. Prav tako z vilico pretlačiš skuto. Kokosovo olje stopiš. Moki dodaš vse zgoraj napisane sestavine, razen beljaka. Beljak stepeš v trd sneg ter ga narahlo vmešaš v zmes. Ponev segreješ, temperaturo nekoliko znižaš ter spečeš palačinke. Za eno palačinko potrebuješ nekaj žlic zmesi.

6Palačinke naložiš eno na drugo ter okrasiš z drugo polovico banane (narežeš jo na kolesca) ter sladkimi figami. Namesto njih lahko seveda uporabiš kakršno drugo sadje, npr. jagode, borovnice, maline… Če sadje ni dovolj sladko (ali pa ga ne uporabiš), palačinke preliješ z medom.

7


2 comments

Dodaj odgovor