Kamutove tortilje

1Tortilje so ena super zadevica. Narejene so le iz nekaj preprostih sestavin – navadno samo iz moke, vode in ščepca soli. Zavite v prozorno folijo so dolgo obstojne. Okusne so hladne ali pogrete. Lahko jih obložiš z najrazličnejšimi namazi, z zelenjavo, koščki mesa, naribanim sirom…

2Narezane na trikotnike so odličen prigrizek k okusnim pikantnim (ali manj pikantim) pomakam. So hitra rešitev za malica, lahko pa so celo kosilo ali večerja.

V ‘originalu’ so tortilje narejene iz koruzne moke, je pa res, da se tako v lokalih in v trgovinah večinoma dobijo tiste, narejene iz pšenične moke. Izredno priljubljene so v Mehiki, nič manj pa jih nimajo radi tudi drugi narodi.

3Tako kot pri vseh stvareh, pa so domače tortilje najboljše. Četudi niso tako tanke ter lepih, povsem okroglih oblik. So pa domače 🙂 S tortiljami si lahko narediš zelo zdrav obrok, lahko pa jih obložiš s sestavinami, kot so mastni siri, industrijska majoneza in podobno… To, da si tortilje narediš sam-a (predvsem da jih sam obložiš), je zagotovo velika prednost. Tako lahko resnično izbereš tisto, kar imaš najraje, hkrati pa (če ti je to pomembno) popaziš še na to, da so tortilje na koncu en sam, zdrav in hranljiv obrok.

4Verjamem, da so bile moje današnje ravno takšne. Zdrave, a okus pri tem ni prav nič trpel. Naredila sem jih prvič. Ne iz koruzne, ne iz pšenične moke, temveč iz kamutove.

Kaj je kamut? Kamut je prastaro žito, bližnji sorodnik pšenice. Čeprav vsebuje gluten, je le-ta veliko lažje prebavljiv. Poleg tega pa kamutova moka (sploh tista, polnovredna), vsebuje številne, zdravju koristne snovi. V primerjavi s pšenico vsebuje veliko več beljakovin, pa tudi vitaminov in mneralov. Ima odlično teksturo za pripravo kruha, testa, peciv in testenin.

Tortilje sem si privoščila za popoldansko malico. Glede na to, da sem tortilje spekla že vnaprej, je bila malica resnično pripravljena v le nekaj minutah.

5Za 4 malo manjše tortilje (kosilo za enega ali malica za dva) sem potrebovala:

* 60 g polnovredne kamutove moke (zelo okusno in ekološko dobiš v Proorganiki)

* malo hladne vode (približno 6 jedilnih žlic, oz. p opotrebi)

* 2 čž vinskega kamna

* 1čž soli

* 6 g stopljene kokosove maščobe

 

Sestavine za nadev štirih tortilj:

* en dobro zrel avokado

* ena manjša, rahlo pekoča rdeča paprika

* dve pesti kuhane čičerike

* pest črnega sezama

* 1 rdeč paradižnik

* 1 rumen paradižnik

* sol

* poper

* limonin sok

* majhne strok česna

Tortilje:

 Iz sestavin zamesiš testo. Oblikuješ poljubno število kroglic – za manjše tortilje 4, za večje 2, jih daš v skledo, katero pokriješ s prozorno kuhinjsko folijo. Pustiš počivati. približno pol urce. Nato kroglice razvaljaš (iz njih poskusiš oblikovati čim lepši krog 😉 ). Ponev rahlo naoljiš in na srednji temepraturi spečeš tortilje. Ko se na eni strani začno delati mehurčki (spodaj pa se naredijo temne pike), jo obrneš in popečeš še na drugi strani.

Nadev:

Avokado prerežeš na pol, izdolbeš meso in ga z vilico pretlačiš. Dodaš mu drobno sesekljan strok česna (ki ga brez težav lahko tudi izpustiš), malo limoninega soka ter večji ščepec soli. Rdečo papriko narežeš na drobne koščke, vloženo čičeriko dobro odcediš in splakneš pod tekočo vodo. Paradižnika narežeš, soliš in popraš.

Tortilje namažeš z avokadovim namazom, obložiš s čičeriko in papriko ter potreseš s črnim sezamom. Za prilogo in dodatno sočnost postrežeš s paradižnikom. Zelo preprosto, zelo hitro, zelo okusno 🙂

6

0 comments

Dodaj odgovor