Kruhki s skutnim namazom, figami, medom in pistacijo

IMG_2908Vsako leto se navdušim nad čim novim. Vesela sem, da poskušam nove okuse, sestavine, živila… In še bolj vesela sem, da mi je velika večina na novo pozkušenih stvari dejansko zelo všeč!

IMG_2911Tako sem se lani navdušila nad gobami. Jedla sem jih sicer že prej, a res le občasno, pravzaprav skoraj nikoli. Lani so me jurčki in lisičke dokončno prepričali. Uparabljam jih v različnih jedeh, na različne načine. Letos sem se jih že precej najedla. Za to je krivo vreme, ki je za gobe idealno, ter seveda moj oče, strastni gobar 🙂

Lani sem prvič poskusila tudi kaki. No, pravzaprav sem ga nekoč že jedla, a mi ni bil všeč. Močno presladek in preveč ‘pocast’ se mi je zdel. Lani mi jih je nekaj podarila znanka in kaki me je prepričal. Kot samostojen sadež mi sicer še vedno ni tako zelo všeč, kot na primer v raznih sladicah.

Vsako leto poskusim tudi kakšno novo olje (npr. konopljino in olje črne kumine) ter žito (kvinojo, amarant…). Že pred leti sem se navdušila predvsem nad kvinojo, pa tudi ajdova in prosena kaša sta me povsem očarali. Ne uporabljam jh zgolj v tradicionalnih slovenskih receptih, kot npr. ajdo v rižoti z jurčki ter proso v bujti repi. Obe jedi sta mi sicer zelo ljubi, a sama ajdo in proso uporabljam še na številne druge načine. Obe tako na sladek kot na slan način, v toplih in hladnih jedeh.

IMG_2914Letos pa sem poskusila s figami. Doma jih nikoli nismo kupovali, zato se verjetno spomnim le okusa suhih fig, ki smo jih v osnovni šoli občasno dobili kot ‘posladek’ dopoldanski malici. Tiste fige mi sploh niso bile všeč. Trde in polne drobnih semen. Verjetno zato nikoli nisem čutila potrebe, da bi jih kupila. Ne suhih ne svežih.

Letos sem svežim dala priložnost in vesela sem da je tako. Prvo ‘rundo’ sladkih fig sem skorajda zamudila. Pojedla sem le dve, ki mi jih je branjevka prijazno poklonila. Potem je bilo malce ‘pavze’. Na figice se pozabila, verjetno tudi zato, ker jih na tržnici nisem opazila.

Zadnjič pa sem v enem izmed nakupovalnih centrov opazila stojnico dobrot. Poleg malin, borovnic in lisičk je gospodična ponujala sveže primorske fige. Te so nekoliko drugačne od tistih, ki sem jih jedla nekaj mesecev nazaj. So manjše, njihova koža pa ni temna, temveč svetlo zelena. Menda so te malo manj sladke, a primerno zrele še vedno dovolj.

IMG_2909_Fotor_CollagePa sem si jih privoščila nekaj. Pojedla sem jih takoj, kot posladek sredi dneva. Skupaj s skuto, pistacijo in medom. In bile so odlične. Zato sem se včeraj vrnila in nakupila še nekaj sladkih figic. In za današnjo dopoldansko malico sem si jih zopet jedla. Skoraj na enak način kot zadnjič (ja, če je nekaj dobro, ne spreminjaj – ali kako že? 😉 ), le da sem dodala še kos popečenega kruha (ker obožujem nekaj hrustljavega), pest gozdnih robid in malce svežega timijana, ki je sladkobo fig in medu prijetno omilil in osvežil.

Zagotovo si bom fige še privoščila. Res so okusne in menda tudi zelo zdrave. Poleg tega sem pri najboljšem sosedu po naključju opazila še ekološke suhe slive, ki niso trde tako kot večina, ampak že na dotik prijetno mehke. Cena je dokaj visoka, a nekoč si jih bom zagotovo kupila. Morda pozimi, ko že tako ali tako pojem več suhega sadja kot poleti. Zanima me namreč razlika med mehkimi in trdimi, kakršne sem poznala do sedaj.

Občutek imam, da bi se fige odlično ujele bv kombinaciji z rahlo grenko temno čokolado. Naslednjič ju združim in preverim svojo teorijo še v praksi 😉

IMG_2913

Za odlično sladko malico (ali morda celo zajtrk?) potrebuješ:

* kos kruha (jaz sem uporabila doma pečenega, ajdovega, nekvašenega)

* skuto (navadno, polnomastno)

* sveže fige

* sveže robide

* cvetlični med

* neslano pistacijo

* svež timijan

Kruh iz spodnje strani popečeš. Lahko na toasterju, ponvi, morda celo v pečici. Premažeš ga s skuto. Če je pregosta jo ‘razredčiš’ z nekaj kapljicami mleka, jogurta ali vode. Čez skuto naložš narezane fige in nekaj gozdnih robid. Obložen kruh preliješ s cvetličnim medom ter potreseš z nasekljanimi pistacijami in lističi svežega timijana.

IMG_2906Podobno kombinacijo lahko narediš tudi, če fig ne maraš. Enostavno jih zamenjaš za sveže borovnice, maline ali jagode. Ali pa za marelice in breskve, ki so še boljše, če jih pred tem popečeš na žaru ali v pečici. Namesto pistacije lahko uporabiš nasekljane lešnike, mandlje. Namesto medu kruhke potreseš z nastrgano temno čokolado. Pa zelišča? Te nikakor niso samo za v slane jedi. Bazilika se odlično ujema z jagodami, timijan z breskvami, rožmarin s slivami, meta z borovnicami… Poskusi!

Dodaj odgovor