Puhaste palačinke z grškim jogurtom, cvetličnim medom, jagodičevjem in poletnimi cvetjem

1Morda malo kičasto, a zato toliko bolj zabavno. Jutro z odličnimi, sladkami in izjemno rahlimi palačinkami, z dodatkom superživila, mojimi najljubšemi sadeži, medom in kremastim jogurtom. Ter seveda z ogromno rožic, ki so krive za ves ta ‘kič’ 🙂 Pa kaj potem. Naj bo pisano, barvito, zabavno… Tudi na krožniku.

3

Palačinke so moja stalnica in če ne prej, pridejo na vrsto za vikend. Vsakič so drugačne. Tanke, debele, puhaste ali malo manj puhaste. Riževe, mandljeve, kokosove, ajdove, pirine, pa tudi kamutove so se že znašle na mojem krožniku (in naravnost odlične so!)… Moke največkrat med seboj mešam, čisto po občutku in trenutnim navdihom. Nato jim dodajam še razne ‘priboljške’ kot so cimet, vanilija, občasno pa tudi kakšno superživilo.

Danes se je tako v zmesi znašla maca. Če je še ne poznaš, naj ti povem, da gre za prah korenine, ki ima številne pozitivne učinke, deluje pa predvsem na hormone. Tudi brez mace bi bile palačinke enako okusne, tako da jo brez težav izpustiš. Ni pa slabo, da jo uporabiš na tak način, saj sicer sama po sebi nima preveč dobrega okusa (vsaj meni ne 😉 ). V palačinkah pa se njen okus popolnoma izgubi, njene pozitivne lastnosti pa ostanejo…

2Zadnje čase sicer pečem bolj tanke palačinke, oz. takšne, kakršnih smo sicer navajeni. Mi pa zelo ustrezajo tudi debelejše različice, puhaste, rahle, na ‘ameriški način’ pripravljene palačinke. Američani imajo itak dva različna izraza. Crepes za tiste tanjše ter pancakes za debelejše. Pancakes oz. tortica v ponvi 🙂 Kako simpatično! In te palačinke so ravno takšne. Zložene ena na drugo, s sladkim medom in sadjem ter gostim grškim jogurtom, ki je tako slasten, da zlahka zamenja sladko smetano ali težji mascarpone….

5Ko pečem ‘pancakes’ navadno v zmes dodam žlico skute, ki pa jo je danes nadomestil grški jogurt. Namesto navadnega mleka sem uporabila mandljevega, kar prav tako ne vpliva na strukturo palačink (morda edino malce na okus). Mandljevo mleko lahko nadomestiš z riževim, ki je že samo po sebi zelo sladko in tako primerno za takšne sladke zajtrke.

In če je bil jogurt že V palčainkah, se je pozneje znašel tudi OB njih. Skupaj z malo medu, svežimi prijateljičinimi robidami, gozdnimi borovnicami in domačimi malinami. Da pa je bilo vse skupaj še bolj luštno, poletno ni zabavno, pa sem se poigrala s cvetlicami. Zakaj pa ne? 🙂

6Za 6 majhnih puhastih palačink (za 1 osebo) potrebuješ:

* 40 g ajdove moke

* 1 JŽ mandljeve moke

* 1JŽ pirine moke

* 1/2 čž vinskega kamna

* ščep sode bikarbone

* ščepec himalajske soli

* 1 čž mace v prahu (ni obvezna, je pa zanimiv dodatek. Jaz sem svojo dobila v Bioladiji)

* ščep prave vanilije v prahu

* 1 jajce

* 1dcl mešanice mandljevega mleka in radenske (od tega večinoma mleko)

* malo limonine lupinice

* 1 JŽ grškega jogurta

Za dekoracijo:

* žica cvetličnega medu

* nekaj žlic grškega jogurta

* robide,borovnice, maline

* cvetlice (čim več naj bo užitnih – npr. vrtnice, sivka, ognjič, marjetice…)

7Moke sem presejala, dodala vinski kamen, sodo, soljo in vanilijo. V drugi posodi sem s pomočjo vilice razžvrkljala rumenjak, ter u dodala mleko in nekaj kapljic radenske. Z električnim mešalnikom sem zmiksala suhe sestavine ter jim postopno dodajala rumenjak z mlekom. V zmes sem primešala še jogurt. Maso sem pustila počivati približno 20 minut.

Nato sem v posebni posodi, prav tako z električnim mešalnikom, stepla beljak. Ročno in nežno sem ga vmešala v zmes za palačinke. Beljake stepi in dodaj res tik pred peko, sicer bodo že upadli in palačinke ne bodo rahle. Zmes mora biti precej gosta, a vseeno rahla.

Ponev sem dobro premazala s kokosovim oljem in nanjo z žlico oblikovala kupčke zmesi za palačinke. Za eno palačinko sem porabila približno 3 zvrhane jedilne žlice zmesi. Iz omenjenih sestavin sem tako spekla 6 majhnih puhastih palačink. Medtem ko so se pekle, sem že pečene grela v vnaprej ogreti pečici, da se niso prehitro shladile.

Nato sem palačinke zložila eno na drugo, med vsako pa kapnila kapljico medu, da so se malce ‘zlepile’. Z medom sem okrasila tudi rob krožnika in naj prilepila cvelice. Čez in okoli palačink sem položila še nekaj žlic grškega jogurta ter seveda sadje. Robide, borovnice in maline.

8Zaradi želje po cvetličnem krožniku, sem palačinke zložila na ekstra velik krožnik (tisti, za veliko pico 😉 ). Tako je bilo dovolj prostora za vso ‘dekoracijo’ 🙂 Palačinke na tako velikem krožniku res izgledajo čisto majcene in čeprav so manjše od običajnih, je njihov premer vseeno tam okoli 10 cm. Samo toliko, za orientacijo 😉

Dodaj odgovor