Gosta, kremna juha. Balzam za telo in dušo.

IMG_1538Zadnje dni sem preživela v Ljubljani, kjer sem večinoma jedla zunaj ali pa sem si pripravljala hitre in dokaj nezdrave obroke, vmesno lakoto pa tešila kar z različnimi kupljenimi prigrizki. Vrečko oreščkov, pa ‘ta veliko’ temno čokolado, smokije, medene tablice… V restavracijah sem poskušala različne jedi, zvečer pa pripravila večerjo, takšno, ki je bila narejena čim hitreje in s čim manj ‘pacarije’ 😉 Skratka, pretekle dni je bilo veliko užitkov in precej malo zdravega kuhanja 🙂 Aja, naj še omenim vsakodnevne postojanke v različnih slaščičarnah, kjer sem si privoščila ogromno sladoleda. Konec koncev je to sladica, ki jo imam še najraje in če ne zdaj, pri +30, kdaj potem? 😉

Ko smo ravno pri sladoledu… Ni vsak sladoled enak, med njimi so precejšnje razlike. Sama ne pristanem na kakršnegakoli, priznam. Z veseljem si ga privoščim, a le če je po mojem okusu. Da bi jedla sladoled le zato, ker je pač sladoled, pa nikoli… Kadar sem v prestolnici (vsaj poleti) vedno zavijem še v eno izmed slaščičarn, kjer imajo po mojem mnenju najboljše sladolede. Tako sem tudi ta podaljšan vikend nekaj časa preživela v Cacaotu, Zvezdi in Rustiki. Poskušala sem različne okuse in prav noben (in v nobeni slaščičarni) me ni razočaral. Bravo! 🙂 Že nekaj časa si želim preizkusiti še dve slaščičarni, ki zagotovo prideta na vrsto še to poletje.

IMG_1536In ko sem včeraj zvečer prišla domov, se mi vseeno ni takoj ljubilo kuhati, zato sem se zadovoljila z nekaj kosi kruha z maslom in sezamom. Sem pa sklenila, da bo danes del kosila juha.

IMG_1529Juha vedno paše, pravi moj oče in ja, ima kar prav 😉 Kremne juhe so moje najljubše in današnja je bila zelo enostavna. Zgolj tri sestavine, nekaj začimb, malo olja in to je to. Porova juha s krompirjem in kremasto čičeriko je slastna, nasitna, zdrava in hudo dobra 🙂 Predvsem pa se jo je razveselil moj želodec, ki je po nekaj dnevih končno dobil nekaj toplega in domačega. Recept sledi spodaj, sem pa ravno pred kratkim pripravila zelo podobno juho, kjer je bila glavna zvezda cvetača, v njej pa se je poleg pora in moje ljube čičerike (ki jo lahko nadomestiš z belim fižolom) znašlo še korenje in nekaj malce drugačnih začimb. Recept zanjo najdeš tukaj.

IMG_1534Za krožnik današnje juhe pa sem potrebovala:

* 1 manjši por

* 2 krompirja

* dve pesti vložene, toraj že kuhane čičerike

* jedilno žlico gheeja (kuhanega masla)***

* timijan

* sol, poper

* ščep kurkume in ščepec kajenskega popra

* olje črne kumine

* semena črne kumine

***primerno naj bi bilo tudi za vse, ki ne smete uživati laktoze – se pa raje še s kom posvetujte;)

IMG_1537V kozici sem raztopila ghee, dodala nasekljan por (bel in zelen del!), sol, ščep kurkume, popra ter kajenskega popra. Na nizki temperaturi sem por dušila dokler se ni povsem zmehčal. Nato sem dodala na kocke narezana srednje velika krompirja (lupila jih nisem, saj imajo mladi krompirčki tako tanko lupinico, da bi jih bilo škoda lupiti). Malo sem še podušila nato pa zalila z vrelo vodo (le toliko, da je zelenjava pokrita. Dodala sem še  čičeriko. Tej sem prej odstranila kožica (kar ni nujno, vendar to rada naredim, saj se včasih noče lepo zmiksati – je pa to sila enostavno, če le uporabiš že kuhano, vloženo čičeriko – kožica kar sama spolzi iz nje 😉 ). Pokrito sem kuhala, dokler krompir ni bil povsem mehak, vmes pa sem v lonec vrgla še nekaj lističev svežega timijana. Juho sem nato spasirala s paličnim mešalnikom (malo krompirja, čičerike in pora sem odstranila in jih prihranila za okras 😉 ). Gosta kremna juha je nato zapolnila krožnik, na njej so se znašli celi koščki elenjave, malo olja ter nekaj semen črne kumine. Odlično!

IMG_1540Juha je resnično dobra predpriprava za kasnejši obrok. Zdi se mi, da je juha balzam za telo in dušo. Vsaj zame to zagotovo je. In čeprav dolgo nisem bila ljubiteljica juh in če si tudi ti ena/eden izmed takšnih, morda le še nisi našel pravega recepta. Juho lahko pripraviš iz različnih sestavin, na različne načine, z različnimi začimbami. Zgostiš jo lahko s smetano, krompirjem, različnimi žiti, kašami… S koščki mesa ali ribe pa je lahko že povsem samostojen obrok. Kar nekaj juh in enolončnic lahko najdeš že na tem blogu. Če si le vzameš čas in malce pobrskaš 😉

IMG_1539

2 comments

Dodaj odgovor