Amarant z jagodičevjem

Amarant z jagodičevjemKot sem nekoč že napisala… Amarant ni moje najljubše živilo, zato ga kuham reeees redko. Morda še nisem našla pravega recepta zanj, takšnega, ki bi me zares prepričal, da bi amarant večkrat uporabila. A danes, ko imam na voljo veliko svežega in sladkega jagodičevja in ko imam v hladilniku še malo sladkega riževega mleka v katerem lahko skuham amarant, sem mu ponovno dala priložnost. Mogoče ga bodo pa sladke sestavine rešile.

Amarant z jagodičevjemAmarant je sicer izjemno zdravo živilo. Podoben je kvinoji, le da so zrna (semena?) le tega še manjša. Barvno je nekoliko temnejši, po okusu pa… No, vsaj meni se zdi, da precej drugačen… Zrna se med kuhanjem sprimejo med seboj in končni izdelek je bolj kot kaši podoben pudingu.

Amarant z jagodičevjem

Za amarantov ‘puding’ sem uporabila:

* skodelico amaranta

* riževo mleko

* ščep vanilje in cimeta

* žlico medu

Mešano sadje:

* borovnice

* gozdne jagode

* maline

Topping:

* sadje (borovnice, maline, gozdne jagode)

* popečen kokosov čips

* temna čokolada

* ekspandiran amarant

Amarant z jagodičevjemPa sem se lotila. Amarant sem sprala (v cedilu z zelo gosto mrežico, sicer bi ga pol izgubila) in ga skuhala v riževem mleku. Dodala sem mu ščep vanilije v prahu ter ščep cimeta. Kuhala sem ga na dokaj nizkem ognju, pri tem pa večkrat premešala (ko popoije tekočino se namreč rad prime na dno posode). Proti koncu sem vmešala še žlico medu.

Amarant z jagodičevjemV lonček sem naložila plast mešanega jagodičevja (maline, gozdne jagode in borovnice), nato je sledila kaša iz amaranta, pa nekaj sadja po vrhu. Za piko na i sem popražila malo kokosovega čipsa, ki sem ga nadrobila po vrhu ter nastrgala malo najboljše temne čokolade.

Amarant z jagodičevjemMedtem ko se je kuhal amarant, pa sem se še malo poigrala. Amarant namreč lahko popečeš podobno kot pokovke, ter ga uporabiš čez solate, kosmiče, smoothije… To sem delala prvič, zato končni izdelek ni bil tak, kot sem videla na youtubu 😉 Vendar pa mi je bil okus všeč, zato bom to zagotovo še ponovila. Morda si v trgovini že zasledil(a) ekspandirana žita (tista napihnjena,  v mešanici kosmičev). No, to je v bistvu to 😉 Večine sicer ne moreš narediti doma, amarant lahko.

Močno segreješ višjo ponev, vanjo vsuješ žlico amarata in med stalnim mešanjem pečeš kakšno minuto, oziroma dokler se semena ne razpočijo. Sama sem vse skupaj pražila malo predolgo, zato sem amarant malo prepekla. A nič hudega, vaja dela mojstra 🙂

Aja, pa še to – če se boš tega lotil(a) tudi ti, imej v bližini ponve tudi pokrovko, s katero malce zakrivaj bodoče ‘kokice’ saj rade uidejo iz posode.

Amarant z jagodičevjemPriznati moram, da je sladko mleko, med in nekaj začimb, v kobinaciji s slastnim sadjem, kokosom in čokolado uspešno pomagalo amarantu, da je bil prav zanimiv, okusen in malce drugačen zajtrk 🙂

Dodaj odgovor